Bourgogne 8-12 Maj 2019

Denna resa går till Côte d’Or, Bourgognes hjärta. Det är en magisk plats. En plats som det är mycket lätt att fascineras av. Det är en speciell känsla att åka till dessa berömda byar som framställer några av världens dyraste viner. Och några av de mest fantastiska. Och samtidigt vet man att det inte är helt lätt att odla vin i Bourgogne. Det krävs en skicklig vinmakare för att locka fram det bästa ur chardonnay- och pinot noir-druvorna. En resa med fantastiska viner och högklassig fransk gastronomi.

Onsdag 8 Maj — Ankomst till Beaune
Ankomst till Beaune och incheckning på vårt trevliga hotell, Hôtel Henry II****, som ligger mycket centralt.

En vinbutik och vinbar, copyright BKWine Photography

Beaune är en liten stad med en mycket charmig gammal stadskärna. Där finns massor med restauranger och caféer att upptäcka.
Det finns både traditionella franska krogar, lyxrestauranger, utsökta japanska restauranger (om man är sugen på något annat), och charmiga kvarterskrogar. Mycket att botanisera bland!
Vid det stora torget, Place Carnot, ligger också Hotel Dieu (Hospices de Beaune) som du absolut bör ta dig tid att besöka. En av Bourgognes och Frankrikes stora sevärdheter.
Det är, eller var, ett sjukhus med anor tillbaks till 1400-talet. På innergården kan man se det färggranna taket som är så typiskt för Bourgogne.
Fri kväll att strosa i Beaune.

Vinrankor och druvor strax innan skörden, copyright BKWine Photography

Torsdag 9 Maj — Côte de Nuits
Efter frukost sätter vi oss i vår buss och vi lämnar Beaune och åker norrut. Vi passerar det välkända Corton-berget och fortsätter mot Côte de Nuits.

Vin som långsamt mognar i ekfaten i källaren

Vi ska besöka en mycket intressant ekologisk egendom i Morey-Saint-Denis. Vi besöker vinkällaren som är ganska otraditionell eftersom en del av vinerna jäser och lagras på amforor i terrakotta.
Egendomen har fantastiska vingårdslägen och det kommer vi att upptäcka under vår magnifika provning.
Vi fortsätter sedan ytterligare en bit norrut, förbi Gevrey-Chambertin, till byn Fixin, där vi ska hälsa på hos Philippe och Martine Bernard på Clos Saint Louis. Först går ut och tittar på vinrankorna tillsammans med Philippe, ägaren och vinmakaren, och pratar om det viktiga arbetet i vingården.
Sedan dukar vårt trevliga värdpar fram en god buffélunch åt oss. Men inte vilken buffé som helst. Allt är hemgjort av Martine själv. Vi smakar naturligtvis egendomens viner till.

Besök i de berömda vingårdarna

På vägen söderut igen så stannar vi till i Vosne-Romanée och tittar på de allra dyraste och finaste Grand Cru-vingårdarna, La Romanée Conti, La Tache och Richebourg, mytomspunna viner som idag kostar flera tusen euro. Per flaska.
Vi avslutar hos en familjefirma i Prémeaux Prissey nära Nuits-Saint-Georges som är ekologiskt certifierad sedan 2013. Familjen har drygt 20 hektar vinodlingar utspridda på lika många appellationer, både i Côte de Beaune och Côte de Nuits. De gör viner i strukturerad, tanninrik stil.
Kvällen är fri för promenad och upptäcktsfärd i Beaune. Ta en promenad på de smala gatorna, upptäck de gamla husen och kanske det pampiga borgmästeriet.

Vinprovning till lunch på en restaurang, copyright BKWine Photography

Fredag 10 Maj — Côte de Beaune och Côte de Nuits
Idag börjar vi uppe i norra delen av Côte de Nuits och vi avslutar dagen i byn Pernand-Vergelesses vid det ståtliga Corton-berget.

Vingårdar i Pommard, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Vi hälsar på hos Familjen Guyot har funnits länge i Marsannay och nuvarande ägaren Olivier har varit inblandad i arbetet på gården sedan tidiga barnsben. Fina innehav i Marsannay, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny med flera byar i Côte de Nuits.
Lunchen idag blir hos en mycket högklassig egendom med 11,5 hektar av mycket fina lägen i Gevrey-Chambertin och grannbyarna. Vi äter en äkta burgundisk lunch och dricker några av egendomens goda viner, inklusive några Grand Cru.
Efter lunch stannar vi till vid Corton-berget, denna stora Grand Cru. I Pernand-Vergelesses ska vi besöka en intressant familjefirma och det blir en visit i vinkällaren, med både ekfat och gamla flaskor, och en liten promenad i vingården för att prata om arbetet i vingården på våren.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Beaune. Fri kväll. Dags att upptäcka ytterligare en av de mysiga restaurangerna i staden, kanske efter att först tagit en aperitif på en vinbar?

Exklusiva vinrankor i vingården bakom järngrinden, copyright BKWine Photography

Lördag 11 Maj — Côte de Beaune
Idag kan den morgonpigge njuta av lördagsmarknaden i Beaune. Det är framförallt en härlig matmarknad men här finns lite allt möjligt.

Flaskor och vinfat i källaren för en vinprovning, copyright BKWine Photography

Första besöket idag gör vi inne i Beaune. Vi besöker den välkände vinfirma Joseph Drouhin som har sin källare mitt i den äldsta delen av Beaune.
Deras vackra källare är dessutom den äldsta i Beaune. Vi får naturligtvis besöka denna och vi avslutar med en utsökt provning av några av Drouhins många viner.
Vi åker sedan söderut, mot Meursault och Puligny-Montrachet, magiska namn för att älskare av vit bourgogne. Vi äter lunch i Puligny-Montrachet, på en restaurang som drivs av en av de mest kända vinodlarna här. Det blir en god trerätterslunch med 9 olika viner, med betoning på vitt.
Efter lunch tittar vi lite på de välkända vingårdarna och åker sedan och besöker en familjeegendom som har sina vingårdar i Meursault och Pommard och vi får lära oss några av hemligheterna bakom dessa stora viner.
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Beaune. Fri kväll. Kanske dags att leta upp de där burgundiska specialiteterna som ännu inte hunnits med?

Vinkällaren hos Chanson i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Söndag 12 Maj — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Bourgogne
Datum: 8-12 maj 2019
Pris: 14 400 SEK
Enkelrumstillägg: 1200 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost på, bra medelklasshotell: Hôtel Henry II**** i Beaune
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter hos vinproducenter, inklusive högklassiga viner, bl.a. grand cru:er
Start- och slutpunkt: Beaune, Bourgogne
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själva till Beaune.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500. 

Sista bokningsdag: 1 februari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.