Resa på Mekongfloden och dess bifloder 7-14 januari 2012

 

 

Vår resa började med flyg från Köpenhamn via Amsterdam till Kuala Lumpur där vi stannade några dagar innan vi reste till Cambodia och Siem Reap. Visum till Cambodia fick man i ankomsthallen. Det viktiga var att ha två foto och 20 US-dollar i beredskap. På så sätt fick man visum utan problem.

 

Efter att ha tittat på Ancor Wat och kopplat av en kväll i Siem Reap började vår resa med vårt resmål Saigon.

 

7:e januari

Vi samlades på hotell Viktoria för en bussfärd på 6 timmar, söderut, till Koh Chen, där båten ”Jayavarman” var förtöjd. Det var ”Low water program” som inträffar mellan december och augusti, därav denna bussresa. Resan gick genom ett landskap med mycket vatten och många risfält. Vi fick på detta sätt se hur människor på landsbygden levde och arbetade under mycket enkla förhållanden. Vi gjorde ett stopp i en by längs med vägen och där fick vi se en liten marknad där man sålde matvaror, bl.a. rostade kackerlackor.

 

 

 

När vi installerat oss på båten var det dags för första utflykten.

När vi steg av båten fick samtliga en vattenflaska i ett litet flätat fodral, som man kunde hänga på axeln. Detta upprepades varje gång vi steg av och var mycket uppskattat. Vi vandrade till fots genom byn där båten var förtöjd för att besöka en silversmed. Vår guide berättade om livet i byn och att de kor vi såg under vår vandring, inte var till för mjölkproduktion utan användes som dragdjur och även som föda.

 

 

 

Åter på båten började vår färd på floden. Vi stävade norrut mot Kampong Chnang där vi ankrade upp för natten och fick uppleva vår första solnedgång och kväll på ”Tonie Sap Lake”. Balkongen utanför hytten var ljuvlig, där man kunde sitta och njuta av den varma kvällen.

 

 

 

8:e januari

Varje morgon kl 07.00 var det Tai Chi lektion. Baren öppnade 06.00 och där serverades kaffe till de som önskade vakna och umgås lite före lektionen, vilket var mycket trevligt.

 

 

 

Dagens utflykt började med mindre båt in till byn Kampong Chhnang där vi tittade på ett krukmakeri och vandrade genom byn för att se på folklivet. Den mindre båten tog oss också runt för att se hur människor levde i hus flytande på floden.

 

 
   

 

 

Åter på ”Jayavarman” stävade vi vidare söderut till Kampong Tralach belägen på Tonle Sap Rivers flodbank. Där mötte oss, när vi steg i land, en massa barn med blommor i händerna och oxkärror som körde oss genom byn till ett tempelområde. Barnen sprang hela vägen vid sidan om kärrorna och undrade var vi kom ifrån och vad vi hette. Hela byn var intresserade av att titta på oss, där vi satt i dessa enkla kärror.

 

 

 

 

När vi kom tillbaks till båten fick vi ta av oss våra skor för att personalen skulle rengöra dem, för att sedan placera dem utanför vår hyttdörr. Detta var en procedur som återkom varje gång vi varit i land. Vi fick också alltid iste när vi återkom efter utflykter. Personalen var så fantastisk.

Den här kvällen och natten var det kryssning hela tiden. Vi passerade Phnom Penh City och Upper Mekong River till Wat Hanchey.

 

9:e januari

När båten lade till vid flodstranden var det oftast väldigt besvärligt och då stod alltid vår hjälpsamma besättning och hjälpte oss uppför den både branta och ibland leriga flodbanken. Upp till templet kunde man välja om man ville gå de branta trapporna eller om man tog den lite längre vägen utan trappor. Där fick man se upp eftersom motorcyklarna som tog besökare upp till templet också använde denna väg.

 

 

 

 

Wat Hanchey templet är beläget högt på en kulle. Man kunde gå upp, men de som inte orkade kunde få åka motorcykel. Det var ett fantastiskt tempelområde. Efter besöket uppe vid templet kom det tre munkar ombord och höll en gudstjänst för vår personal samt de av passagerarna som ville delta. Det var en fin gudstjänst, men mycket annorlunda än den vi svenskar är vana vid. Efter gudstjänsten började vi kryssa nedströms till Kampong Cham, provinshuvudstaden.

 

 

 

 

På kajen i Kampong Cham möttes vi av barn som dansade och spelade för oss. Underbart duktiga.

 

 

 

 

En buss tog oss sedan till Wat Nokor, ett färgglatt tempel från 1300-talet. Därefter till en skola för föräldralösa barn. Barnen tillverkade många saker och vi handlade med glädje deras fina alster. Det fanns ett ”donation table” där vi kunde lägga saker vi hade med till dem och också lämna penninggåvor. Organisationen hette Aspeca. Barnen var 3-18 år och hade möjlighet att få vidare utbildning efter 18 år om de var begåvade.

 

 

 

 

 

Kryssningengick sedan under kvällen tillbaks motl Phnom Penh medan vi som vanligt serverades god middag av den fantastiska personalen.

