Bordeaux 10-14 April 2019

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är för många kvintessensen av ett högklassigt vin. Här finns de klassiska slotten och de klassiska vinerna men också mycket nytänkande. På denna resa blir det både exklusiva och pampiga slott och familjeägda egendomar. Under de tre gourmetmåltider som ingår blir det också en djupdykning i gastronomin och att kombinera mat och vin.

Onsdag 10 April — Ankomst till Bordeaux
Ankomst till Bordeaux och incheckning på vårt trevliga hotell, Hôtel Majestic, bara några steg från ”gamla stan”.

Ett slott i Bordeaux

Staden Bordeaux är centrum för all vinhandel, men idag ser man fler nyrenoverade renässanspalats och barockbyggnader, lyxiga butiker och universitetsstudenter än vinupplag.
Bordeaux är utan tvekan en av Frankrikes mest eleganta städer, där den ligger på stranden av Garonnefloden. Vad som förr var parkeringsplatser och vinlager är nu ett myller av kaféer, vinbarer och restauranger. Här kan man hitta allt från stjärnkrogar till mysiga kvartersrestauranger.
De två saker som är ett måste är att gå på upptäcktsfärd i Gamla Stan och ta en promenad längs med flodkajen och i kvällningen se Place de la Bourse!
Kvällen är fri för att upptäcka staden. Kanske börjar du med en aperitif på vinbar? Varför inte prova en Lillet, en lätt kryddad och doftande drink gjord på en bas av vin, som ”uppfanns” av bröderna Paul och Raymond Lille 1872? Den tillverkas fortfarande på samma plats där de började. Den blev världsberömd när den beställdes av James Bond i Casino Royale. Vi ger dig gärna våra favoritadresser.

Ett kafé med uteservering, copyright BKWine Photography

Torsdag 11 April — Médoc
Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost. Denna dag ska vi utforska Médoc-halvön, hemvist för många av de stora, klassiska Bordeaux-vinerna.

En imponerande orientalisk slottsfasad, copyright BKWine Photography

Här i Médoc växer vinrankorna på en smal remsa längs havsviken Gironde medan sträckan utmed Atlantkusten är täckt med tallskog som skyddar vinodlingarna mot regn och havsvindar.
Vi åker route des châteaux norrut. Det är en spektakulär resa längs en osannolik landsväg. De pampiga slotten, några är snarare palats, ligger som ett radband längs med vägen.
Vi åker genom Margaux, Saint-Julien och Pauillac och hela vägen upp till Saint Estèphe och den fantastiskt utsmyckade orientaliska fasaden av Château Cos d’Estournel.
Vi kommer att se många kända och berömda vinslott och vingårdar där den strama cabernet sauvignon dominerar: lätt kuperade vingårdar med utsikt över floden är det bästa läget.

Mogna druvor i skördetid, copyright BKWine Photography

Vi besöker tre olika slott, både stora, pampiga och mindre familjeägda, bl.a. tjusiga Château Pichon-Baron i Pauillac och Château Phélan-Ségur i Saint-Estèphe.
Dagen inkluderar också en flerrätters gastronomisk lunch på ett prestigefyllt och elegant Médoc-slott.
Lunchen är en stor upplevelse i sig. Kocken, som är slottets privata kock, har praktiserat på några av Frankrikes trestjärniga restauranger. Vinerna vi får till lunchen är i samma klass. En lunch som skulle passa på vilken lyxkrog som helst.
Tidig kväll är vi tillbaka i Bordeaux.
Kvällen är fri för promenad och upptäcktsfärd i Bordeaux. Det finns många restauranger och vinbarer i staden, allt fån mycket lyxigt till enkel bistro och – ganska nytt i Bordeaux – vinbarer..

