I MAYAFOLKENS FOTSPÅR NU OCH DÅ


 

När de spanska erövrarna landsteg 1519 i nuvarande Mexiko förvånades de över den högtstående indianska civilisationen. Vi gör en upptäcktsresa in i mayafolkens imponerande arkitektur, konsthantverk, skrivkonst, astrologi och trosföreställningar. Från Chichén Itza färdas vi via mayatempel och spanskkoloniala städer till de vitaste av stränder.

16 DAGAR

~~~~~~~~

 

DAG 1    AVRESA TILL MEXIKO
Ankomst till Mexiko och Cancún. Efter tull- och säkerhetskontroll möter TEMAs reseledare eller en representant. Här väntar buss för färd in till hotellet.

DAG 2    EK BALAM
Rundresan på Yucatanhalvön börjar med ett besök i det arkeologiska området Ek Balam, som på mayaspråket betyder 'Svart jaguar' och är uppkallat efter boplatsens grundare. Här får vi för första gången kontakt med och insyn i den förspanska, fascinerande mayakulturen. Här möts vi av tempel, palats och den obligatoriska bollplanen, allt byggt i ljus kalksten.

Från Ek Balam fortsätter vi till cenote Dzitnup. Här upplever vi grönskimrande vatten i en magisk grotta. Det finns tusentals cenotes över hela Yucatán. En cenote är en slags grotta utan tak fylld med sötvatten, men det kan också vara en lagun eller en underjordisk grotta med tak. Dessa cenotes spelade en viktig roll för Mayafolket och det var härifrån man hämtade sitt dricksvatten. Numera är det populära ställen att svalka sig på, då vatten-temperaturen är lägre än i havet. Den som önskar tar ett dopp i det ljumma vattnet; som någon uttryckt det – 'som att simma i en saga'.

Senare är vi framme i den koloniala staden Valladolid, grundad år 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plats där mayastaden Zaci var belägen. Här har vi möjlighet att på egen hand flanera runt på raka gator, vid låga byggnader och bland färgstarka fasader. Vid det centrala torget ligger kolonialtypiskt kyrkan och rådhuset. Kvinnorna går här klädda i den för området vanliga 'huipilen', en klänning med färgglada blomsterbroderier.

Dagens slutmål är Chichén Itza, här checkar vi in på ett hotell strax utanför den arkeologiska parken.

DAG 3    SOLUPPGÅNG ÖVER CHICHÉN ITZA
Bara ett fåtal entusiaster tillåts besöka Chichén Itza i gryningen. Ta med dig ficklampan så vandrar vi iväg. Det är en magisk och spännande känsla att få vara en av de första besökarna och se hur pyramidens konturer långsamt blir tydligare när natt blir till dag. 

Här har också de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna gjorts, samtidigt som flera av mayafolkets sinnrika konstruktioner har restaurerats. Ingenstans kan du som här få en så levande bild av hur en mayastad kunde te sig i all sin glans. Chichén Itza är mayakulturens avbild.

Platsen byggdes upp och upplevde en storhetstid under perioden 400–800 efter Kristus. Därefter följde en nedgångsperiod, men staden fick uppleva en renässans när nya gudar introducerades, till exempel gudakonungen Quetzalcoatl. Chichén Itza övergavs på 1200-talet. Efter en grundlig rundvandring, som väcker många nya fascinerande insikter om mayakulturen har det blivit dags att lämna Chichén Itza.

Vi reser nu vidare till Izamal, benämnd den gula staden på grund av färgen på husen. En av sägnerna säger att fasadernas varmgula färg ströks på för att hedra påven under hans besök.

Den koloniala arkitekturen, det stora franciskanerklostret, kullerstenar och hästdroskor bidrar till en känsla av svunnen tid. Izamal, även kallad "den magiska staden" för sin skönhet, har också en trevlig lokal marknad där kvinnor i traditionella broderade klänningar säljer frukt och grönsaker. Sen eftermiddagen ankommer vi Mérida. Vi sover två nätter på hotell i Mérida.

