Sydafrika

Mat-, vin- & kulturresa till Sydafrika 31 Januari  – 14 Februari 2019


Torsdag den 31 Januari
Vi flyger ut 19:00 från respektive destination till Frankfurt. Vidare 22:10 direkt med Lufthansa till Cape Town.


Fredagen den 1 Februari

Vi landar i Cape Town 11:00. Bussen med vår guide Richard Hilton hämtar upp oss och vi kör till Stellenbosch och checkar in på Spier Hotel, där vi bor de nästkommande fem nätterna. Denna eftermiddag kan vi koppla av vid det fina poolområdet.
På kvällen äter vi en tre-rätters meny på 96 Winery Road där vi provar Richard Hilton´s viner till vår meny.


Lördagen den 2 Februari
På förmiddagen besöker vi Rust En Vrede. Utan tvekan en av Sydafrikas bästa och viktigaste vingårdar. Det var deras vin som Nelson Mandela avnjöt när han mottog Nobels Fredspris 1994. Vidare besöker vi golfaren Ernie Els vingård. Här får vi prova ett par av hans storstilade röda viner. Vi äter lunch på vingården Hidden Valley´s krog Overture som är en av de vackraste i Stellenbosch. Kökschefen har satt ihop en meny på tre rätter. På eftermiddagen kan vi koppla av vid hotellets pool innan vi laddar inför kvällens middag. 19.00 på kvällen åker vi till Jordans för att avnjuta en fin middag tillsammans.


Söndagen den 3 Februari
Vi kör från hotellet 9.30 och börjar dagen med en provning på Hartenberg som bland annat gör ett av distriktets bästa Shiraz viner. Deras trevlige vinmakare Carl Schultz guidar oss och tar oss med ut på vinfälten där han berättar om varje jordmån och druvsorts egenskaper. Man serverar en lättsam lunch på vingården tillsammans med deras viner. Fri kväll.


Måndagen den 4 Februari
9.30 åker vi från hotellet. Vi börjar med ett besök på Rustenberg som är en av de vackraste och bästa gårdarna i Sydafrika. Vi får även en provning på Delaire där vi äter en lunch på en av de hetaste och vackraste krogarna i Sydafrika: Delaire Graff. Gården ägs av juveleraren Graff som inte sparat på krutet när han byggde upp denna nya restaurang med tillhörande vingård. Eftermiddagen och kvällen är fri.


Tisdagen den 5 Februari
9.00 på förmiddagen åker vi till Franschhoek där ni får möjlighet att strosa runt och kolla in deras fina butiker och caféer. Vi besöker vingården Boekenhoutskloof som tillhör den verkliga toppen i Sydafrika. Ingen vingård i Sydafrika har fått så många fem-stjärniga viner i Platterguiden som denna gård. Vi har bokat bord på en av de trevligaste krogarna La Petit Ferme.  Vi återvänder till vårt hotell och kopplar av. På kvällen äter vi middag på Tokara Restaurant där Alex Dale från Winery of Good Hope presenterar sina viner.


Onsdagen den 6 Februari
Vi checkar ut från vårt hotell i Stellenbosch. Vi åker in till Cape Town och tar linbanan upp på Taffelberget som erbjuder en fantastisk vy över Kapstaden. Om inte linbanan går, åker vi upp på Signal Hill istället. Vi äter en god lunch på Den Anker. Här njuter vi av en god tre-rätters meny med en sval Sauvignon Blanc därtill. Efter lunchen checkar vi in på The Cape Milner Hotel (www.capemilner.com) Här bor vi under de fem följande nätterna. Hotellet ligger mellan Table Mountain och Waterfront med gångavstånd till Long Street där ni finner pulsen. Tar man taxi till Waterfront brukar det kosta 50-60:-. På kvällen 18:30 hämtar vår buss upp oss och vi åker ner till Camps Bay där vi tar en drink på Bay Hotel och deras bar Sandy B. I Camps Bay ligger en av mina favoritkrogar och vi äter en trevlig middag på The Bungalow. Eftersom vi sitter ute vid havet så blir det en fisk- och skaldjursinspirerande middag med passande viner därtill.


Torsdagen den 7 Februari
8.45 åker vi från hotellet på en heldagstur till Godahoppsudden och Cape Point, där Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma vatten.
Vi äter en tre-rätters lunch på fiskrestaurangen Black Marlin med utsikt över False Bay. Vi blir bjudna på grillad bläckfisk, ½ crayfish och räkor med citronsmör och som avslutning vaniljglass med säsongens bär. Till denna lunch njuter vi av en härlig chardonnay. Vi besöker även Boulder´s Beach där Jackass penguines lever. Ta med badkläder, för vi stannar på stranden ett par timmar. Vi åker tillbaka till Cape Town och kvällen fri.


