Chile & Argentina 21 Januari – 3 Februari 2019

Chile och Argentina. Två vinländer på var sin sida om Anderna. Båda med storslagen natur. Och några av Nya Världens allra bästa viner! Vi ser framför oss vidsträckt Pampas och Andernas höga bergstoppar men också vackra vinfält, imponerande vinanläggningar, och ett pulserande Buenos Aires. Vi besöker flera av de allra mest högklassiga vingårdarna inklusive några mycket exklusiva men okända i Sverige, blandat med många andra sevärdheter. Härliga viner som passar perfekt till den Sydamerikanska gastronomin. En unik vin- och matresa som blir ett minne för livet.

Dag – – — Avfärd hemifrån
Du lämnar antagligen Europa med nattflyget till Buenos Aires. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast på morgonen 21 januari.

Dag 1 Måndag 21 Januari — Ankomst Buenos Aires och välkomstmiddag
Ankomst på morgonen till Buenos Aires International Airport. Du har då lämnat Europa kvällen före.

Casa Rosada, Argentinas presidentpalats i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Eftersom alla anländer vid olika tidpunkter under dagen så har vi ingen samling på flygplatsen utan var och en tar en taxi eller buss till vårt hotell. Transfer tar cirka 45 minuter.
Vårt hotell i Buenos Aires är Hotel Recoleta Grand****. Hotellet ligger mycket centralt, i stadsdelen Recoleta, en elegant och historiskt intressant del av staden med många butiker och restauranger.
Det är nära till flera muséer och den berömda kyrkogården där Evita Peron är begravd.
Dagen är fri för avkoppling. Efter den långa flygresan vill ni kanske sträcka på benen och utforska Buenos Aires och kanske ta ett glas vin.

El Cabildo, Plaza de Mayo, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

På kvällen träffas vi alla för en gemensam välkomstmiddag och några goda argentinska viner.
Buenos Aires är en storstad som både känns amerikansk och europeisk. Här finns fantastiska museer och magnifika parker där man lätt kan strosa en hel dag. Man kan sätta sig på en uteservering och titta på folklivet eller besöka en vinbar och prova viner från hela Argentina.
Staden är också känd för sin goda glass. Här finns ju många italienare! Och tycker du om öl lika mycket som vin så ska du hålla utkik efter barer med cerveza artisanal, hantverks-öl. Dessa dyker nu upp i alla städer runt om i Argentina.
Läs vår stadsguide om Buenos Aires och du får många fler tips om vad du kan göra I denna fantastiska och spännande storstad.

Ett glas vin i kvällningen i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 2 Tisdag 22 Januari — Buenos Aires, stadsrundtur, tangokväll (Argentina)
Idag tar vår egen lokala guide oss på en sightseeingtur runt Buenos Aires. Vi kommer att avsluta dagen med en tango show så att vi kommer i rätt stämning inför resten av resan.

Teatro Colon, Buenos Aires berömda opera, copyright BKWine Photography

Bussen tar oss runt staden men vi kommer också att gå av bussen för att titta närmare på en del av sevärdheterna, t ex den berömda Recoleta-kyrkogården där Evita Peron ligger begravd.
Vi får se några av de mest kända byggnaderna och platserna, som Plaza de Mayo med presidentpalatset Casa Rosada, den mäktiga kongressbyggnaden och koloniala kyrkor som Santo Domingo. Vi bekantar oss också med det färgstarka distriktet La Boca.
Turen tar ett par timmar och vi stannar till och äter lunch i distriktet Puerto Madero som ligger i en del av staden som ganska nyligen helt och hållet har renoverats. Gamla lagerhus längs Rio de la Plata har förvandlats till fashionabla butiker, caféer och restauranger med utsikt över vattnet.

Tango på ett torg, copyright BKWine Photography

På kvällen träffas vi igen för middag och något mycket argentinskt, nämligen en tangoshow!
Vi åker till stadsdelen San Telmo, en av de äldsta delarna av staden. Atmosfären är lite bohemisk och konstnärlig. Här finns också en del teatrar, bl a den vi ska till för vår tango show.
Efter en trerättersmiddag börjar tangoföreställningen. Tango är ju något mycket typiskt argentinskt och föreställningen vill visa utvecklingen av den äkta tangon i Argentina från begynnelsen på 1920-talet fram till idag.
Idag upplever vi kanske tango som något tjusigt och elegant men i Argentina var det arbetarklassen och bordellerna som var pionjärerna. Överklassen var förstås chockad över de vågade dansstegen! Vi kan utlova en mycket speciell, känslosam och skicklig show med dans, musik och sång.