DAG 4    MÉRIDA
Under förmiddagen gör vi en utflykt till det vackra fiskeläget Celestún, beläget där floden Esperanza mynnar ut i mexikanska golfen. Under en båttur på en naturligt bildad lagun har vi möjlighet att uppleva ett rikligt fågelliv. I området häckar tusentals flamingoer som man med lite tur får se.

Under eftermiddagen tar vi en gemensam stadspromenad i Mérida. Den vita staden, grundades liksom staden Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo år 1542 under hans kampanj på Yucatánhalvön. Staden är byggd ovanpå den gamla mayastaden Tihó. Den är utan tvekan en av Mexikos vackraste koloniala städer, med en lugn och behaglig atmosfär. Så gott som varje gata och torg har vitkalkade, koloniala kyrkor. Vi ser även många palatsliknande hus, inte minst kring det livliga torget Plaza Mayor.

DAG 5    HACIENDA & UXMAL
Idag blir det besök på 1600-talshaciendan Yaxcopoil, där det en gång i tiden odlades ”henequen”, den agave som ger sisalhampa. De hade boskap och ägorna mätte en gång i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbetade här över 500 personer. Haciendan är idag ett museum och vi bekantar oss med det gamla haciendasystemet.

Under dagen besöker vi en annan av mayafolkets mer anmärkningsvärda städer, Uxmal. Dess välformade byggnader och pyramider representerar det förnämsta av den så kallade Puuc-arkitekturen. Stilen kännetecknas av att tempel och andra konstruktioner har dekorerats med breda friser, där abstrakta geometriska mönster skapats i mosaik av sten. Ansiktet av regnguden Chac förekommer lite överallt.


Någon gång under dagen gör vi ett försök att besöka en mayafamilj på landsbygden.

Dagens slutmål är ett charmerande, haciendaliknande strandhotell som ligger söder om Campeche. Hotellet ligger bekvämt vid den mexikanska golfen och upplevs av många som ett paradis på jorden. Här stannar vi i fyra nätter.

DAG 6    CAMPECHE
Idag besöker vi Campeches gamla stadsdel, grundad år 1540 och under kolonialtiden ständigt härjad och attackerad av fribytare och pirater. Efter den allvarligaste brandskattningen av buckanjärer under 1600-talet byggdes en ca 2,5 km lång försvarsmur runt staden, delar av vilken fortfarande står kvar. Från att ha varit en mayastad blev den snart ett brohuvud för erövrarna. Under perioder var den staden sedan intagen av karibiska pirater. Med tiden utvecklades Campeche till en viktig hamnstad.

Campeches historiska centrum liksom ringmuren är upptagna på Unescos världsarvslista. Vi besöker det högintressanta arkeologiska museet beläget i en så kallad redutt eller försvarsskans med vid utsikt. Härifrån höll man under kolonialtiden utkik efter piratskepp. Museet innehåller föremål och pjäser från Campeches förspanska historia, som till exempel de kända jainafigurerna. Vid den centrala parken äntrar vi en spårvagn och under denna populära tur ser nästan hela Campeches historiska centrum med omgivningar.

Vi får även tid att på egen hand ströva omkring i denna mycket vackra stad.

 

 

 

DAG 7    VILODAG
Efter ett par dagars intensivt program har vi idag en programfri dag. Lite avkoppling och vila känns skönt. Kanske lockas någon till bad vid hotellets egen strand?

DAG 8    CEVICHEKURS
Under förmiddagen besöker vi Hacienda San Luis Carpizo, som byggdes i början av 1900-talet. Idag är denna hacienda en militärförläggning för utbildning av marinsoldater. Delar av den gamla haciendan har man låtit kvarstå orestaurerad för att visa hur det en gång kunde se ut. Det är verkligen ett annorlunda besök, då vi guidas runt av soldater!

