Champagne 11-15 September 2019

Det finns väl inte något annat i vinets värld som för tankarna till fest på samma sätt som Champagne? Men på denna resa kommer du att upptäcka att champagne är så mycket mer än en festdryck. Det är framför allt ett högklassigt vin. Det finns inget som går upp mot att uppleva denna fantastiska dryck på plats!

Onsdag 11 September — Ankomst till Reims
Ankomst till Reims och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell, Hotel Holiday Inn Reims Centre Ville. Fri kväll på egen hand.
Det är lätt att ta sig från Paris (Gare de l’Est) till Reims. Resan tar knappt en timme och tågen går ofta. Det går också tåg med ett lätt byte från flygplatsen Charles de Gaulle. Dessa går inte lika ofta.

Stora ekfat med champagne, copyright BKWine Photography

Reims är en stad med knappt 200 000 invånare. Många av champagnehusen har sitt säte här i Reims. I de underjordiska källarna vilar miljontals flaskor i väntan på att så småningom släppas ut och drickas upp.
Reims är en trevlig och livlig stad med flera högklassiga restauranger och många vin- och champagnebarer. Katedralen Notre Dame de Reims, en av Frankrikes vackraste katedraler, är den stora sevärdheten.
Denna första kväll kan vi rekommendera att du börjar med en promenad i stadens central delar. Det finns ett elegant promenadstråk med många uteserveringar och restauranger. I närheten ligger katedralen.
Vädret är nog så skönt att ett glas champagne på en uteservering säkert lockar!

Tusentals flaskor champagne i källaren, copyright BKWine Photography

Torsdag 12 September — Montagne de Reims, Vallée de la Marne
Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost. Vi ska börja vårt utforskande av Champagne-regionen. Vi håller oss idag i den södra delen av distriktet Montagne de Reims.

Champagne är serverad, copyright BKWine Photography

På morgonen besöker vi en odlare i byn Ludes som förklarar den speciella processen man använder sig av för att göra champagne: varför skörden alltid görs för hand, det speciella sättet att pressa druvorna på, magiken i ”den andra jäsningen osv.
Vi fortsätter söderut och stannar hos ett litet men mycket exklusivt ”hus” som bjuder in oss till en gourmetlunch med ett urval av deras bästa champagner.
Efter lunchen tar vi en kort promenad, välbehövligt, till en av deras mytomspunna vingårdar, en av de bästa i Champagne, med en perfekt terroir och mikroklimat: En drygt 5 hektar stor muromgärdad vingård med ett av Champagnes mest exceptionella lägen: en brant, solig sydsluttning ner mot floden Marne, som man med rätta är mycket stolt över.
På eftermiddagen kör vi vidare mot Vallée de la Marne och besöker en familjeproducent som gör utmärkta champagner huvudsakligen från druvan pinot meunier (!). Det ger viner med mer kropp och frukt än vad man vanligen förväntar sig i Champagne. Pinot meunier har fått en renässans i Champagne de senaste åren och är nu trend-druvan par excellence.
Vår odlare kommer också att förklara det viktiga, avgörande, momentet med blandningen i Champagne. Sättet man blandar vin i Champagne är unikt för området och förekommer nästan ingen annan stans.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Fri kväll i Reims. En lätt middag efter vår (g)astronomiska lunch?… Men du kanske är nyfiken på någon annan av stadens restauranger?

Utsikt över vingårdar och en by i Vallée de la Marne i Champagne, copyright BKWine Photography

Fredag 13 September — Côte des Blancs, Vallée de la Marne
Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker söderut, mot Côte des Blancs, distriktet strax söder om Epernay som är känt för sina fina chardonnay-odlingar.

Vinkällaren i champagne, copyright BKWine Photography

När vi åker förbi Epernay tar vi tillfället i akt att åka in i stan och ta en titt på vackra Avenue de Champagne med alla sina champagne-hus, inte minst Moët & Chandon.
Vi fortsätter sedan mot kända och pittoreska grand cru-byar som Mesnil-sur-Oger, Cramant och Avize. Många odlare här gör naturligtvis en blanc de blancs, en champagne på enbart chardonnay.
Vi börjar med att besöka en familjefirma med runt 10 hektar vingårdar, det mesta byarna Mesnil-sur-Oger och omkringliggande grand cru-byar. Enbart egna druvor används och champagnerna har både fin finess och bra koncentration.
Lunch blir det på den tjusigt designade restaurangen “Les Avisés” i Avize. Restaurangen, som också är ett litet lyxigt hotell, ägs av kände champagne-producenten Champagne Jacques Selosse. Vi äter en 3-rättersmeny med lite olika champagner till. Det blir naturliga och ekologiska champagner, bl a en av Selosses fantastiska, men mycket speciella champagner.
Vi avslutar med ett besök i Vallée de la Marne då vi tränger ännu djupare in i Champagnes hemligheter genom att också prova de stilla basvinerna, les vins clairs. Alltså “champagne” utan bubblor, innan den andra jäsningen.
Tidig kväll är vi åter tillbaka i Reims för lite avkoppling efter denna intensiva dag. Kvällen är fri.

Massor med champagnekorkar, copyright BKWine Photography

Lördag 14 September — Reims, Montagne de Reims
Vi stannar i Reims på morgonen och besöker ett av de stora kända husen. De imponerande kilometerlånga källargångarna, de äldsta från romartiden, med miljontals flaskor i lager är något som man måste se när man är i Champagne.

Vertikal vinprovning med champagne i olika årgångar, copyright BKWine Photography

Vi fortsätter sedan några kilometer söderut, till ett litet kvalitetsmedvetet hus i Montagne de Reims. Här ska vi äta lunch men först går vi ut i vingården för att prata om det viktiga arbetet ute på fältet. Vi tittar på jorden och vinrankorna och vi får veta hur man sköter sin vingård. Utan fina druvor blir det ju ingen bra kvalitet på vinet.
Till fyrarätters-lunchen smakar vi oss igenom sortimentet av goda och kraftfulla champagner. Flera är gjorda huvudsakligen på pinot-druvor.
Vi hinner med ytterligare ett besök innan det blir dags att ge oss tillbaka till Reims. Det blir i Bouzy, hos en egendom som grundades på 1800-talet, då champagne började säljas världen över. Byn Bouzy är känd för sina fina pinot noir. Vi provar igenom sortimentet och vi passar på att ställa de frågor vi ännu inte fått svar på.
Kvällen är ledig för avkoppling och nya gastronomiska upptäckter.

Champgneflaskor i “pupitres” i en vinkällare, copyright BKWine Photography

Söndag 15 September — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Den nya fatkällaren, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Champagne
Datum: 11-15 September 2019
Pris per person: 14 200 SEK
Enkelrumstillägg: 2300 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell: Fyrstjärnigt hotell i Reims, Holiday Inn Reims Centre Ville
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska och lyxiga flerrätters-luncher med genomgående champagne på Champagne-hus
Start- och slutpunkt: Reims
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Reims. Det är lätt att ta sig från Paris till Reims. Resan tar knappt en timme och tågen går ofta från vackra Gare de l’Est. Tågbiljetter kan bokas 3 månader innan avfärd. Ju tidigare man bokar, desto bättre priser får man. Man kan också ta tåget direkt från flygplatsen Charles de Gaulle till Reims. 

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg och tåg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Sista bokningsdag: 1 Juni 2019

 

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.