Sydafrika 16-24 Februari 2019

På tjugo år har vinlandet Sydafrika genomgått en revolution. Man är idag en stor producent av kvalitetsviner. Den nya generationen vinmakare har fått kvaliteten att skjuta i höjden och experimentlustan är stor. Och man lyssnar noga på vad vinkonsumenterna vill ha.
Sydafrika är också ett spektakulärt land att besöka: dramatiska berg och klippiga kuster, ett djur- och växtliv med en otrolig artrikedom; underbar safari förvisso men mycket mer än så. Man har en egen gastronomi med många spännande och högklassiga restauranger att njuta av. I korthet: detta är en vinresa med spännande viner, utsökt mat, djur, natur och vackra vyer.

Dag – – — Avfärd hemifrån
Du lämnar antagligen hemma med nattflyget till Sydafrika. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast på morgonen dagen programmet startar, Dag 1.

Dag 1 Lördag 16 Februari — Ankomst till Kapstaden
Ankomst till Kapstadens flygplats på förmiddagen. Du har då lämnat Europa (eller din hemort) kvällen före. Hämtning på flygplatsen. Runt 12-tiden kör vår buss från flygplatsen. Om du inte kommit tidigare.

Bergstoppar tronar ovan Kapstaden, copyright BKWine Photography

Vi åker först till vårt hotell och kanske kan vi checka in redan. Annars börjar vi med en lätt lunch och lite goda viner.
Stärkta av mat och vin sätter vi oss i bussen igen. Vi ska nu ta linbanan upp till Taffelbergets topp där vi kommer att ha en hisnande utsikt över Cape Town, Waterfront och de omgivande bergen. Ibland blåser det för mycket för att linbanan ska vara öppen och då fortsätter vi med annan sightseeing.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet och har du inte redan checkat in så gör du det nu.
I Cape Town bor vi på fyrstjärniga Hotel Southern Sun Cape Sun, som är mycket centralt beläget. Det ligger inte heller långt från det berömda Waterfront. På hotellet finns gym, restaurang och trevlig bar.
Här ska vi bo i två nätter. Vi installerar oss och får vila en stund. Sedan träffas vi för en gemensam välkomstmiddag på kvällen på en liten och personlig restaurang på kort bussavstånd från hotellet. Vi avnjuter en aperitif på restaurangens takterrass med imponerande utsikt mot Taffelberget. Under middagen stiftar vi bekantskap med det goda malay-köket.

Middag i solnedgången vid havet, copyright BKWine Photography

Dag 2 Söndag 17 Februari — Dagsutflykt Kaphalvön
Efter frukost kör vi ner mot Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde. Här är det nästan alltid soligt och blåsigt.

Strutsar på stranden, copyright BKWine Photography

Hela detta fascinerande område är ett naturreservat och här finns ett helt unikt djur- och växtliv. Här finns strutsar, antiloper, springbok, babianer och mycket annat. Inte minst babianerna ska man akta sig för – de är mycket nyfikna och nyper gärna åt sig en eller annan löst liggande sak, eller matbit!
Och det är här som den Flygande Holländaren ska ha förlist.
Under dagen åker vi den natursköna Chapman’s Peak Drive, en hisnande resa längs Atlanten bort mot Noordhoek. Vid Cape Point tar vi bergsbanan upp till den historiska fyren där vi får 360 graders utsikt över hela området. Definitivt en av resans höjdpunkter.
Strax intill ligger Godahoppsudden där vi gör ett besök. Kanske får vi sällskap av strutsarna (!) som ibland håller till just där. Här är också en enastående artrik botanisk flora, den typiska sydafrikanska fynbos.
Vi äter en gemensam lunch under dagen.
På eftermiddagen är vi tillbaka i Cape Town och vi gör ett kort stopp på hotellet. Sedan sätter vi oss i bussen igen och åker upp till Signal Hill för att njuta av utsikten över staden och soldnedgången. Det kommer att serveras kanapéer och sydafrikanskt mousserande vin för att göra det hela ännu trevligare och fira början på äventyret!
Kvällen är sedan ledig och ett förslag är att spendera den nere på charmiga Waterfront, den gamla hamnen som byggts om. Nu finns här restauranger, museer och många kvällsöppna butiker. Bussen släpper av dem som vill här nere innan den kör tillbaka till hotellet. Från Waterfront är det enkelt att ta en taxi tillbaka till hotellet.