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 3 Onsdag 23 Januari — Flyg till Mendoza, sedan vin (Argentina)
Idag tar vi en tidig morgon flight till Mendoza som ligger ungefär 1000 kilometer väster om Buenos Aires.

Vinprovning hos Melipal i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Vi landar i Mendoza i tid för lunch. Vår buss och vår lokalguide väntar på oss och vi beger oss direkt ut till vingårdarna. Vi kommer att spendera dagen i Lujan de Cuyo som är en viktig del av Mendoza-regionen. Här finns många av de mest kända argentinska vinproducenterna. Vi har en resa på cirka 40 minuter till resans första vinbesök.
Vi kommer att äta en sen lunch på en vingård här i Lujan de Cuyo. Producenten är känd för sina högklassiga malbec och vi kommer att prova malbec i olika stilar till lunchen. Efteråt besöker vi vinkällaren och vingården.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Mendoza, det vackra Mendoza Park Hyatt*****. Hotellet har ett SPA, utomhus swimmingpool och ett fitness center.
Kvällen är fri för egna upptäckter. Kanske en kvällspromenad på Plaza Independencia där de har en hantverksmarknad på kvällen?
Läs också vår stadsguide om staden Mendoza och du får många fler tips om vad du kan göra och var du kan äta denna märkliga “huvudstad” i vindistriktet.

En härlig asado på en vingård, copyright BKWine Photography

Dag 4 Torsdag 24 Januari — Vin i Mendoza, Lujan de Cuyo och Maipú (Argentina)
Idag fortsätter vi att utforska Lujan de Cuyo och vi kommer också att besöka Maipú, ett annat av deldistrikten i Mendoza.

En läcker köttbit till lunchen i Argentina på Domaine Bousquet, copyright BKWine Photography

Vi besöker två olika egendomar, bl a den mycket intressanta Bodega y Cavas de Weinert, en gammal vingård i Mendoza. Vi besöker den vackra källaren som är fylld med en imponerande mängd stora ekfat.
Efter besök och provning kommer vi att serveras en god lunch ute i trädgården. Vår värd här hos Weinert är vinmakaren Hubert Weber som arbetar här sedan 1996.
Under dagen kommer vi även att besöka en intressant mindre familjeägd vingård som just nu sköts om av fjärde generationen vinmakare.
Vi tar en tur i vingården innan vinprovningen. En viktig del av en vinresa är att få inspektera vinrankor och smaka på druvorna. Här har vi ett bra tillfälle.
Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till hotellet i Mendoza. Fri kväll. Det finns trevliga vinbarer om ni bara är sugna på en bit ost, till exempel.

Utsikt över Anderna och vingårdarna i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 5 Fredag 25 Januari — Vin i Mendoza, Uco Valley (Argentina)
Idag åker vi lite längre söderut, till den vackra Uco-dalen. Det blir en timmes resa längs landsvägen innan vi kommer fram till vingårdarna.

Bodegas Salentein, Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Valle de Uco har under senare år blivit mer och mer attraktiv för vinodlarna i Mendoza. Många har köpt land här och byggt spektakulära vinanläggningar.
Dalen ligger närmare Anderna än övriga Mendoza och här odlas vinrankorna på mycket höga höjder.
Druvorna mognar långsamt tack vare svala nätter vilket ger extra smak och fin syra till vinerna. Ovanför vingårdarna tronar Mount Tupungato, en fortfarande aktiv vulkan och ett av de högsta bergen i Sydamerika.
Vi besöker 2 olika vingårdar här i Uco-dalen bl a Finca Suarez med talangfulle vinmakaren Juanfa Suarez. Egendomen ligger i södra delen av Uco Valley, i Paja Altamira, en mycket speciell terroir. Här kommer vi också att bli bjudna på en utsökt lunch, omgivna av vinfält.
Tidig kväll är vi åter tillbaka i Mendoza och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Vingården på Domaine Bousquet och Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 6 Lördag 26 Februari — Ekologiska pionjärer i Mendoza (Argentina)
Idag kommer vi att lära oss mycket om både ekologisk och biodynamisk vinodling. Intresset är stort i Sydamerika för ekologisk odling och många producenter anstränger sig för att arbeta så miljövänligt som möjligt.

