Valpolicella, amarone, Soave i Veneto, 22-26 Maj 2019

Vinresans fokus är amarone, Valpolicella, och Soave, de stora vindistrikten i Veneto. I Valpolicella har amarone nått stjärnstatus och nyligen fått den eftertraktade DOCG-klassificeringen. Både amarone och ”vanlig” Valpolicella är idag mycket eftertraktade av vinentusiaster runt om i världen. Soave är också ett av Italiens mest intressanta vita viner och numera fjärran från det neutrala vin det en gång var. Med den vackra, eleganta staden Verona, med sin berömda arena, som utgångspunkt besöker vi Venetos olika vindistrikt och går på djupet alla dessa viner och den italienska gastronomin.

Onsdag 22 Maj — ankomst till Verona
Ankomst till Verona och incheckning på vårt centralt belägna, trestjärniga hotell Hotel Verona.

Piazza Bra och en butiksgata i Verona, copyright BKWine Photography

Vårt hotell ligger mycket central, bara några minuters promenad från den romerska arenan och Piazza Bra, och dessutom med en trevlig vinbar precis runt hörnet.
Verona är en elegant och frodande typisk norditaliensk stad. Den är bräddfull av historia och sevärdheter: romerska arenan och teatern, kastellet vid floden, de två stora torgen som är stadens två nav, Piazza Bra och Piazza delle Erbe mm. Man kan promenera runt i timtal på de små gatorna och hela tiden upptäcka nya saker.
Här finns också massor med kaféer och restauranger. Vi rekommenderar att man efter att ha avslutat sin aperitif kanske går några kvarter bort från den ganska turistiska Piazza delle Erbe för att få en mer genuin italiensk stämning på kvällens restaurang. Det är inte svårt att hitta en trattoria där man nästan kan se framför sig Lady & Lufsen (för er som kommer ihåg de tecknade filmerna från julen).
Fri kväll för en första kvällspromenad i den gamla stadskärnan.

Arenan i Verona, copyright BKWine Photography

Torsdag 23 Maj — Amarone och Valpolicella
Vi ägnar dagen åt Valpolicella, med sitt “vanliga” vin och sin amarone. Hela distriktet ligger inom behändigt avstånd från Verona.

Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Druvorna till dessa viner, corvina veronese, rondinella, molinara och corvinone. odlas nära Verona, på ibland terrasserade sluttningar. Vingårdarna sprider ut sig över fem dalar som gör landskapet vackert böljande.
Klimatet är gynnsamt, inte bara för att få mogna druvor utan även för att torka dem på hösten och vintern, den s.k. appassimento, till den torra Amarone och den söta Recioto.
Vi besöker bl.a. Musella som nyligen ställde om sin vingård till biodynamisk odling.
Ett annat besök blir hos Massimago i den lite vilda och undangömda Mezzane-dalen. Här äter vi även en fantastisk lunch med flera olika lokala specialiteter. Och till lunchen dricker vi naturligtvis egendomens goda viner.
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Verona.
Fri kväll.
Kanske för att upptäcka den otroligt välbevarade romerska arenan mitt i centrum på Piazza Bra, bara någon minuts promenad från hotellet, med en fortsatt promenad ned till Piazza delle Erbe för en drink — dags att prova en Aperol Spritz? — och sen kanske middag nedåt floden?

Vingården Le Fraghe i Bardolino, Veneto, Italien, copyright BKWine Photography

Fredag 24 Maj — Soave och Gambellara
Soave Superiore fick, precis som amarone, sin DOCG för ett par år sedan, Italiens högsta kvalitetsbeteckning för viner.

Vy över landskapet, vingårdarna och en medeltida by, copyright BKWine Photography

Även här har vi haft en explosion av kvalitetstänkande. Kanske minns ni, som jag, Soave för 20 år sedan som ett neutralt och ganska smaklöst vin? Så är det inte längre. Liksom Valpolicella har Soaves image helt och hållet förändrats i takt med att producenterna satsar på karaktär och personlighet i sina viner.
Vi besöker några av de ledande egendomarna i Soave, som t ex dynamiska Coffele, vackert belägen mitt i gamla stan i Soave, Pieropan på huvudgatan i Soave eller unge och ekologiske Giovanni Menti i den bergiga regionen Gambellara som ligger strax öster om Soave (och som är ett område som bara de verkligt välinformerade upptäckt ännu så länge). Eller någon annan av de som idag gör Soave av hög kvalitet.
Vi äter lunch, en spännande menu degustazione, hos familjeägda La Cappuccina i Costalunga di Monteforte, där den ene brodern är vinmakare, systern sköter marknadsföringen av vinet, och den andre brodern står i köket i restaurangen. Familjen Tessari producerar aromatiska och eleganta Soave men också viner gjorda på sauvignon blanc, cabernet sauvignon och carmenère (!).
Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Verona. Fri kväll i Verona. Kanske dags att pröva någon av våra favoritrestauranger med venetianska specialiteter, eller ett besök på stans bästa pizzeria?

Druvor mogna för skörd i vingården, copyright BKWine Photography

Lördag 25 Maj — Mer Valpolicella och amarone
Idag återvänder vi till Valpolicella. Vi besöker några mycket välkända egendomar. Det blir både gamla ärevördiga anor och mer lantlig atmosfär.

Dags för en aperitif på ett café, copyright BKWine Photography

På programmet står besök hos Villa Bellini, en liten ekologisk egendom som drivs av dynamiska Cecilia Trucchi.
Gården ligger mycket vackert i ett mjukt böljande landskap. Cecilia gör kryddig och svartvinbärsdoftande Valpolicella med egenhändigt designade etiketter. Parallellt med att driva vingården håller hon på att renovera en gammal renässansvilla!
Lunchen blir på Squarano Estate som ägs av Marchesi Fumanelli. Detta är en fantastisk vacker egendom mitt i Valpolicella Classico-området, ett palats med utsikt över landskapet förvisso värdigt en markis. Familjen Fumanelli har odlat vin här sedan 1470.
Vi hinner med ett besök innan vi sätter oss till bords, om vädret tillåter, i skuggan på borggården, och avnjuter en lyxig flerrättersmåltid med egendomens viner till.
Vi avslutar dagen med ett besök hos en liten familjeägd vingård – med en mycket ambitiös ung vinmakare! – i de vackra Monte Fumane-bergen. Sedan är det dags att ta farväl av Valpolicella-sluttningarna och bege oss tillbaks till Verona för en sista kväll i denna vackra stad.
Fri kväll.

Söndag 26 Maj — Hemfärd
Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.
Reservation för eventuella ändringar.

Druvor torkar på hyllor för amarone, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Veneto, amarone, Valpolicella
Datum: 22-26 maj 2019
Pris: 13 300 SEK
Enkelrumstillägg: 1700 SEK

I resans pris ingår:
4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell: Tre-stjärnigt, centralt beläget hotell i Verona
Måltider enligt programmet: 3 gastronomiska italienska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
Start- och slutpunkt: Verona
Buss på plats
Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

I resans pris ingår inte:
Resan ner och hem
Du tar dig själv till Verona.
Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Tur & Retur Resebyrå hjälper er att boka ett passande flyg till er resa, ni når dem på telefon 042-139500. 

Sista bokningsdag: 15 februari 2019

 

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.