Fredagen den 8 Februari
9:00 lämnar vi hotellet. På förmiddagen besöker vi två av vingårdarna i Constantia, som är det äldsta distriktet i Sydafrika. Området är välbesökt, mycket på grund av sin fina gastronomi. Vi börjar med ett besök på Klein Constantia med sitt världsberömda söta vin Vin de Constance. Man producerar även vanliga bordsviner av hög kvalitet, men det är det söta vinet som folk vallfärdar för. Därefter åker vi till granngården Buitenverwachting som är kända för sin högklassiga Chardonnay och framförallt deras Bordeauxblend Christine. Vi äter en god fyra-rätters lunch på restaurangen Foxcroft. Kvällen fri.


Lördagen den 9 Februari
08:45 lämnar vi hotellet. Vi inleder dagen med ett besök på Groote Schuur Hospital där Dr. Christiaan Barnard genomförde den första hjärt-transplantationen . En tur som tar ca. 2 timmar. Annars är det en fri dag. Kanske golfspel, shopping i Waterfront eller slappa på någon av stränderna Clifton eller Camps Bay. Richard och jag har massvis med förslag och hjälper till med önskade bokningar.
På kvällen samlas vi åter och vi äter en härlig skaldjursinspirerad middag på Baia Seafood nere i Waterfront. Här blir det ett batteri av de läckraste, grillade skaldjur ni kan tänka er. Vi åker från hotellet 19:00 och kommer att vara hemma igen runt 22:30.


Söndagen den 10 Februari
8:45 åker vi från hotellet. Vi tar hjälp av min vän Andrew Jacobs som guidar oss i Kirstenbosch Botanic Garden. Vi åker in till Waterfront vid 11:30-tiden och äter lunch på egen hand. På eftermiddagen ca.13:00 åker vi ut med båt till Robben Island, den gamla fängelseön där Nelson Mandela satt fången i många år. En tur med andra turister och en engelsk talande guide. Turen tar ca.3,5 timmar. 16:30 tar bussen oss tillbaks till vårt hotell. Kvällen fri i Cape Town.


Måndagen den 11 Februari
Vi checkar ut från vårt hotell 07:15 och vår buss hämtar upp oss för att ta oss till flygplatsen. Vi flyger 09:10 direkt till Hoedspruit, där vi landar 12:30. Vi blir upphämtade på flygplatsen och åker till Tsukudu Game Reserve www.tshukudulodge.co.za som är en del av Greater Kruger Park. Vi åker i mini-bussar i ca. ½ timme. Incheckning och på eftermiddagen blir det vårt första game drive. Vi kör ut bland Afrikas vilda djur i öppna bilar, typ Landrovers. Vår guide är specialist på områdets fauna och flora. Vår lodge ligger i ett område, där det finns ”Big 5” lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. Efter några timmar när solen gått ner återvänder vi till vår lodge och det serveras middag under Afrikas stjärnfyllda himmel. (Drycker betalas av var och en under dessa två dygn). Under de 27 år som man varit igång har man aldrig varit med om något fall av malaria.


Tisdagen den 12 Februari
Väckning i gryningen klockan 6.00!. Efter en kopp kaffe eller The är det dags för en morgonpromenad med vår ranger ut bland de vilda djuren. Denna vandring blir tillsammans med en lejonunge. Efter frukost blir det en game drive, då djuren är mest aktiva. Efter ett par timmar återvänder vi och njuter av en stor brunch. Tid för lite avkoppling och efter lite high tea är det dags för kvällssafari. Middag på kvällen. Och jag lovar er att maten här inte går av för hackor.


Onsdagen den 13 Februari
Frukost och en sista game drive. Utcheckning och transfer 12:30 till Hoedspruits flygplats. Vi flyger till Johannesburg 13.55 och landar 14.55 Vi går till utrikesterminalen och checkar in vårt bagage till Köpenhamn och får våra Boarding Card.
Vi har gott om tid innan vi flyger vidare och då kan man passa på att få tillbaka skatten på de prylar man köpt på sig. 14 % återbetalas mot uppvisande av sakerna.
Vidare 20.20 från Johannesburg med Swiss Air mot Europa och flygplatsen i Zürich.


Torsdagen den 14 Februari
Vi landar i Zürich 06.10 och flyger vidare till Kastrup/Landvetter/Arlanda 07.10 och landar 09:00

Priset på resan är 46.000:- (Enkelrumstillägg 9.000:-) (I dagens valuta)

Vilket inkluderar: Samtliga flyg, transfers på plats, 12 nätter/del i dubbelrum safari, proffsiga guider, entréer, samtliga angivna måltider med rikligt med goda drycker samt min vägledning.

Resan bokas direkt med Håkan Nilsson.
+46 707 51 15 88
hakan.nilsson@vinkonsult.com

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.