Piemonte

Mat- och vinresa till Piemonte 16 – 21 September 2019


Måndagen den 16 September
Vi flyger med SAS på morgonen 08:25 direkt till Milano. Vi landar 10:30 och vår chartrade buss tar oss västerut till Piemonte. När vi kommer fram är vi hungriga och vi inleder med en trevlig lunch hos Fontanafredda och provar ett par av deras viner till maten. Efter lunchen besöker vi deras vingård som ligger nere på slänten från vårt hotell i Langhe. Vinhuset har en historia som sträcker sig 155 år tillbaka i tiden med en gedigen produktion på druvsorterna Nebbiolo, Barvera, Dolcetto samt Moscato. Idag förfogar man över 85 hektar odlingar. Vi checkar in på vårt hotell: Tota Virginia **** i Serralunga d´Alba. Hotellet har 13 rum och under denna vecka har jag abonnerat hela stället som även har en fin pool. Vi äter middag på kvällen på hotellet. www.totavirginia.com. Här blir vi serverade en fem-rätters meny bestående av höstsallad med ankbröst, variation på bläckfisk, Tortellini med ricotta ost, kalvkind med Barolosås.

Tisdagen den 17 September
Vi inleder dagen med en provning hos Massolino i Serralunga d´Alba. Massolino räknas som en av mästarna i Serralunga av Barolo. Man startade upp vinhuset i slutet av 1800-talet och idag är det brödraparet Franco och Roberto som för arvet vidare. Man äger fina Grand Cru-platser i Serralunga, Parafada, Margheria samt Vigna Ronda. Man pratar ofta om en husstil om det är traditionell eller modern och Massolino är något mitt emellan. Vi äter en lunch La Morra på Osteria Veglio. Vi börjar med Capunet som är savoy kål fylld med kalv och grönsaker och pumpasoppa. Tajarin med kalvragu. Pärlhöna samt traditionell choklad- och mandelpudding.På eftermiddagen efter en god lunch åker vi upp till byn La Morra där Marco Varaldo möter upp oss. Jag har då bokat upp honom och en annan Trifolao (tryffel letare). Vi delar in gruppen i två grupper och ger oss ut för att försöka hitta ”Det vita guldet” . Kvällen är fri.

Onsdagen den 18 September
Denna dag har jag tagit stor hjälp av svenskan Paola Brosow som är gift med vinproducenten Carlo Revello. Min vän Silvia Altare på vinhuset Elio Altare är fullt upptagen med skörden, men jag har precis fått veta att hon kommer och möter upp oss för en provning. Därför kommer den mycket kunniga Paola att leda en provning på makens vingård Carlo Revello & Figli. Vi äter en gemensam god lunch på More e Macine. Vi blir serverade Affettati misti som är uppskuren salami, prosciutto etc. Pasta Fonduta som är en pasta med ostsås samt Guancia. På eftermiddagen blir det ytterligare ett vingårdsbesök hos Marcarini. Det är idag den sjätte generationen Marcarini som producerar vin i La Morra. Man äger 25 hektar i Langhe och Roero. Man producerar stora viner som Brunate och La Serra i La Morra, Sargentin i Neviglie samt Muschiaviro i Montaldo Roero. På kvällen äter vi middag på Centro Storico i Serralunga. En krog som många vallfärdar till efter sitt omåttligt goda rykte. Vi blir här serverade Antipasti misto, Den typiska pastan Tajarin eller Ravioli, Tagliata samt panna cotta till dessert.

Torsdagen den 19 September
Vi besöker denna förmiddag Ettore Germano i Serralunga. Familjen är välkända druvodlare som sedan 1993 gör sitt eget vin i liten skala. På 1950-talet genomförde man stora åtgärder på sina vinodlingar med ett lågt skördeuttag med ca. 4.000 rankor/ha. Man har även experimenterat med att producera vita viner på druvor som Riesling och Chardonnay med mycket lyckade resultat. Idag förfogar man över 18 ha. Med b.l.a senaste inköpet av historiska odlingar i Cerratta. Vi åker därefter in till den större staden Alba för fri tid för lunch och resten av eftermiddagen. Denna stad har ett rikt utbud av restauranger, vinbarer, vinbutiker och annan shopping. Kanske någon som vill köpa med sig vit tryffel hem? Vi åker tillbaka hotellet på sena eftermiddagen. På kvällen är det fritt.

Fredagen den 20 September
Denna dag tillbringar vi i Barbaresco med besök på La Spinetta. Detta är utan tvekan ett av mina favorithus där man gör viner av toppkvalitet i en modern, fruktdriven tappning Vi äter en finare lunch på enstjärniga La Ciau del Tornavento i byn Treiso. Här kan man ta på sig en kavaj eftersom detta är ett litet snyggare ställe. Vi blir serverade en trevlig meny bestående av Aperetivo, cappuccino med Tartufo Bianca d´Alba, Tortellini, kalv med Barbarescosås, Croccante. På kvällen äter vi en trevlig avslutningsmiddag på hotellet. Vi blir här serverade en fem-rätters meny bestående av Vitello tonnato, Nizza cardon med Fonduta ost, gnocchi med kantareller och krispig griskind, grillad Iberico gris med äpplen och persika, päron kokt i vin med amaretto och choklad.

Lördagen den 21 September
Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen för att flyga hem 11:20 direkt med SAS. Vi landar 13:20.  

 

Pris: 21.000:- ( enkelrumstillägg 4.000:-)
I priset ingår flyg, transfer på plats, samtliga angivna provningar och måltider med goda viner därtill samt min vägledning.

Resan bokas direkt med Håkan Nilsson.
+46 707 51 15 88
hakan.nilsson@vinkonsult.com

 

Tillbaka

 

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.