Malbecexperiment hos Tempus Alba, Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Vi börjar med ett besök hos intressanta och charmiga Alpamanta Winery. Detta är en biodynamisk egendom utanför staden Ugarteche i sydligaste Luján de Cuyo. Det blir en lite skumpig färd på grusväg den sista biten.
Vi börjar med en guidad tur i vingården och den ekologiska trädgården. Vi besöker sedan rummet där de gör de biodynamiska preparaten, extra kul eftersom det är ett rum de flesta inte visar. Hela turen kommer att ha ett speciellt fokus på hur man arbetar ute i vingården och hur man tar tillvara den speciella terroir man har här. Det blir en mycket intressant morgon.
Vi kommer att prova Alpamantas högklassiga viner efter turen och under lunchen. Vi hälsar också på djuren som ”jobbar” på gården. Vi avslutar med en traditionell asado i vingården.
Efter lunch har vi tid för ytterligare ett besök hos en liten familjeegendom.
Sen eftermiddag är vi tillbaks I Mendoza. Kvällen är fri.

Vinprovning hos Trapiche i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 7 Söndag 27 Januari — Spektakulär bussresa över Anderna, från Mendoza till Chile
Idag säger vi farväl till Mendoza och sätter oss i bussen för att åka över Anderna till Chile på andra sidan. Det kommer i stort sett att ta oss hela dagen. Beroende på hur lång tid det tar i tullen och passkontrollen mellan länderna så beräknar vi att resan tar 6-8 timmar.

Andernas snöklädda toppar i Argentina, copyright BKWine Photography

Det är en spektakulär resa, väl värd att sitta i bussen en dag för. Det är en fascinerande resa med ett majestätiskt landskap. Vid gränsen är vi uppe på runt 3500 meter över havet. Vi skymtar Aconcagua, Andernas och hela amerikanska kontinentens högsta berg med sina 6959 meter.
Vägarna över Anderna är bra, men kurviga. 27 kurvor efter varandra som mest! Vi passerar skidorter, bergsmassiv i de mest olika färger och former, små byar, ökenlandskap, vattendrag och fantastiska utsikter. Landskapet skiftar hela tiden.
Vi stannar för lunch på vägen.
Väl framme i Chile fortsätter vi att åka västerut. Landet är ju inte så brett och vi kommer ganska snart fram till Stilla Havet och den vackra kuststaden Viña del Mar. Här ska vi bo två nätter på Hotel Atton San Martin****. Hotellet ligger vackert nere vid havet. Man kan bokstavligen doppa tårna i vattnet. Vattnet ser härligt ut men det är kallt! Hotellet ligger mycket centralt, nära restauranger och nattliv.
Kvällen är fri för att utforska Viña del Mar. Vi ger gärna tips på restauranger. Det finns många nära hotellet.

Den osannolikt vindlande vägen i Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 8 Måndag 28 Januari — Valparaíso och Casablanca (Chile)
Idag ska vi besöka den legendariska hamnstaden Valparaiso. Det är en kort resa längs kusten från Viña del Mar.

Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Valparaíso (som chilenarna uttalar Valpara-I-so) är Chiles viktigaste hamnstad. Det är en speciell stad, byggd på 42 kullar. Här finns unika spårvagnar och färgglada hus längs obegripligt branta gator. Vi promenerar genom de vindlande gränderna med hus som klänger sig fast på bergväggarna. Ta på promenadskorna!
Strax innan lunch plockar vår buss upp oss och vi åker mot vindistriktet Casablanca som ligger mellan Valparaiso och Santiago.
Casablanca har blivit mycket uppmärksammat de senaste åren, bl a för sina utmärkta vita viner. Många menar att det speciella mikroklimatet nära kusten är extra fördelaktigt för vinodling.
Men här finns inte bara vingårdar och vinrankor utan också stora citronodlingar, avokado (palta i Chile) och blomsterodlingar.
Här äter vi en härlig lunch hos en av kvalitetsproducenterna. Det blir en asado campestre, en lantlig grillfest, en härlig gastronomisk och vinologisk upplevelse.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Viña del Mar och resten av eftermiddagen och kvällen är fri. Kanske passar det att besöka en vinbar och bara äta lite goda tapas efter vår ”lantliga” lunch?

Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Dag 9 Tisdag 29 Januari — Söder ut genom San Antonio till Santa Cruz (Chile)
Vi checkar ut from hotellet på morgonen. Vi ska åka vidare söderut, genom en annan kustregion som ligger strax söder om Casablanca, som heter San Antonio.

