Alsace och Bourgogne

Mat- och vinresa till Alsace och Bourgogne 8 – 13 April 2019

 
Måndagen den 8 April
Vi flyger på morgonen 06:00 via Amsterdam med KLM till Basel, där vi landar 10:40. Där hämtar vår buss upp oss och vi kör upp genom Alsace. Vi startar med en provning hos Gustave Lorentz i byn Bergheim. Man har ett väldigt brett sortiment, men jag har mest hyllat deras ljuvliga Grand Cru-Riesling. Georges Lorentz själv guidar oss genom olika druvsorter, Grand Cru lägen och söthetsgrader. Vi äter lunch på Wistub du Sommelier i samma by. Det bjuds på en skiva gåslever och därefter en Choucroute med goda tillbehör. Vi sköljer ner dessa rätter med först något sent skördat och till kålen en torr Riesling. Vi åker sedan till Kaysersberg, där vi besöker Domaine Weinbach, Catherine Faller bjuder på en himmelsk provning innan vi checkar in på Hotel Remparts i samma by. På kvällen äter vi en meny på Wistub du Chambard, som ligger på gångavstånd från vårt hotell. Vi äter en tre-rätters meny bestående av laxtartar, Pärlhöna ”Saltimbocca” samt en Vacherin glacé. Med självklart goda viner därtill.

Tisdagen den 9 April
Vi lämnar hotellet 09:45. På förmiddagen börjar vi med ett besök hos Paul Blanck i byn Kientzheim, med vinmakaren själv. Vi åker sedan till byn Riquewihr där vi äter lunch på egen hand. Därefter blir det ett besök hos familjen Hugel klockan 15:00, där vi får en genomkörare av deras förnäma sortiment, där provningen alltid brukar avslutas med någon raritet typ Sélection de Grain Nobles. På kvällen lämnar vi hotellet 19:30 och vi äter en gemensam middag på Restaurant Maximilien i byn Zellenberg. Krogen har en stjärna i Guide Michelin. Det blir en trevlig fem-rätters meny med goda viner.

Onsdagen den 10 April
Vi checkar ut tidigt på morgonen 09:00 och åker ner mot Bourgogne. En tur på ca.23 mil. Vi kör direkt till byn Puligny-Montrachet, där vi äter en god lunch och provar nio viner därtill. Det är hos vinodlaren Olivier Leflaive som är négociant, vilket innebär att han äger odlingar själv och även köper in druvor från kontrakterade odlare. Efter provningen besöker Domaine Jacques Prieur i byn Meursault. Detta är ett vinhus av högsta dignitet med ett brett sortiment. Det blir ägaren själv Martin Prieur som välkomnar oss klockan 15:00. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell som heter Belle Epoque. Kvällen fri i Beaune på egen hand, där det finns en uppsjö av trevliga restauranger.

Torsdagen den 11 April
Vi lämnar hotellet 09:00. På förmiddagen startar vi med att köra upp genom Cote de Nuits. 10:00 inleder vi med ett mycket fint besök hos min stora favorit Domaine Dujac i byn Morey-Saint-Denis. En gång i tiden fyllde jag min källare med deras viner. Idag går de varken att lösa eller få tag på. Vi kör därefter in till den lilla byn Gilly-les-Citeaux för att avnjuta en klassisk Bourgogne meny på Chateau de Gilly. Efter provningen besöker vi den fashionabla Grand Cru-gården Clos de Tart i byn Morey-Saint-Denis. Ett unikt besök! Kvällen fri i Beaune.

Fredagen den 12 April
Idag är det en stor helgdag i Frankrike. Vi inleder dagen med ett fint besök hos min vän Romaric Chavy på familjegården Chavy-Chouet i byn Meursault. Vid lunchtid åker vi tillbaka till Beaune och lunch samt eftermiddagen fri för egna äventyr, som ett besök på Hospices de Beaune eller fler provningar. På kvällen äter vi middag på Le Jardin des Remparts som har en stjärna i guide michelin. Här har jag bokat deras avsmakningsmeny på sju rätter. Vi promenerar till restaurangen.

Lördagen den 13 April
På morgonen är det lite fritid i Beaune, där man kan strosa runt på marknaden och köpa in lite goda ostar och annat gott innan vi 10:00 checkar ut och åker söderut till flygplatsen i Lyon. Flyget lyfter 13:55 via Amsterdam. Och vi beräknar att landa 18:25.

Pris: 21.000:- (enkelrumstillägg 4.000:-)
I detta ingår flyg, fem övernattningar i dubbelrum med frukost, samtliga vinprovningar, de angivna måltiderna inklusive goda drycker, buss nere i Frankrike samt min vägledning.

Resan bokas direkt med Håkan Nilsson
+46 707 51 15 88
hakan.nilsson@vinkonsult.com

 

Tillbaka

 

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.