Bohuslänsresan Göteborg - Grebbestad 3 dagar

  

M/S Wilhelm Tham

 

En exklusiv kryssning längs Västkusten

 

Dag 1

10.00 Avg. Göteborg.
Vår kryssning med M/S Wilhelm Tham börjar i Göteborg, Packhuskajen 10.


10.45 – 12.15 Nya Älvsborgs fästning.
Nya Älvsborgs fästning är en välbevarad fästning från mitten av 1600-talet, strategiskt placerad i Göteborgs hamninlopp. År 1719 fick fästningen utstå sin värsta prövning när den danska flottan anföll och besköt under flera dagar. Än idag finns kanonkulor i tornets murar kvar från den här striden. Förutom försvarsanläggning har delar av fästningen använts för andra funktioner genom tiderna, bland annat fängelse. Vi får uppleva fästningens spännande historia genom en guidad tur.


12.50 – 13.10 Styrsö med Snobbrännan.
Styrsö är den mest folkrika och gröna ön i Göteborgs södra skärgård. Här bjuds det på fantastiska naturscenerier. Sundet norr om Styrsö kallas Snobbrännan. Det var här man förr seglade fram och tillbaka och visade upp sina segelbåtar.


15.10 – 16.20 Vinga.

I Göteborgs yttre skärgård ligger den mytomspunna ön Vinga som sista utpost mot Västerhavet. Vinga är en av Sveriges mest kända fyrplatser och har haft betydelse för sjöfarten ända sedan medeltiden. Det första fasta byggnadsverket var ett sjömärke i trä, en
så kallad båk, som restes 1606. Den faluröda pyramidformade båk som idag finns på Vinga byggdes 1857. Den första fyren byggdes 1840 och det nuvarande fyrtornet togs i bruk 1890. Vissångaren, författaren och konstnären Evert Taube (1890-1976) växte upp på Vinga och
fyren omnämns i flera av hans välkända sånger. Passa på att upptäcka Vinga på egen hand. Här finns det även möjlighet att ta ett uppfriskande bad. Vi lägger till vid Vinga om väderförhållandena tillåter detta.


17.20 Kalvsund.

På Kalvsunds högsta topp står det gamla stångmärket Valen. Här på ön finns den Bremerska villan, som under början av 1900-talet var hem för Sveriges största smugglare.


19.10 Ank. Marstrand.

Ankomst till vackra Marstrand (natthamn). I början av 1200-talet grundades staden Marstrand av kung Håkon Håkansson från Norge. Marstrand blev svenskt först år 1658 vid freden i Roskilde. Carlstens fästning, som majestätiskt ligger högst uppe på
Marstrandsön, började byggas samma år. 1860 rapporterades fästningen vara färdigbyggd – det tog ca 200 år att få den klar. Under 1800-talet blev Marstrand en av landets tidigaste och populäraste badorter, och fick extra hög status tack vare kung Oscar II:s årliga besök.
Idag är Marstrand Sveriges seglingsmetropol med flera stora evenemang under sommaren. Upplev en guidad promenad längs de smala gatorna med välbevarade vackra trähus och badortssocitetens favoritplatser. Turen kryddas med spännande berättelser från dåtid till nutid.

 

Dag 2

08.20 Avg. Marstrand.

Passa gärna på att ta en härlig tidig morgonpromenad innan båten avgår! Stigen runt hela Marstransön är ca 5 km lång och det tar cirka en timma. Det går även att ta kortare promenader.


08.50 Åstol.

Åstol är en liten, karg klippö med vita hus, där nästan alla är i öst-västlig riktning. Miljön är klassad som riksintresse för kulturmiljövården.


09.00 Kalvesund (Rönnäng).
Kalvesund är det smala sundet mellan Rönnäng på Tjörn och den lilla ön Tjörnekalv. Här finns en del vackra hus att beskåda från båten.


10.10 – 11.50 Skärhamn.

Skärhamn är centralort på Tjörn, en av Sveriges större öar. Fisk- och sillberedning har haft stor betydelse för Skärhamns utveckling. Sillhanteringen började under 1700-talet med trankokerier och sillsalterier och pågick så länge sillperioderna varade. Flera stora rederier med betydande tonnage har genom åren haft Skärhamn som hemmahamn. Här besöker vi Nordiska Akvarellmuseet, som invigdes sommaren 2000. Museet har sedan starten visat konst i världsklass. Passa också på att titta in i museets inspirerande butik.

12.15 Kyrkesund.

På berget söder om det gamla fiskesamhället Kyrkesund finns ett av Bohusläns mest kända sjömärken. Det består av fyra väldiga stenkummel och kallas för Sankt Olofs valar.


13.20 Mollösund.

Mollösund är ett av Sveriges äldsta fiskelägen och var länge ett centrum för beredning av långa i Bohuslän. Här är gränderna trånga och det finns gott om charmiga små hus och sjöbodar.

 

14.40 – 16.50 Gullholmen.