Den allra sydligaste Godahoppsudden på Cape of Good Hope, copyright BKWine Photography

Dag 3 Måndag 18 Februari — Somerset West och Elgin
Dags för vin! Idag kommer vi att lära oss mer om Sydafrikas vinhistoria. Men vi blandar gammalt och nytt eftersom vi även kommer att besöka ett av de nyaste vindistrikten i landet. Vi sätter oss i bussen efter frukost och åker i sydöstlig riktning, ner mot False Bay.

Vinprovning i Constantia, copyright BKWine Photography

Vi stannar först till i Somerset West, som i själva verket är den sydligaste delen av distriktet Stellenbosch. Här växer vinrankorna på Helderberg Mountains sydsluttningar. Distriktet har blivit känt framför allt för sina högklassiga röda viner från druvor som syrah, merlot och cabernet sauvignon.
Vi besöker Vergelegen, en historiskt intressant egendom som fick sina första vingårdar planterade år 1700. Det är en mycket vacker egendom i typisk Cape Dutch-stil och med en storslagen park med gamla, magnifika träd. Vi tittar på vingården och källaren och avslutar med en intressant provning. Vergelegens viner får konsekvent höga poäng, inte minst deras Flagship Range.
Vi stannar kvar och äter en god lunch på Vergelegen, serverad i skuggan av deras unika kamferträd.
Färden går sedan vidare till distriktet Elgin. Elgin har ett jämförelsevis svalt klimat och vinodlarna här har därför specialiserat sig på druvor som trivs i lite svalare klimat som t ex riesling, sauvignon blanc, pinot noir och gewurztraminer. En av pionjärerna i Elgin är Paul Cluver som planterade sina första vingårdar på 1980-talet.
Sen eftermiddag åker vi vidare mot sydkusten och Hermanus, en liten fin stad på Western Capes sydkust. Här börjar vindistriktet Walker Bay som därifrån sträcker sig norrut och österut. Vi checkar in på vårt trevliga hotell i Hermanus, Harbour House Hotel. Hotellet ligger mitt i den lilla staden, vid stranden, och det har en strålande havsutsikt. Här ska vi bo i två nätter.
Kvällen är ledig för egna upptäckter.

Druvor mogna att plockas, pinotage? Copyright BKWine Photography

Dag 4 Tisdag 19 Februari — Walker Bay, ett spännande vindistrikt på sydkusten
Idag ska vi besöka några intressanta vingårdar här i Walker Bay. Detta är ett relativt nytt vindistrikt som har fått mycket uppmärksamhet för sina eleganta viner de senaste åren.

Sydafrikanskt vinlandskap, vingårdar och berg, copyright BKWine Photography

Närheten till oceanen betyder svalka för vinrankorna och druvorna får här en längre mognadsperiod och alltid en bra syra och friskhet.
Distriktet är känd för sina högklassiga viner gjorda på druvor som pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc.
Flera av de kända namnen här i Walker Bay ligger i dalen som kallas Hemel-en-Aarde. Läget är spektakulärt, mellan havet och två imponerande bergskedjor. Det finns många intressanta producenter längs den natursköna Hermanus Wine Route där också växtrikedomen och fågellivet är exceptionellt. Här finns t ex Hamilton Russel och Newton Johnson. Båda räknas som Sydafrikas pinot noir-pionjärer.
Vi besöker tre olika egendomar här. Ett intressant besök blir hos Springfontein nära den lilla staden Stanford. Här har man en mycket kreativ vinmakare och vinerna är både originella och spännande. Vår gastronomiska fyrarätterslunch blir på en övning i hur man kombinerar mat med vin.
Tidig kväll är vi åter tillbaka vid vårt hotell i Hermanus och kvällen är ledig för eget utforskande av den lilla staden. Många restauranger ligger en kort promenad från hotellet.