Lunch i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

San Antonio är känd för sina fina pinot noir, chardonnay and sauvignon blanc. Precis som i Casablanca är det svalare än i de flesta andra regioner i Chile och vingårdarna täcks av svala morgondimmor på höstarna och ibland blir det frost på våren.
Vi stannar till på en vingård här i San Antonio för vingårdsbesök och lunch.
Efter lunch fortsätter vi söder ut till ytterligare ett berömt vindistrikt i Chile, Colchagua and staden Santa Cruz. Det är en ganska liten och lantlig stad. Vi är nu cirka 200 km söder om Santiago.
Vi checkar in på Hotel Santa Cruz Plaza****, ett vackert hotell byggt i hacienda-stil. Här ska vi stanna i fyra nätter.
Hotellet är mycket komfortabelt, har en fin pool, SPA och två restauranger. Och dessutom ett intressant kulturhistoriskt museum, ett av Chiles bästa museer enligt många, inriktat både på historia, konst och hantverk. Vill man ut och äta på stan i Santa Cruz så finns här både några genuina och rustika krogar och några mer sofistikerade. Kvällen är fri.

Vingårdar i Chile med Anderna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Dag 10 Onsdag 30 Januari — “Blanda-ditt-eget-vin”-seminarium i Colchagua (Chile)
Idag blir det lite praktiska övningar på en trevlig vingård som heter Montgras i Colchagua. En modern vingård som bland annat har ett ”bibliotek” med druvsorter i vingården.

Flaskor med carmenere, merlot, cabernet sauvignon, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök av vingården och sedan börjar de praktiska övningarna!
Vi ska nämligen lära oss den svåra konsten att blanda olika druvor till ett gott vin. Vi blandar vårt eget vin utgående från tankprover, precis som vinmakarna gör. Hur får man till den perfekta balansen mellan de olika komponenterna? Lätt eller svårt? Det återstår att se!
När du är nöjd med din blandning och din flaska är buteljerad och etiketterad (och i säkert förvar i din väska) så kommer vår buss att ta oss på en liten tur upp till det bergiga området Ninquén där Montgras har en del av sina vingårdar. Här kommer vi att ha en al fresco barbecue i vingården med laxceviche och empanadas, grillat kött, färsk fisk en papillote, färsk frukt och goda sallader. Med ett antal olika viner från Montgras.
Efter lunch hinner vi med ytterligare ett vinbesök. Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet för lite avslappning vid poolen.

Blanda-eget-vin-workshop på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 11 Torsdag 31 Januari — Colchagua (Chile)
Idag har vi ytterligare en heldag i vackra Colchagua. Idag visar vi upp två godbitar till vingårdar som bara de allra bäst informerade känner till.

En elegant herrgård i vindistrikten i Chile, copyright BKWine Photography

Vi besöker bl a Viña Las Niñas i Apalta, Colchaguas kanske mest kända kvalitetsområde. Vingården är på 160 hektar. Vinkällaren är vackert designad och smälter fint in i omgivningen.
En annan vingård som står på programmet idag är högklassiga Viña Maquis. Här har man ett utmärkt mikroklimat som påverkas av två floder. Ägarna och vinmakaren lägger stor vikt både vid kvalitet och hållbar vinodling. Deras cabernet franc är superb och har fått stor uppmärksamhet.
Lunchen avnjuter vi utomhus, under skuggan av ett avokadoträd, hos Viña Maquis. Det kommer att dukas fram många läckerheter som vi smakar tillsammans med flera olika viner. Att smaka vinerna tillsammans med mat är ju ofta det bästa sättet att uppskatta vinerna.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Santa Cruz för en ledig kväll i den lilla staden. Sugen på något annorlunda? Det finns faktiskt en sushi-restaurang i staden, bara runt hörnet från hotellet!

En gammal vinkällare på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 12 Fredag 1 Februari — Colchagua (Chile)
Vi fortsätter att utforska den vackra Colchagua-dalen. Idag blir det bl.a. besök hos en franskägd egendom med starka band till ”gamla världen”.

Vinprovning i vinkällaren i Chile, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök i västligaste delen av Colchagua, hos en syrah-specialist som runt byn Marchihue har hittat den perfekta jordmånen. En del vinrankor odlas helt utan konstbevattning. Mycket intressant egendom med stor fokus på terroir.
Lunchen blir på Hacienda Araucano, utanför den lilla staden Lolol. Egendomen ägs av François Lurton från den kända Bordeaux-familjen. Odlingen sker ekologiskt och biodynamiskt och man experimenterar med vin utan någon tillsats av svavel. Speciellt syrah och pinot noir trivs mycket bra i Lolols speciella terroir. Haciendan ligger otroligt vackert och under lunchen njuter vi både av maten och av en fantastisk utsikt över dalen och vingårdarna.
På eftermiddagen är vi tillbaka vid hotellet.
Resten av eftermiddagen och kvällen är lediga. Vad sägs om en pisco sour vid poolkanten?

