Rioja 2-6 Oktober 2019

Följ med oss på denna spännande resa till Rioja, ett vindistrikt som är både klassiskt och modernt på ett sätt som vi bara hittar i Spanien. Här finns vingårdar som marknadsför sig inte bara med goda viner utan också med hisnande och spännande arkitektur. Landskapet är bergigt och naturskönt. Vi börjar i Bilbao, känt för Guggenheimmuseet, och bor sedan två nätter mitt i Rioja, i staden Logroño. Här ligger tapasbarerna tätt och folklivet är intensivt.

Onsdag 2 Oktober — Ankomst till Bilbao
Ankomst till Bilbao och incheckning på vårt centralt belägna 5-stjärniga hotell. Du kommer när du själv vill under dagen. Kvällen är fri för att utforska staden. Den moderna flygplatsen ligger bara 20 minuter från centrum.

En av många tapasbarer, copyright BKWine Photography

Bilbao är en fantastiskt trevlig stad med ett par hundra tusen invånare i centrala stan.
Sedan Guggenheim-muséet byggdes har staden fått ett stort uppsving. Det är nu en dynamisk konststad och restaurangstad.
Här finns både gourmetrestauranger och mindre pretentiösa krogar med baskiska specialiteter som innefattar både fina fisk- och skaldjursrätter, högklassig gris och charkuterier av toppkvalitet.
I Gamla Stan ringlar små gränder mellan medeltidshusen. Du kan köpa en äkta basker från Baskien i den historiska hattaffären. I den ”moderna” delen av staden (från 1800-talet) finns bland annat en gata som är fylld med uteserveringar och tapasbarer. Allt är inom behändigt promenadavstånd. En promenad i skymningen längs med floden är också ett måste.

Guggenheim-museet i Bilbao, copyright BKWine Photography

Torsdag 3 Oktober — Till Rioja och huvudstaden Logroño
På morgonen hämtar vår buss oss vid hotellet och vi börjar vår resa till Rioja som tar cirka 2 timmar.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Resan är faktiskt lite av en upplevelse i sig. På havssidan, i Baskien, är landskapet grönt och frodande. Vindarna från havet drar med sig mycket fukt. För att komma till Rioja åker man över den Kantabriska bergskedjan.
När man åkt över toppen så förändras landskapet dramatiskt. Det får en helt annan färg, inte alls lika grönt. Istället ser man i fonden den imponerande bergskedjan. Gamla små byar ligger utspridda i landskapet som blir mer och mer vinranksbeklätt ju närmare centrum av Rioja vi kommer.
Strukturen på vinsektorn i Rioja skulle kunna jämföras med den i Champagne. Ett litet antal stora bodegor köper upp druvor, eller ibland färdigt vin, från en stor mängd småbönder eller från något av de 40 kooperativen. De flesta har kontrakt med bönder i alla tre Rioja-distrikten: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja. Även om bodegorna äger en del egna vingårdar, är det få som är självförsörjande. Men det finns en annan sida också.

Vinprovning och aperitif före lunchen, Rioja, copyright BKWine Photography

På dagens program står bl a spektakulära Bodega Baigorri i Samaniego. Bodegan har ett verkligt iögonfallande läge i Rioja Alavesa. Utsikten över vingårdarna är milsvid.
De har även en mycket bra restaurang (bara öppen för privata sällskap). Där kan vi njuta av utsikten över vingårdarna på ena sidan och vyn över ekfatskällaren på andra sidan.
Eftermiddagsbesöket blir på pampiga Bodegas Franco Españolas som ligger i utkanten av Logroño. Den grundades i slutet av 1800-talet när franska vinbönder flydde Bordeaux som härjades av vinlusen. Ett intressant besök både ur historisk synvinkel och vinmässigt.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Logroño. Logroño är Riojas ”huvudstad” och den största staden i regionen. Vårt hotell ligger centralt, precis i kanten av den gamla stadskärnan.
Kvällen är fri för egna gastronomiska äventyr. Ett stenkast från vårt hotell finns den gamla matmarknaden och strax intill ”tapasgatan”, Calle Laurel. I den osannolika raden av barer har vare tapasbar sin specialitet: skinka, grillade räkor, anklever, omeletter osv.

En vinmakare i vingården, Rioja, copyright BKWine Photography

Fredag 4 Oktober — Bodegorna i Haro, Riojas andra stad
Vår buss hämtar oss på morgonen på vårt hotell. Vi beger oss väster ut till Haro. Haro är, trots att den är mycket mindre än Logrono, den andra viktiga staden i Rioja.