Vid återkomsten till hotellet kan den som önskar delta i en kort kurs i tillagning av ceviche de pescado, en populär fiskrätt. Cevichen tillagas med färsk vit fisk och marineras med lime och kryddas med koriander, chili, salt och rödlök. Resultatet smakar vi av tillsammans på kvällen.

DAG 9    DELFINSAFARI
Dagens utflykt tar oss cirka 15 mil söderut till halvön Aguada. Om vädret tillåter väntar en spännande utflykt i båt för att spana efter delfiner på den väldiga lagunen Términos.

Lagunen som har ett utlopp i mexikanska golfen, har ett mycket rikt fisk- och fågelliv. Men framför allt finns här delfiner. På TEMAresor arrangerar vi inte utflykter där vi simmar med delfiner. Däremot har vi möjlighet att se dessa intelligenta djur i sin frihet. Det är en oförglömlig upplevelse när dessa fantastiska däggdjur och graciösa akrobater uppenbarar sig runt fartyget, som är utrustat med flytvästar och soltak.

Under eftermiddagen fortsätter resan längs kusten och vidare in i landet. Vi når så småningom provinsen Chiapas och Palenque. Två övernattningar väntar oss på hotell i Palenque.

DAG 10    PALENQUE
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, frilagda från den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur. Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. Om detta vittnar det så kallade Palatset, som trots sitt förfall ger en skönjbar bild av överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen. Under dagen gör vi en kort promenad in i den naturliga regnskogen. Här finner vi Welib-ha, ett 20 meter högt vattenfall med ett vackert grönt vatten. Här får du möjlighet att bada eller simma i naturens egen bassäng. Ta med badkläder. Har vi tur ser vi några vrålapor! Resten av dagen fri till att upptäcka Palenque.

DAG 11    BECÁN
Tidigt på morgonen ger vi oss av österut. Vi lämnar bergstrakterna och provinsen Chiapas. Vegetationen skiftar efterhand från skogrika nejder till buskflora. Under eftermiddagen når vi Becán, som före spanjorernas ankomst var regionens huvudstad. Den ligger inbäddad i grönska och är känd för sin unika vallgrav från mayatiden. Staden är också känd för en 32 meter hög tempelbas eller pyramid liksom en mycket väl bibehållen mask av Itzamna, en av mayafolkets viktigaste gudar. I en lång korridor kan du uppskatta konstruktionen av falska valv, så kallade överkragningsvalv, bättre än någon annanstans. En övernattning på Chicanna EcoVillage Resort.

DAG 12    LAGUNEN I BACALAR
Idag reser vi tillbaka kusten och Akumal. Under dagens etapp ges tillfälle till ännu bad i en cenote. Vid Bacalar njuter vi av utsikten över bukten som skimrar i blått och grönt.
Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla fridfulla semesterorten Akumal mellan de större turistorterna Tulum och Playa del Carmen. Här kopplar man av i lugna omgivningar, med havet och naturen som närmaste grannar. Vistelsen i Akumal sker på egen hand, dvs Temaresors reseledare är inte med under dessa vilodagar. Du får ett telefonnummer till vår lokala samarbetspartner, som du kan ringa om du behöver hjälp eller vill boka en utflykt.

DAG 13-14    AVKOPPLING & VILA
Nu har du två härliga dagar för att njuta avkoppling och vila. Kanske lockar en båtutflykt till ön Cozumel eller varför inte göra ett besök vid den antika staden Tulum.

DAG 15    HEMRESA
Inför avresan till flygplatsen meddelar reseledaren om aktuella transfer- och flygtider. Fram till transferresan till flygplatsen är dagen ledig för egna aktiviteter. Efter lunch går bussen till flygplatsen om inte andra tider meddelats.

DAG 16    HEMKOMST
Under dagen landar vi i Skandinavien. 


 

RESAN GENOMFÖRS AV:

 

 

 


 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.