 

 

 

 

10:e januari

Dagen började med att vi i en fantastisk soluppgång över floden närmade oss Phnom Penh. Vi hade haft nattkryssning, vilket vi inte hade så många gånger. Den här dagen kom Jean-Michel Fiippi PhD ombord och höll föredrag om Cambodias historia mellan 1953-1993. Han visade också bilder till sitt föredrag och allt var mycket intressant. Efter föredraget gick vi i land och blev transporterade med cykeltaxi till ”the Royal
Palace”. Mycket vackert och mycket att se. Vi besökte också ”the Russian Market” för en stunds shopping.

 

 

 

Lunch serverades på en lokal restaurang och därefter åkte vi med buss till ”the Killing Fields”. Detta besök var mycket starkt eftersom vår guide visade var massgravar grävts upp och berättade hur man avrättat män, kvinnor och barn, fruktansvärt. Vi besökte också det gräsliga fängelset inne i Phnom Penh.

 

 

 

På kvällen var det BBQ-middag på soldäck och underhållning av ”Apsara-Khmer Angels” som dansade många olika inhemska danser. Det var vackert och mycket underhållande att titta på. Det fanns möjlighet, för de som så önskade, att gå iland under kvällen igen. Det enda som var
viktigt var att alla skulle vara ombord 07.30 nästa morgon när vi skulle kasta loss.

 

 

 

 

11:e januari

Vi fick nu nya guider, eftersom vi skulle lämna Cambodia. Några passagerare lämnade båten och några nya kom. Efter frukost var det dags att lämna Phnom Penh och det var vackert att glida fram på floden och beundra det vackra palatset och andra vackra byggnader.

 

 

 

 

Den här dagen tillbringade vi på båten och då ordnades det en ”cooking class” där vi fick lära oss hur man tillreder Kambodjanska och Vietnamesiska rätter. Det delades också ut en liten kokbok att ta med hem. På kvällen visades filmen ”Goooood Morning Vietnam”. Det visades filmer varje kväll för de som var intresserade. När vi gick till sängs var vi i Vietnam.

 

 

 

 

 

12:e januari

Vi befann oss nu i  Chau Doc och dagens första utflykt var till en fiskmarknad. Transporten dit i den livliga trafiken var med ”trishaw”, en slags cykeltaxi. Ett besök i en typisk pagoda gjordes också samt floating market och en fiskfarm.

 

 

 

 

 

På eftermiddagen var det besök i An Hung Village för att se på ett båtbyggeri och en fruktodling.

 

 

 

Kryssningen gick sedan vidare till Sadec, en sträcka på 95 km. Resten av dagen tillbringades på båten där man kunde njuta av massage, eller en flaska vin i de härliga soffgrupperna på däck.

 

13:e januari

Den här dagen gick vi ombord på småbåtar ”sampans”  för att upptäcka Sadec och Binh Thanh Island. Vi åkte in i små kanaler där vi också besökte lokalbefolkningen. I många hem tillverkades mattor av bambu som sedan gick till försäljning.

 
   På eftermiddagen åkte vi ”sampans” igen för att upptäcka Cai Be. Vi såg den vackra gotiska katedralen i Cai Be och besökte ett mycket vackert hem, som också var ett slags hotell. Huset ägdes och drevs av en familj, som också bodde där.

 

 

 

 

Det blev också ett besök på en marknad, där herrarna fick smaka lokal snaps. När de druckit ur, blev de visade en orm, vilken låg i botten på krukan.

 

 

 

Tillbaka på båten påbörjades sista kryssningen Cai Be till My Tho efter middagen var det stort avskedsparty på soldäck tillsammans med personalen. Det var dans och personalen var snabba att bjuda upp passagerarna till en verkligt trevlig kväll.

 

 

 

 

Efter partyt på soldäck visades en slideshow från hela resan, som personalen fotograferat. Samtliga fick också en CD, med dessa bilder, när vi lämnade båten som var fantastiskt uppskattat.

 

14:e januari

Sista morgonen och dags att ställa de packade väskorna utanför dörren med påskrift vilket hotell vi skulle till i Saigon.

 

Dags att betala vad man druckit och handlat på båten och säga ett sista farväl till den fantastiska personalen, som verkligen passat upp oss helt förnämligt hela tiden.

 

Bussar väntade för att föra oss till de olika destinationer vi hade i Saigon och på kajen stod personalen och vinkade av oss. De kunde namnen på oss alla och hade hela tiden tilltalat oss med våra namn. Otroligt!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kommentar

Resan var härlig, aldrig för varmt, aldrig för kallt. Hytterna var utmärkta, personalen fantastisk, maten omväxlande och mycket god. Man fick se mycket, uppleva mycket. Allt var kanon bra.

 

Cambodia var ett land som fascinerade, eftersom människorna var mycket fattiga, men ändå var det inget tiggeri. Inkomsterna var mycket låga och på landsbygden åt man endast ett mål per dag. Ris var, som i övriga Asien, basfödan. Det var gott om frukt och grönsaker på alla torg och urvalet var stort.

 

 

 

Mvh Inger

 


Tel: 042 - 13 95 00             E-post: mail@turretur.se             Norra Storgatan 16, 25220 Helsingborg             © Copyright Turretur             


 | Webbkarta | Logga in |