Ekfat i en gammal vinkällare, Rioja, copyright BKWine Photography

Nästan alla bodegor i Haro ligger samlade runt den gamla järnvägsstationen. Det ger ett märkligt intryck med så mycket vinkoncentration på ett litet område. Det är här vi kommer att spendera dagen. I El Barrio de la Estacion.
I Rioja är det inte bara druvsorterna som sätter sin prägel på vinerna utan också eklagringen. Hos tempranillo kommer många av aromerna fram efter en tids eklagring och flasklagring.
Men man diskuterar mycket idag hur lång den eklagringen ska vara. Den traditionella karaktären på en Rioja är den tegelröda färgen, den mjuka, silkeslena vaniljkaraktären, och smörkolan. Allt detta kommer i stor utsträckning från den långa eklagringen.
Ofta lagrar man till och med vinerna längre på fat än vad som stipuleras i reglerna för Reserva och Gran Reserva. Men det är en skillnad från förr. De traditionella vinerna är idag mycket elegantare. Och det finns en annan kategori viner där man inte alls spelar på eken utan mer på frukten. Många producenter gör vin i båda stilar.

En elegant förrätt, Rioja, copyright BKWine Photography

Vi diskuterar eklagring och mycket annat under dagen. Vi besöker t ex Muga. Detta är ett av de gamla kända namnen i Haro, en familjeegendom som på ett harmoniskt sätt lyckas förena det traditionella och det moderna. Och som dessutom har ett eget tunnbinderi.
På dagens program står också en av de mindre bodegorna i Haro, som även inte är så internationellt känd: Gomez Cruzado. Det betyder dock inte att deras viner är mindre värda uppmärksamhet. Tvärt om.
Deras unga vinmakare är full av idéer om hur han vill att vinerna ska vara och står för en spännande serie viner värda att upptäckas. Ytterligare ett exempel på att det inte bara är bland de stora & kända som man hittar toppviner.
Ytterligare ett besök hos en bodega i Haro står på programmet.
Hos en av vinproducenterna serveras vi en härlig lunch med klassiska Rioja-specialiteter.
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Logroño. Fri kväll att strosa i stan och upptäcka några nya tapasbarer. En fino som aperitif smakar säkert bra.

Ekfat i gamla vinkällarvalv i Rioja, copyright BKWine Photography

Lördag 5 Oktober — Vägen genom landskapet i Rioja
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och packar in vårt bagage i bussen. Vi ska inte åka så långt, eftersom vår första bodega ligger precis utanför Logroño.

Ekfat i en modern vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök hos Bodegas Campo Viejo, en stor och välkänd bodega med en ståtlig vinkällare som invigdes 2011. Vi får ett besök och en intressant provning med lite tilltugg.
Campo Viejo är en av de allra största producenterna i Rioja, kanske den största. Deras anläggning är jättelik och fylld med modern teknik, som gör att produktionen kan skötas av ganska få personer.
Både deras flaskkällare och fatkällare har imponerande dimensioner. De lär ha mer än 60 000 fat fyllda med vin.
Vi åker sedan vidare till en mindre familjefirma i Fuenmayor. Familjen började inte buteljera sina viner själva förrän 1984 och de har nu 60 hektar vingårdar. Vi gör ett besök här och sedan bänkar vi oss för en god lunch som kommer att bestå av en mängd olika tapas.

Skörd i Rioja, copyright BKWine Photography

Inte långt därifrån ligger Bodegas Marques de Arviza. Dit beger vi oss för ett kort eftermiddagsbesök.
Detta är en av de äldsta vingårdarna i Rioja. Familjen var de första som började arbeta med traktor i Rioja – för ganska många år sedan. De underjordiska källarna är djupa och imponerande.
Vingården och byggnaderna har restaurerats, men källaren är fortfarande mycket gammal. Det är nu en vacker anläggning med 38 hektar tempranillo, graciano och garnacha.
Vi åker sedan vidare mot Bilbao och vi räknar med att vi är framme vid vårt hotell runt sjutiden. Med andra ord, gott om tid fram till en aperitif på en tapasbar kanske? Hotellet ligger runt hörnet från Bilbaos berömda tapasgata. Vi rekommenderar gärna restauranger och vinbarer.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Söndag 6 Oktober — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Rioja
Datum: 2-6 oktober 2019
Pris: 13 200 SEK per person
Enkelrumstillägg: 1900 SEK

I resans pris ingår:
4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost: 2 nätter i Bilbao på 5-stjärnigt hotell.
2 nätter i Logroño på 4-stjärnigt hotell.
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, hos vinproducenter
Start- och slutpunkt: Bilbao
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Bilbao.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Sista bokningsdag: 15 juni 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.