Vingårdar på bergssluttningen i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 13 Lördag 2 Februari — Maipo-regionen, avskedslunch, Santiago (Chile)
Idag lämnar vi Santa Cruz för att åka upp till Santiago de Chile. På vägen blir det vin- och lunchbesök.

Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Strax innan vi är framme i Santiago stannar vi till på en välkänd vingård i Maipo. Vi börjar med en intressant rundtur, som bland annat inkluderar vinkällaren där vi får se unika amforor, och en vinprovning förstås.
Sedan följer en uppfriskande aperitif och en härlig asado i den vackra trädgården. Flera olika sorters kött kommer att finnas på grillen och även god potatis (potatisen kommer ju från Anderna) och olika sallader.
Väl framme i Santiago checkar vi in på Hotel Torremayor Lyon**** där vi ska bo vår sista natt i Chile.
På eftermiddagen gör vi en rundtur i Santiago med buss. Vi besöker de historiska kvarteren runt presidentpalatset och det livliga torget Plaza de Armas med barockkatedralen och det vackra postkontoret (!). Den bästa utsikten över staden och över Anderna har man från toppen av Cerro San Cristóbal där en enorm staty av Jungfru Maria blickar ner över staden.
Tidig kväll träffas vi för en sista pisco sour tillsammans. Sedan är resten av kvällen fri för att upptäcka någon av Santiagos många högklassiga restauranger eller vinbarer. Det finns många bara några minuters promenad från hotellet.

Lunch på en vingård i Chile med utsikt över vinrankorna, copyright BKWine Photography

Dag 14 Söndag 3 Februari — Avfärd från Santiago de Chile
Idag är det hemfärd och resans program är slut efter frukost.
Vi hjälper dig gärna att ordna och samordna transfer till flygplatsen som passar med alla olika flyg hem eller vidare.
Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska annat i Sydamerika (vi kan hjälpa dig att ordna det).

Med häst och vagn på en estancia över Pampas i Argentina, copyright BKWine Photography

Dag – – — ankomst Europa
Åker du direkt hem till Europa så anländer du en dag senare.

Reservation för eventuella ändringar.

Ett vattendrag i det ödsliga landskapet i Chile, copyright BKWine Photography

Fakta om Vinresan till Argentina och Chile
Datum: 21 Januari – 3 Februari 2019
Pris per person: 52 000 SEK
Enkelrumstillägg: 11 600 SEK

(Reservation för förändringar i dollarkursen och flygskatter.)

I resans pris ingår:
Start i Buenos Aires. Slut i Santiago de Chile.
Transport:Inrikesflyg: Buenos Aires-Mendoza
Buss (*): över Anderna, Mendoza i Argentina till Chile
Buss (*) för alla besök i programbeskrivningen ovan
13 hotellnätter i dubbelrum på 4- och 5-stjärniga hotell, inklusive frukost, enligt programmet
Måltider: de måltider som är inkluderade i programbeskrivningen ovan, samtliga inklusive vin, dvs:12 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, i de flesta fall som gäst hos vinproducenter
En välkomstmiddag i Buenos Aires, inklusive vin
En middag, inklusive vin, med efterföljande tango-show i Buenos Aires
Dagsutflykter enligt programbeskrivningen, inklusive eventuella inträden
Samtliga vingårdsbesök med omfattande privata vinprovningar (ca 15 st totalt)
Lokal engelsktalande guide
Vinguidning och vinreseledning av BKWines expertguide och grundare, Britt Karlsson och Per Karlsson, under hela resan (se mer nedan)
(*) Bekväm turistbuss.

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Eventuell avgift för övervikt på inrikesflyg (Inrikesflyget har ofta lägre bagagevikt än internationellt, men kostnaden för ev. övervikt är liten.)
Du tar dig själv till Buenos Aires och hem från Santiago de Chile.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har 16 anmälda vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan är 22.
Sista bokningsdatum: 15 september 2018

Språk
Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Argentina och Chile pratar engelska och besöken kommer att vara på engelska. Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com; med andra ord, den är även öppen för engelskspråkiga resenärer varför även guidning i bussen kan komma att vara på engelska! Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

 

 

Särskilda avbokningsvillkor
För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

Avbeställning av resan till Chile och Argentina kan göras enligt följande villkor:

Mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
46 till 60 dagar före resans början: resenären betalar 75 % av hela resans pris.
45 dagar eller senare före resans början: resenären betalar hela resans pris.
Vänligen notera: BKWine säljer inte ”avbeställningsskydd” eller ”reseförsäkring”. Kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist för sådant.Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.