Välkommen till vinslottet i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Fredag 12 April — Graves och Entre-deux-Mers
Vi ska idag besöka distrikten Graves och Entre-deux-Mers. I Graves är man känd både för sina högklassiga vita och röda viner. Entre-deux-Mers görs mycket av det lite enklare Bordeaux-vinet. Men inte bara. Här finns mycket dynamik idag och många slott satsar oerhört mycket för att få den uppmärksamhet de förtjänar.

Nyskördade druvor rejält ansatta av ädelröta, copyright BKWine Photography

Graves är uppkallad efter sin fina, smågrusiga jordmån som både ger bra dränering och värme till vinrankans rötter. Här trivs både blå och gröna druvor.
Vi börjar dagen med ett besök i norra delen av Graves, Pessac-Léognan.
Vi besöker Château de France, där vinmakaren och ägaren Arnaud Thommasin gör både vita och röda viner. Slottet ligger uppe på en liten kulle med fin utsikt över vingårdarna runt omkring.
Vi stannar kvar i Pessac-Léognan för vår lunch. Det blir besök och mycket god lunch på ett av de vackraste slotten i Graves. Vi börjar med ett kort besök och sedan sätter vi oss till bords inne i slottets vackra matsal för en gastronomisk, högklassig lunch.
Vi åker sedan över floden Garonne, till Entre-deux-Mers. Här görs framför allt viner med appellationerna Bordeaux och Bordeaux Supérieur men här finns också en del mycket intressanta och spännande slott. Vi besöker ett av dessa.
Tidig kväll är vi tillbaka i Bordeaux och du har resten av kvällen fri att upptäcka nya saker i denna vackra stad. En promenad i Gamla Stan och längs kajen utmed floden är ett måste!

Lördag 13 April — Högra stranden med Saint Emilion
Idag åker vi över floderna Garonne och Dordogne för att komma över till högra stranden. Här finns staden Libourne och här finns välkända distrikt som Saint Emilion, Pomerol och Fronsac.

Påfyllning av vin i ett ekfat, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med besök på en trevlig familjeegendom. Vi gör ett besök ute i vingården med ägaren och vinmakaren som kommer att förklara arbetet ute på fältet. Vi tittar in i källaren och vi avslutar med en provning av de olika vinerna.
Strax innan lunch besöker vi en annan välkänd Saint Emilion Grand Cru Classé. Detta slott ligger på kalkstensplatån nära staden Saint Emilion.
Slottets kalkstenskällare, som är utgrävd i berget, är imponerande och unik. Inte många slott har en sådan. Efter besöket äter vi en härlig fyrarätters-lunch här på slottet med några riktigt goda viner, förmodligen också några äldre årgångar. Kanske blir det grillade sur sarments, kött eller ankbröst grillat på vinstockar.
Efter lunch tar vi en kort promenad i den fina medeltidsstaden Saint Emilion, på UNESCOs världsarvslista. Och därefter gör vi resans sista vinbesök. Dags att fråga allt som du ännu inte frågat om!

Mjäll lammkotlettrad med svamp och rödvinssås, förstås, och vinprovning, copyright BKWine Photography

Söndag 14 April — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Ett vingårdsskjul i ett hav av vinrankor, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresa Bordeaux
Datum: 10-14 april 2019
Pris per person: 14 600 SEK
Enkelrumstillägg: 2 200 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell: 3-stjärniga Hôtel Majestic mitt i centrala Bordeaux
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive högklassiga viner på prestigefyllda vinslott
Start- och slutpunkt: Bordeaux
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan
Vår vinbok ”Guide till vinets värld: Bordeaux”

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Bordeaux.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

Man kan naturligtvis flyga till Bordeaux men om man t ex vill spendera några dagar i Paris innan så går det snabbt och smidigt att åka tåg mellan Paris och Bordeaux. Det tar bara drygt 2 timmar(!) från Paris Montparnasse och 3-3,5 timmar från flygplatsen Charles de Gaulle. Tågbiljetter i Frankrike släpps till försäljning 3 månader före avresa och ju tidigare man bokar desto billigare blir biljetterna.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.

Sista bokningsdatum: 15 januari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.