Piemonte, vin & mat, 15-19 Maj 2019

Välkomna till en vinresa till ett av Italiens kanske allra mest berömda vindistrikt, Piemonte – vid foten av berget. Ett distrikt som är världsberömt inte bara för sina stora viner – med Barolo och Barbaresco i spetsen – utan även för sin gastronomi. Här har Slow Food-rörelsen sina rötter och härifrån kommer den unika vita tryffeln. Under en halvdag invigs vi i den lokala gastronomins hemligheter. Bered er på några dagar fyllda med riktigt goda upplevelser!

Onsdag 15 Maj – Ankomst till Milano sedan Alba
Klockan 16.00 hämtar vi upp er med buss på Milanos centralstation, Stazione Centrale, kanske världens pampigaste järnvägsstation. Resan till Alba tar cirka två timmar genom det norditalienska landskapet.

Vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Väl framme i Alba checkar in på vårt centralt belägna hotell. Kvällen är fri för att upptäcka staden.
Staden har en liten och gammal stadskärna med smala gator och gränder. Det finns många spännande restauranger, allt från pizzerior (vi har adressen till stans bästa!) till gourmetkrogar.
Från vårt hotell till ”stora torget” är det en promenad på fyra minuter till centrum.
Du kommer direkt till stora torget. Runt det finns stora kaféer och en del restauranger. Men några av de trevligaste ligger lite mer gömda inne på smågator i staden.
Kanske börjar du med en aperitivo på ett kafé, för att sedan vandra vidare på de smala gatorna till resans första middag? Avsluta gärna med en grappa. Kan hjälpa till om det blivit väl rikligt med alla italienska godsaker till middagen.

En restaurang i Asti med många viner, copyright BKWine Photography

Torsdag 16 Maj – Barolos världsberömda viner i Langhe
Vi åker mot den lilla byn Barolo i området Langhe. Här växer nebbiolodruvan på imponerande, branta sluttningar.

Vingårdar i en dimmig dal i Piemonte, copyright BKWine Photography

Här i Barolo ser man inte mycket maskiner utan det mesta jobbet i vingården görs för hand. Här finns en mängd småbönder och de flesta vingårdar är små. Vinerna görs hantverksmässigt och skörden, som vanligen infaller i början eller mitten av oktober, görs för hand. Nebbiolo mognar sent.
Barolo, kallad kungen av italienska viner, var en av de första viner som fick Italiens högsta klassificering, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Vi besöker tre olika producenter av Barolo. Vi får veta hemligheterna bakom dessa stora viner med hjälp av producenter som Azienda Vitivinicola Sobrero, som grundades 1940 av pappan till de nuvarande ägarna Settimo och Pierfranco Sobrero. Den 16 hektar stora egendomen ligger i Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo-regionen. Vi provar igenom sortimentet av viner, vilket betyder en intressant provning av ett flertal viner samt grappa.

Muscat d’hambourg-druvor i en vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Därefter blir det besök och lunch hos trevliga Enrico Rivetto och hans familj på Azienda Agricola Rivetto. Kanske sitter vi i trädgården eller så kan det bli bland jästankarna i vinkällaren. Familjen Rivetto dukar upp en fantastisk lunch med en hel mängd piemontesiska specialiteter, allt mycket svårt att motstå.
Dagen avslutas hos den berömda producenten Aldo Vajra i Barolo. Milena och Aldo Vajra, det sympatiska paret som driver vingården, har totalt 40 hektar vinodlingar, varav 10 i Barolo.
Aldo Vajra gör också fina viner med dolcetto och barbera – de har många olika druvor i sina vingårdar. Deras viner drar mot det eleganta, med mycket smak av sin terroir. Det blir en hel serie viner att prova igenom.
Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till Asti. Fri kväll för att upptäcka någon trevlig restaurang. Kanske börjar du med en vermouth, en välkänd Piemonte-aperitif? Världens första vermouth gjordes i Turin 1786.