Skörd på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 5 Onsdag 20 Februari — Över bergen till Franschhoek
Efter frukost sätter vi oss i bussen med vårt bagage. Idag ska vi åka rakt norrut, över bergen till Franschhoek. Det blir en härlig tur i ett spektakulärt landskap. Vi stannar på vägen för att titta på några fina utsiktspunkter.

En trevlig lunch i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Väl framme i Franschhoek, “det franska hörnet”, där franska hugenotter slog sig ner på 1600-talet, stannar vi för besök och lunch på en vacker gammal egendom som grundades redan i slutet av 1600-talet. Hela anläggningen är magnifik och med rätta klassat som historiskt monument. Nya ägare började för ett par år sedan blåsa nytt liv och ny energi i vinerna.
Efter en tur i vingården och i källaren beger vi oss till en vacker, bländande vit byggnad i Cape Dutch-stil. Här ska vi äta en lunch med lokala specialiteter. Men först en aperitif på de stoep (afrikaans för veranda).
Vi kommer att göra ytterligare ett besök här i Franschhoek på eftermiddagen. Det blir ett besök som ger oss tillfälle att förstå hur en ekologisk vinproducent jobbar i Sydafrika. Vilka problem brottas man med? Hur påverkar det vinet?
Sen eftermiddag anländer vi till den lilla staden Franschhoek. Vi checkar vi in på vårt hotell, trevliga Protea Hotel Franschhoek**** som ligger mitt i staden. Här ska vi bo i två nätter.
Kvällen är ledig för avkoppling och promenad i Franschhoek. Här finns många utmärkta restauranger. Även hotellet har en restaurang.

Merlot planterat i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 6 Torsdag 21 Februari — Franschhoek, den berömda dalen
Idag fortsätter vi att utforska Franschhoek. Det blir både vingårdsbesök och intressanta provningar med vinmakarna i denna vackra dal.

Franschhoek, vindistrikt i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi besöker Rickety Bridge och deras trevlig unge vinmakare Wynand Grobler. Wynand är en ung men redan mycket erfaren och passionerad vinmakare, en av de ledande talangerna i dalen. Han kommer visa oss på mycket nära håll hur han arbetar. Kanske kan du till och med få prova själv att ”trycka ner hatten”.
Wynand har jobbar på Rickety Bridge i tio år nu och han känner själv att han har utvecklats mycket som vinmakare. Han kom hit 1997 efter studier på University of Stellenbosch. Han filosofi är enkel: ingrip inte för mycket i källaren, låt druvorna göra jobbet.
Vårt lunchbesök blir på trevliga Glenwood. Egendomen ligger i den vackra Roberstvlei Valley och tillhör sedan 1986 Alastair Wood. Hans vinmakare är DP Burger, en stor profil i Franschhoek. DP har 30 hektar att göra vin från. Druvorna är chardonnay, sauvignon blanc, semillon, merlot och shiraz. Vi gör ett besök i vinkällaren och vi provar vinerna tillsammans med DP.
Sedan är det dags för en god lunch i Glenwoods restaurang Rendezvous. Vi kommer säkert att kunna sitta utomhus så att vi kan njuta av inte bara den goda maten utan också den fantastiska utsikten över bergen.
Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen och ni har fri tid för shopping, caféer, promenad och annat. Kanske lite choklad från den berömde chokladmakaren i Franschhoek? Även kvällen är ledig.
Vi förhandsbokar gärna en av de välkända restaurangerna åt er. Det kan behövas här i Franschhoek. (Säg till i god tid i förväg!)

En närmare titt på vinrankorna och druvorna i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 7 Fredag 22 Februari — Stellenbosch, vinets huvudstad
Denna dag börjar vi utforska det mest kända av alla Sydafrikas vindistrikt, nämligen Stellenbosch. Här finns de flesta av de allra mest kända vinegendomarna. Staden Stellenbosch är en vacker och historiskt intressant stad och dessutom en livlig universitetsstad.

