Sicilien, med fokus på Etna, 8-12 Maj 2019

Sicilien är på väg att bli ett mycket ”hett” vindistrikt i Italien. Man har alldeles egna unika druvor, som ger unika viner med mycket friskhet och kraft. Kvaliteten på vinerna har skjutit i höjden under de senaste tjugo åren. Dessutom är det en ö fylld med kultur och historia. Och man har en alldeles egen gastronomi, den sicilianska maten står inte efter resten av Italien: färsk fisk, solmogna grönsaker och mycket annat. Och massor med sol och värme!

Onsdag 8 Maj — Ankomst till Sicilien
Ankomst till Catania och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell.

Ett antikt grekiskt tempel, copyright BKWine Photography

Catania är Siciliens andra stad (efter Palermo) och domineras av sin närhet till vulkanen Etna. Vulkanen är ju aktiv och ett svart puder kan ses täcka gatorna då och då om Etna fått för sig att spotta ut lite aska.
Som så många andra städer på Sicilien så blev Catania förstörd vid den stora jordbävningen 1693 och staden byggdes upp igen i barockstil. Så här finns många vackra barockbyggnader, inklusive flera fina kyrkor, Il Doumo inte minst, och privatpalats.
Vårt hotell ligger central, på en av de stora eleganta avenyerna. Det är bara ett stenkast från stora torget med den berömda elefantstatyn och fiskmarknaden och de bästa restaurangkvarteren. Med andra ord, mycket välplacerat för att utforska staden.
Fri kväll för en kvällspromenad. Kanske ett glas med cataratto som aperitif? Den gröna cataratto är den mest odlade druvan på Sicilien.

En matmarknad med grönsaker och frukt i Italien, copyright BKWine Photography

Torsdag 9 Maj — Etna
Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi åker en bit norrut, mot Etna, upp till den svarta jorden.

Vingårdar på Etnas sluttningar, copyright BKWine Photography

Etna är Europas högsta aktiva vulkan. Och dessutom ett av Europas mest spektakulära vindistrikt. Här odlas nerello mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. Andra druvor som odlas är nerello cappuccio, pinot noir och grenache.
Vinrankorna är planterade på hög höjd, upp till 1000 meter över havet. Ofta är de beskurna i traditionell albarello till låga och knotiga fristående buskar.
Nerello mascalese trivs bra här i den mörka lavajorden som är mycket finfördelad och gör att rötterna lätt kan tränga djupt ner. Heta dagar och svala nätter gör växtsäsong lång och en skörd som kan vara så sen som slutet av oktober eller november.
Etna är ett av de ”hetaste” vindistrikten på Sicilien idag. Fler och fler köper land här, producenter från fastlandet och producenter från andra delar av Sicilien. Här finns uppenbarligen en otrolig kvalitetspotential att döma av intresset från vinodlare.

Spektakulära bergsmassiv, copyright BKWine Photography

Slingrande vägar för oss mot norrsidan av vulkanen. Vi åker mot den lilla byn Passopisciaro som ligger på 600 meters höjd över havet.
Här finns Tenuta di Passopisciaro som Andrea Franchetti skapade för drygt 10 år sedan. Han odlar bl a nerello mascalese och petit verdot. Etnas sluttningar är svårarbetade men det är värt besväret, säger vinmakaren, som dock minns vulkanutbrottet 1981.
Vi äter lunch hos vinproducenten Cottanera. Det blir en typisk italiensk lunch med flera olika rätter. Och dessa kommer att passa utmärkt till producentens egna viner.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt fina hotell i Linguaglossa, Shalai Resort****. Här ska vi bo i två nätter. Du har tid att installera dig på rummet och se dig  omkring och sedan träffas vi lite senare för en härlig middag i hotellets stjärnrestaurang. Här serveras sicilianska specialiteter och naturligtvis viner från Etna.

Lavastenar, en svår terroir, copyright BKWine Photography

Fredag 10 Maj — Etna, sydöstra sidan
Etna är stort så man får ta en sida i taget. Idag ger vi oss ner mot den sydöstra sidan av Etna, den som blickar ut mot havet och Catania.

Vingårdar och olivträd, copyright BKWine Photography

Vi börjar hos Cantina Benanti och deras vingård Monte Serra Viagrande.
Det var i slutet av 1980-talet som Giuseppe Benanti utvecklade familjens gamla egendom. Han studerade jordmånen här på Etna och olika kloner av lokala druvsorter. Han insåg potentialen för kvalitetsvin. Hos Benanti hittar vi en kombination av gammal tradition och ny teknik som resulterar i superba viner.
Vi följer sedan den östra sidan norrut och besöker den vackra egendomen Barone di Villagrande nära staden Milo. Här har familjen gjort vin sedan 1700-talet. Vi tar en tur i vingården, tittar närmare på jordmånen och den speciella uppbindningen som man har här. Vi avslutar med vinkällaren och naturligtvis en provning.
Det blir också ett besök hos den välkända producenten Planeta som äger mark på flera olika platser på Sicilien. Vi besöker Feudo di Mezzo, som är en stor ”cru” inom Etna Rosso DOC.
Vi äter lunch hos en av de producenter vi besöker och det blir flera sicilianska specialiteter. På Sicilien samsas läckerhet från hav och från berg, här finns lika mycket kött av olika slag som fisk och skaldjur. Och naturligtvis pasta.
Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet och du har en ledig kväll att strosa i byn Linguaglossa.

Sicilianska viner som åldras i källaren, copyright BKWine Photography

Lördag 11 Maj — Etna, norra sidan
Idag kör vi motsols runt vulkanen, norrut, och gör vi ytterligare besök på den norra sidan av Etna. Nordsluttning är inte alls en nackdel här.

En vingård på Sicilien, copyright BKWine Photography

Vi gör ett besök hos Azienda Girolamo Russo utanför Passopisciaro. Giuseppe Russo är ägaren och vinmakaren och han gör koncentrerade viner från låga uttag. Egendomen är ekologiskt certifierad.
Vi kommer även att besök egendomen Pietradolce med 10 hektar vingårdar på 600-700 meters höjd, också på norra sidan. De gamla vinrankorna som växer i den vulkaniska jorden är framför allt nerello mascalese-druvor.
Lunch blir på Pietradolces mycket vackra lanthotell Donna Carmela. Det är ett fantastiskt ställe med en mycket bra kock. Vi provar flera sicilianska specialiteter. En  härlig avslutning på vår resa!
Efter denna långlunch drar vi oss åter mot Catania för en sista övernattning.
Fri kväll i Catania.

En kämpande vinranka i den karga vingårdsjorden på Etnas sluttning, copyright BKWine Photography

Söndag 12 Maj — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vi provar vin tillsammans med vinmakaren, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresa till Sicilien med fokus på Etna
Datum: 17-21 maj 2019
Pris: 14 800 SEK
Enkelrumstillägg: 2100 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på fyrstjärniga hotell: 2 nätter i Catania,2 nätter i Linguaglossa, på lyxiga Shalai Resort
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska italienska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
1 exklusiv middag, inklusive vin, på Shalai Resorts restaurang med en stjärna i Guide Michelin
Start- och slutpunkt: Catania
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Catania.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

Sista bokningsdag: 1 februari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.