I vinkällaren hos en vinproducent i Barolo, copyright BKWine Photography

Fredag 17 Maj – Barolo, Barbaresco och Asti
Idag ägnar vi ytterligare tid åt de två huvudsakliga appellationerna Barolo och Barbaresco. Många av producenterna här är även kända för sina Asti-viner.

Vingårdar och en liten by i Piemonte, copyright BKWine Photography

Vi besöker välkända La Spinetta som drivs av familjen Rivetti. Azienda Agricola La Spinetta producerade sitt första vin 1981 och på mycket kort tid har man gjort sig känd för sina välgjorda viner. Deras viner är mycket moderna även om de har en lång tradition, och en spännande historia, som familjeproducent. Det är de som har Dürers noshörning på etiketten.
Lunchen äter vi hos trevliga lilla familjevingården Ca ’d’ Gal i hjärtat av Moscato d’Asti. Det blir flera olika specialiteter från trakten. Miljön är lantlig och maten är hemlagad. Deras specialitet är asti, men de gör även langhe bianco och rosso, barbera och fresia från 50 år gamla vinstockar.
Därefter åker vi vidare till Barbaresco och besöker en av de bästa producenterna där, Cantina Rizzi i Treiso. Denna 45 hektar stora egendom grundades 1974 av Ernesto Dellapiana som flydde storstaden för att komma ut på landet. De ligger spektakulärt på en topp i landskapet. På den slingrande vägen som leder dit har man utsikt över flera Barbaresco ”cru”, bl a Rabajà.
Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Alba. Fri kväll. Kanske en krämig risotto till middag? Piemonte-borna äter mer ris än pasta. På vägen från Milano till Alba, som vi åkte i början av resan, passerar man många risfält.

Provning av ett antal barolo hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Lördag 18 Maj – Matlagning och mer Barolo
Idag har vi en halvdag då vi får en ordentlig inblick i den lokala gastronomin. Vi lagar mat tillsammans med en välmeriterad kock. Det blir flera specialiteter som vi sedan får avsmaka under lunchen.

Gamla flaskor Barbaresco, copyright BKWine Photography

Gastronomin i Piemonte är med rätta världsberömd. Förutom den berömda vita tryffeln finns här också hasselnötter av exceptionell kvalitet och fantastiskt mört kött från Piemonte-kor, en speciell ras som ger kött med extra lågt fettinnehåll. Det var här i Piemonte som Slow Food-rörelsen började sitt segertåg över världen.
Matlagningen kommer att vara på en högklassig kockskola utanför Roddi, inte så långt från Alba. Förhoppningsvis blir det kunskap och inspiration att ta med hem! Efter matlagningen blir det lunch med våra tillagade rätter och med olika viner till.
Efter lunchen är det dags för resans sista besök. Det blir i Barolo. Vi besöker en vingård i Castiglione Falletto. Detta är en mycket ambitiös familjefirma som odlat vin här nu under fem generationer. Familjen har 25 hektar vingårdar som ger Barolo, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe, Freisa Langhe, Grignolino Piemonte och även lite chardonnay-vin.
Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Alba. Fri kväll. Det finns både stjärnrestauranger och mysiga små trattorior att välja på. Gå gärna på upptäcktsfärd på de snirkliga gatorna. I värsta fall får du väl ta en paus på ett café med ett glas vin.

Nyhyvlad tryffel i Piemonte, copyright BKWine Photography

Söndag 19 Maj – Hemfärd
Efter frukost lastar vi in vårt bagage i bussen och beger oss tillbaka till Milano. Vi ankommer dit senast kl 12.00. Därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

En tryffelletare med sin hund, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Piemonte
Datum: 15-19 maj 2019
Pris: 13 700 SEK
Enkelrumstillägg: 1900 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell: Centralt beläget 4-stjärnigt hotell i Alba
Måltider enligt programmet: 2 magnifika gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
1 gastronomisk flerrätterslunch i anslutning till vår matlagningskurs
Matlagning under en halv dag med välmeriterad professionell kock
Start- och slutpunkt: Milano
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tryffelletning med tryffelhund
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan
Vår bok Guide till vinets värld: Piemonte

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Milano.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Sista bokningsdatum: 1 februari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.