Sortering av druvorna på en vingård i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi gör ett morgonbesök hos Thelema, en av toppegendomarna här i Stellenbosch. Egendomen grundades i mitten av 1980-talet och satsade från början på kvalitetsvin. Nu har man vingårdar både i Stellenbosch och i det lite svalare Elgin.
Vi besöker även Oldenburg Vineyards i Banghoek Valley. Ägare är Adrian Vanderspuy och han kom till Oldenburg 2003. Tidigare var han i finansvärlden. Vindruvor hade visserligen odlats här innan 2003 men alltid sålts till kooperativet. Adrian planerade om, satsade på kvalitetsdruvor och gjorde sin första årgång 2007. Druvorna är cabernet sauvignon, syrah, malbec, petit verdot, chardonnay, chenin blanc med flera. Med låga uttag blir det koncentrerad frukt och fin balans.
Vi tar en tur i vingården tillsammans med egendomens direktör och vinmakare, Philip Costandius. Därefter provar vi vinerna tillsammans med Philip och nu har vi definitivt fått upp hungern. Vilket passar bra för under tiden har en av Sydafrikas kända kockar förberett en fantastisk lunch till oss. Vi njuter av både bedårande utsikt och sydafrikansk gastronomi. Räkna med att det blir många olika utsökta små rätter.
Sen eftermiddag blir det incheckning på vårt hotell i Stellenbosch, Hotel Stellenbosch, som ligger centralt i denna historiskt intressanta och vackra stad. Vi ska bo i Stellenbosch i två nätter.
Hotellet ligger inom gångavstånd till alla restauranger, butiker och barer. Stellenbosch är en livlig stad och det är roligt att strosa runt och titta på folk och i butiker. Här finns en mängd vackra hus i Cape Dutch-stil.
Det finns tid för lite avkoppling innan vi träffas igen på kvällen för en traditionell sydafrikansk braai. Allt möjligt gott kommer att läggas på grillen!

Läcker sydafrikansk grillad biff, copyright BKWine Photography

Dag 8 Lördag 23 Februari — Stellenbosch, mer av denna charmiga stad
Idag fortsätter vi att utforska vackra Stellenbosch. Vi får tillfälle att stifta bekantskap med några av Stellenboschs deldistrikt. Hela regionen har ju inte en enhetlig terroir. Det kan ha stor betydelse om man är i Banghoek, Devon Valley, Jonkershoek Valley, Papegaaiberg, Polkadraai Hills eller i Simonsberg.

Ett traditionellt hus i den gamla staden i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

På morgonen besöker vi en egendom som anses som en av Sydafrikas stora specialister på pinotage, denna druva som är Sydafrikas alldeles egna. Det är en korsning mellan pinot noir och sydfranska druvan cinsault som gjordes för snart hundra år sedan. En bra pinotage är härligt fruktig och kryddig.
Vi åker nu österut för att komma till vingården där vi ska äta lunch. Vingården ligger i den pittoreska Jonkershoek Valley. Det är en liten gård med 40 hektar vinrankor. Cabernet sauvignon och syrah är de två viktigaste druvsorterna. Vinframställningen är inspirerad av Bourgogne med öppna jästankar och manuell nedtryckning av skalhatten.
Vi äter lunch på vingårdens restaurang med en vidunderlig utsikt, vacker som ett vykort! Vi provar viner och äter en god lunch och njuter av miljön.
Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet och det finns tid till shopping eller ett dopp i poolen.
Tidig kväll träffas vi för en avskedsaperitif. Efter det är kvällen ledig.

Vad som blev kvar efter provningen i vinkällaren i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Dag 9 Söndag 24 Februari — Vinresan slut
Resan slut efter frukost.
Transfer till flygplatsen för avfärd hem till Europa.
Vi kommer att ha en morgontransfer, och en eftermiddagstransfer för de som har ett kvällsflyg.
Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska andra äventyr i Sydafrika (vi kan hjälpa dig att ordna det).

