Toscana, vin och mat, 24-28 april 2019

Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toskana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En förmiddag är vigd åt matlagning då vi får en inblick i det toskanska kökets hemligheter. Några dagar i Toscana, fyllda med härliga viner, god mat och underbart landskap!

Onsdag 24 April — Ankomst Florens
Ankomst till Florens och incheckning på vårt centralt belägna hotell, bara några minuters promenad från Ponte Vecchio.

Ponte Vecchio i Florens, copyright BKWine Photography

Florens är en magisk stad. Den gamla stadskärnan har behållit mycket av sin medeltida- och renässans-karaktär med smala gränder och vindlande gator.
Oräkneliga restauranger och caféer. Museer som innehåller omätliga konstskatter. Domen, katedralen, som ser ut som en sockerskulptur i solljuset. Piazza Michelangelo med sin fantastiska utsikt över hela staden.
Och så Ponte Vecchio förstås, som sträcker sig över floden Arno. Längs floden finns det guld- och juveleraraffärer som visar upp häpnadsväckande skatter i sina skyltfönster. Varje kväll stängs de till med gamla fönsterluckor av trä.
Kvällen är fri för att upptäcka några av stadens restauranger och kaféer och andra sevärdheter.

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård, copyright BKWine Photography

Torsdag 25 April — Chianti
Buss hämtar oss på morgonen vid hotellet i Florens och vi ger oss av ut bland böljande kullar, vingårdar och olivlundar.

Så här gör man ravioli, copyright BKWine Photography

Vi befinner oss mitt i hjärtat av Chianti – Chianti Classico. Chianti hörde till de första av de italienska distrikten som fick den högsta kvalitetsklassen, DOCG.
Stilarna varierar enormt, här finns Chianti-viner som är bäriga och friska och som ska drickas unga, och andra som är fylliga och eklagrade lagringsviner.
Vi kommer att besöka tre olika terroirer i Chianti: Castellina, Radda och Panzano.
Förmiddagsbesök blir i charmiga Castellina hos en liten, högklassig egendom på fem hektar, varav 90 % är planterade med Toscanas stora druva sangiovese. Man är sparsam med besprutning och håller låg avkastning.
Man har även olivodlingar. Nästan alla vinproducenter i Chianti har olivträd på sina ägor och många gör sin egen olja av olivsorter som frantoio, correggiolo, moraiolo och leccino.

En gammal vinkällare med ekfat, copyright BKWine Photography

Tillverkningen av olivoljan är mycket reglerad. Det är många krav som ska uppfyllas för att oljan ska få bli kallad ”eccellente”, som man säger i Italien. En olja som är så god att man bara ringlar den över brödet, grönsakerna eller pastan och njuter!
Lunch blir på ett tjusigt castello, Castello di Albola som ligger omgivet av vinrankor och cypresser. Här ser det verkligen ut som man föreställer sig att det ska se ut i Chianti. Egendom tillhör stora företaget Zonin. Vi inleder med ett besök och sedan serveras vi en god för 4-rätters lunch som vi avnjuter tillsammans med egendomens viner.
Vi åker vidare till Panzano och träffar paret Luca och Valeria Orsini som driver en vingård på runt 30 hektar. Förutom klassiska Chianti-viner producerar de också, sedan några år tillbaka, ett vin med cabernet sauvignon, syrah och merlot. Men utan att vinet känns ”franskt”. Jorden och mikroklimatets inflytande betyder, tycker paret Orsini, lika mycket för karaktären som druvsorten.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Siena. Hotellet ligger mycket centralt. Efter incheckning har du kvällen fri att utforska denna fantastiska stad. Vi rekommenderar ett besök på Piazza del Campo.

En olivlund i Italien, copyright BKWine Photography

Fredag 26 April — Montalcino med brunello
Vår buss hämtar på morgonen vid hotellet och vi åker mot Montalcino, hemvist för ett av Italiens mest prisade viner, Brunello di Montalcino.

Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Brunello görs, liksom Chianti, av sangiovese men av en alldeles speciell klon av sangiovese, sangiovese grosso, som döptes till brunello av vinproducenten Biondi Santi. Han var 1888 den som först lyckades identifiera och isolera klonen och göra vin på den.
Men Biondi Santi är inte ensam längre om att göra Brunello. Brunello är idag ett av de stora italienska vinerna.
Vi kommer att besöka ett par av toppodlarna i Montalcino.
Till exempel Val di Suga, en av de mest kända i området. Val i Suga är på runt 120 hektar och uppdelad på tre olika mikroklimat. En toppegendom i Montalcino.
Vi besöker även Col d´Orcia där vi också äter en god lunch. Col d’Orcia är en av de största och mest kända producenterna av Brunello. Ägaren, Francesco Marone Cinzano, som tillhör familjen Cinzano som producerar vermouth, driver gården sedan 1991 men egendomen är i familjens ägo sedan 1973. Familjen investerar mycket i forskning och utveckling. Man arbetar till exempel på att ta fram nya och bättre kloner av sangiovese. En högklassig egendom även denna.
Sen eftermiddag kommer vi tillbaka till vårt hotell i Siena. Fri kväll för att hitta någon trevlig restaurang. Det finns många att välja mellan!

Böljande landskap i Toscana, copyright BKWine Photography

Lördag 27 April — Matlagning, Chianti, åter Florens
Vi åker norrut igen, för en dag med ytterligare djupdykning i chiantivinerna och, framför allt, toscansk matlagning.

Utsikt över vingården från lunchen på terrassen, copyright BKWine Photography

Idag ska vi laga mat! Vi besöker fina Castello di Volpaia i Radda in Chianti. Här i deras fantastiska kök kommer vi att bli invigda i den toskanska gastronomins hemligheter. De fina råvarorna som vi använder kommer från lokala bönder.
Lunchen blir naturligtvis en avsmakning av allt vad vi har lagat! Gårdens Chianti-viner dricker vi till.
Vi avslutar resan med ett sista vinbesök här i Chianti. Det blir hos en liten ekologisk och mycket ambitiös producent som med stor passion förklarar arbetet både ute på fältet och inne i källaren för oss. Vi avslutar med en intressant provning. Vi ställer alla frågor vi ännu inte ställt och sedan är det dags att vända åter till Florens.
Tidig kväll är vi tillbaka i Florens, vi checkar in på vårt hotell och du har kvällen fri för att ytterligare utforska denna vackra stad som även är på UNESCOs världsarvslista.

Ravioli med salvia på en liten kvartersrestaurang i Florens, copyright BKWine Photography

Söndag 28 April — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Sangiovese, just skördad, copyright BKWine Photography

Fakta om mat- och vinresa till Toscana
Datum: 24-28 april 2019
Pris: 13 600 SEK
Enkelrumstillägg: 1700 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum inklusive frukost, på bra medelklasshotell: 2 nätter i Florens på Hotel Privilege
2 nätter i Siena på Hotel Chiusarelli
En halv dag aktiv matlagning samt lunch inklusive vin
Måltider enligt programmet: 1 lunch vid matlagningen, inklusive vin
2 gastronomiska italienska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent
Start- och slutpunkt: Florens
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan
Vår nya vinbok ”Guide till vinets värld: Toscana”

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Florens.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.

Sista bokningsdag: 1 februari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.