Toscana

Mat- och Vinresa till Toscana 30 September – 5 Oktober 2019


Måndagen den 30 September
Vi flyger från respektive destination 06:20 via Amsterdam där vi mellanlandar 07:50. 08:40 flyger vi sedan vidare och landar i Florens 10:40. Jag har chartrat en buss med chaufför som är med oss under alla dagarna. Vi kör söderut mot Siena. På vägen svänger vi in i Chianti Classico distriktet där vi äter en god lunch på Locanda di Pietracupa i San Donato in Poggio. Vidare mot vår första provning och vi besöker Isole e Olena där ägaren själv tar emot. Gården är känd för sin fina Chianti Classico samt prestigevinet Cepparello, som är ett av Toscanas främsta rena sangioveseviner. Vi fortsätter ner mot Siena och checkar in på vårt hotell. Under fem nätter bor vi på Garden Hotel www.gardenhotel.it . Detta hotell ligger ca.30 minuters promenad till centrala Siena. Hotellet har en stor fin terrass där man kan inta sin frukost. På kvällen promenerar vi in till city och äter en trevlig meny på Ristorante Osteria Le Logge. Här har man satt ihop en tre-rätters meny Och självklart goda viner därtill.

Tisdagen den 1 Oktober
På morgonen 9:00 kör vi ca.4 mil söderut till Toscanas mest berömda vinby Montalcino. Här görs det exklusiva vinet Brunello di Montalcino på den lokala druvsorten sangiovese. Vi inleder med ett besök på Casanova di Neri, som flera gånger fått fantastiska poäng och priser för sina makalösa viner. Wine of the Year av WineSpectator och nu senast 100 poäng för sin Tenuta Nuova 2006. Efter provningen åker vi till Tenuta Col d´Orcia som producerar en lång rad fina viner. Här blir det en fin provning som avslutas med en lunch på vingården. På eftermiddagen stannar vi till en kort stund i byn Montalcino som har ett bra utbud med vinbutiker och caféer. Vi återvänder hem mot Siena och kvällen är fri för egna äventyr.

Onsdagen den 2 Oktober
Dagen börjar med att vi åker 10:15 upp strax norr om Siena till den södra delen av Chianti Classico distriktet. Här blir det ett besök hos Félsina som blev årets vingård i Italien 2009. Det blir en presentation av husets bästa viner innan vi äter en lunch på vingården. Det är dottern i huset, Caterina Mazzocolin som står för värdskapet.
Vi återvänder till Siena och på kvällen äter vi middag på San Giuseppe, där kökschefen fått fria händer att sätta ihop något gott till oss. Restaurangen ligger några hundra meter från Piazza del Campo. Självfallet väljer jag ut goda passande viner till menyn som består av fem rätter. Här kan man ta en taxi till krogen på egen hand eller en uppfriskande promenad.

Torsdagen den 3 Oktober
Vi åker 9:00 på morgonen söderut mot Montepulciano. Vi börjar med ett besök på vingården Poliziano där man gör de båda toppvinerna Le Stanze och Asinone. Man rankas som ett av de främsta vinhusen i hela Montepulciano. Efter provningen åker vi till Avignonesi för en provning av deras viner i samband med en trevlig lunch. På besöket lägger man ett stort fokus på sin mycket berömda Vin Santo. Efter provningen återvänder vi till hotellet i Siena och på kvällen äter vi en avslutande middag på Ristorante Grotta di Santa Caterina da Bagoga.

Fredagen den 4 Oktober
På förmiddagen 9:00 åker vi några mil nordväst till San Gimignano. I denna vackra by med sina ståtliga torn gör man ett av Italiens mest berömda vita viner, Vernaccia di San Gimignano. Vi besöker vingården Poderi del Paradaiso, som även producerar goda röda viner. Här är det verkligen läge om man vill köpa med sig några buteljer hem. Ett mycket prisvärt ställe! Efter besöket stannar vi till ett par timmar i denna historiskt viktiga by för lunch på egen hand innan vi åker vi tillbaka till Siena där ni har eftermiddagen att disponera på egen hand. På kvällen äter vi en gemensam middag på Ristorante Bagoga.

Lördagen den 5 Oktober
På morgonen 09:00 checkar vi ut från Hotel Garden och kör till flygplatsen i Florens för att flyga hem 11:30 direkt med Vueling till Kastrup, där vi landar 13:45. Stockholms- och Göteborgsresenärerna flyger vidare till respektive destination.

Pris: 22.000:- (enkelrumstillägg 2.500:-)
I detta pris ingår flyg, samtliga transfers på plats, 5 nätter på Garden Hotel del i dubbelrum inkl. frukost, samtliga provningar, angivna måltider inkl. goda viner samt min vägledning.

Resan bokas direkt med Håkan Nilsson.
+46 707 51 15 88
hakan.nilsson@vinkonsult.com

 

Tillbaka

 

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.