Dag – – — Hemkomst
Hemkomst. Åker du direkt hem tar du antagligen ett nattflyg och är hemma på morgonen dagen efter.

Reservation för eventuella ändringar.

Vingårdar och berg i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan i Sydafrika
Datum: 16-24 februari 2019
Pris per person: 35 500 SEK
Enkelrumstillägg: 5 200 SEK

I resans pris ingår:
8 nätter i dubbelrum på 4-stjärniga hotell, inklusive frukost2 nätter i Cape Town, 2 nätter i Hermanus, 2 nätter i Franschhoek och 2 nätter i Stellenbosch
Måltider enligt programmet: 8 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingård eller på restaurang, samtliga inklusive viner
2 middagar, gastronomiska flerrätters-måltider, varav en braai, samtliga inklusive viner
Start- och slutpunkt: Cape Town
Busstransport under hela resan
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Aperitif med solnedgång på Signal Hill med vin och kanapéer
Dagsutflykter enligt programmet
Lokal, mycket kunnig engelsktalande guide
Vinguidning och reseledning av BKWines expertguider och grundare Britt och Per Karlsson under hela resan
Porterage (väskhjälp vid in- och utcheckning)


I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Kapstaden.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har 14 anmälda vid ”sista anmälningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan är 22.
Sista bokningsdatum: 15 oktober 2018

 

Safari: en möjlig förlängning

En sydafrikansk hjort, copyright BKWine Photography

Denna vinresa inkluderar inte en safari (även om vi besöker Cape Points vildmarksreservat, men det är inte jämförbart med safari, och åker på valskådning).
Om du vill kombinera vinresa med en safari så kan vi erbjuda dig en separat förlängning med safari till ett av safarireservaten på sydkusten.
Det blir en spännande tredagarstur till ett malariafritt privat ”game reserve” i Eastern Cape, en timmers flygresa från Kapstaden. Det är stor chans att se alla Big Five: elefant, lejon, noshörning, buffel, och leopard, även om man aldrig kan garantera det 100 %. Det är vilda djur…
Du tar då morgonflyget från Kapstaden till Port Elizabeth. På flygplatsen blir du upphämtade av din chaufför och har sedan ungefär en och en halv timmes restid. Du finner dig tillrätta på din ”game lodge” och tidig kväll ger du dig sedan ut på din första ”game drive”. Nästa dag börjar tidigt med nästa game drive i gryningen. Sedan har du en lugn dag på din game lodge fram tills kvällningen när det är dags att ge sig ut på tredje upptäcktsfärden med din ranger. Tredje dagen börjar också tidigt med din fjärde och sista game drive. Efter lite vila och förfriskning så hämtar du ditt bagage och din chaufför tar dig tillbaks till Port Elizabeth. Därifrån fortsätter du till Kapstaden eller Johannesburg.

Är du intresserad av safari säger du helt enkelt till oss när du bokar vinresan.

Öga mot öga med en leopard, copyright BKWine Photography

 

Golf i Sydafrika: ett möjligt tillägg till vinresan
Om du är en entusiastisk golfspelare erbjuder vi dig möjligheten att kombinera vinresan med några dagars golf innan vinresan startar.
För en golfare är Sydafrika en perfekt destination. Där finns golfbanor i världsklass som ligger i hisnande vackra landskap. Klimatet är varmt men inte alltför hett, inte ens på sommaren. Havet är aldrig långt borta i Kapprovinsen. Och där finns utsökta viner och gourmetmat för att göra det hela till en perfekt upplevelse.
Detta är en golfupplevelse som du kan välja att börja din sydafrikanska upplevelse med, innan du ansluter till vinresan. Du får möjlighet att spela på fyra av Sydafrikas bästa golfbanor, banor i internationell tävlingsklass.
Vill du veta mer om golfbanorna och klubbarna så kan du läsa mer om golfutflykterna här.
Är du intresserad av golfdagar säger du helt enkelt till oss när du bokar vinresan.

Två golfare närmar sig greenen, copyright BKWine Photography

 

Tillbaka

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.