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen och är dessutom Sveriges mest tätbebyggda ö. Den unika och genuina ön har fortfarande mycket kvar av sin gamla karaktär. Många av de äldre husen är väl bevarade och man kan lätt se skillnad på de små, enkla fiskarstugorna och de stora pampiga kaptenshusen. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället på ön och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Vi besöker museet Skepparhuset som är i original från 1893 och har all inredning
ner i minsta detalj bevarad. Här finns också skutmuseum, fiskemuseum och ett intakt segelmakeri. På Gullholmen får vi träffa två ostron- och musselodlare som berättar om dessa delikatesser från havet. Det finns dessutom tid att uppleva vackra Gullholmen på egen hand.


17.30 – 18.30 Nordströmmarna.

I sakta mak färdas båten genom ett grönt och lummigt landskap.


18.15 Bassholmen.

Här finns gamla varvsbyggnader som idag används av föreningen Allmogebåtar för att visa upp äldre båttyper.


18.50 Lysekil.

Lysekil ligger vid Gullmarsfjorden. Sillperioderna, stenhuggerier och sjöfart har varit av stor betydelse för Lysekils utveckling, precis som för flera orter längs Bohuskusten. Under 1800-talet utvecklades Lysekil till en badort sedan Carl Curman fått i uppdrag att
utveckla en badanläggning, Lysekils badinrättning. Även Lysekil kallbadhus byggdes under 1860-talet och används flitigt än idag. 1903 blev Lysekil stad och fick stadsrättigheter.


20.30 Ank. Smögen.

M/S Wilhelm Tham lägger till för natten i Smögen, som med sin unika miljö är Bohusläns största turistmål. Badgäster främst från Stockholm upptäckte Smögen redan vid början av 1900-talet. Den knappt kilometerlånga Smögenbryggan har idag ett stort utbud av butiker, caféer, krogar och restauranger med uteserveringar. Smögens Fiskauktion startade sin verksamhet år 1919 och är idag en av Nordens modernaste fiskauktioner. Härifrån levereras färska Smögenräkor, övriga skaldjur och fisk över hela landet. Vi besöker Smögens Fiskauktion och får ta del av hur de arbetar med fisk och skaldjur samt hur det gick till förr i tiden.

 

Dag 3

06.50 Avg. Smögen.


07.30 – 08.00 Sotenkanalen.
Den 5 kilometer långa Sotenkanalen går från Kungshamn till Hunnebostrand. Kanalen byggdes 1930-1935 av arbetslösa stenhuggare med anledning av den svåra passagen utanför ön Soteskär, som hade tagit många sjömäns liv.


09.15 Hamburgsund.

Hamburgsund ligger både på fastlandet och på natursköna ön Hamburgö. Vi passerar mellan de två delarna i den 130 meter breda Hamburgsundsleden.


10.00 – 11.25 Fjällbacka.

Det lilla idylliska fiskeläget Fjällbacka är beläget vid en fjord och är omgivet av branta höga berg. Namnet kommer sig av att det ligger i backen under ”fjället”, d v s det höga och branta Vetteberget som dominerar samhället. Sveriges kanske mest kända skådespelerska Ingrid Bergman hade sitt sommarparadis på Dannholmen i Fjällbacka skärgård. Fjällbackaborna hedrade hennes minne med en staty på torget, som också fick
hennes namn. Den svenska deckarförfattaren Camilla Läckberg växte upp i Fjällbacka och det är också här som handlingen i hennes böcker utspelar sig. Genom en guidad tur i Fjällbacka får vi möjlighet att uppleva en del av de platser som figurerar i Läckbergs böcker, men också höra om Ingrid Bergman.


13.30 Ank. Grebbestad.

Grebbestad är en av Bohusläns populäraste badorter. Fiske och sjöfart har tidigare varit betydande näringar och det finns fortfarande några fisketrålare som har Grebbestad som hemmahamn. På 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad en del i den nationella ”kallbadsrörelsen”, som bl. a. bestod i lerinpackningar, tångbad och stärkande kallbad i havet. Idag är Grebbestad känd som Sveriges huvudort för ostron. Ostronen anses hålla extra hög kvalitet och serveras på de bästa restaurangerna i Sverige och utomlands. Här i Grebbestad avslutas vår kryssning.


14.00 Avg. buss.

OBS! Eventuell busstransfer från Grebbestad till Göteborg måste förbokas!


16.00 Ank. Göteborg.

Ankomst med buss till Göteborg (Clarion Hotel Post, Drottningtorget).

 

Avresedatum 2017:

16/8, 23/8, 30/8

 

Priser:

Kategori C (huvuddäck)

Dubbelhytt 7495:- per person

Extra bädd 5925:- per person

Enkelhytt 10125:- per person

"Queen-size", dubbelhytt 8615:- per person

"Queen-size", enkelhytt 11695:- per person

Kategori B (shelterdäck)

Dubbelhytt 9995:- per person

Enkelhytt 12855:- per person

Kategori A (brygdäck, inkl. champagne, frukt och morgonrock)

Dubbelhytt 11605:- per person

Enkelhytt 15070:- per person

Busstransfer Grebbestad - Göteborg eller omvänt (förbokas) 310:- per person

Avgång från/ankomst till Göteborg: Clarion Hotel Post, Drottningtorget.

 

Info om båten M/S Wilhelm Tham

  

Tillbaka


Tel: 042 - 13 95 00             E-post: mail@turretur.se             Norra Storgatan 16, 25220 Helsingborg             © Copyright Turretur             


 | Webbkarta | Logga in |