ARMENIEN MED BIRDWAVE


 


1 - 10 SEPTEMBER 2019

Tur och Retur och Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat. Även kulturella inslag får sin plats i flera av resorna. Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig. På de flesta resor anlitar vi lokala guider. Svensk guide är också med på resorna.


 

1 SEP
Avresa från Kastrup, Köpenhamn sen eftermiddag.  

2 SEP
Efter sovmorgon besöker vi folkmordsmuséet och Genocide Memorial
Park , där vi också tar en tur för fågelskådning och tittar efter bla balkanspett och balkanhök. En perfekt start på vår vistelse i Armenien.
Natt i Yerevan

3 SEP
Vi kör från Yerevan till Dilijan Nationalpark som och är känd för sina lummiga skogar och den bergiga terrängen.Detta område är bra för rovfåglar som kungsörn, mindre skrikörn, dvärgörn mm. I skogen förekommer mellanspett, mindre- och balkanflugsnappare samt kaukasisk lundsångare mm.

Vi åker vidare till Lake Sevan - Norashen reservatet. Detta reservat skapades för att skydda den gigantiska förekomsten av armenisk trut på den berömda "trutön". Här finns också mycket vattenfåglar såsom bronsibis, natthäger, rallhäger, silkeshäger, skedstork, rostand mm September är en bra månad för svartvingade och rödvingade vadarsvalor som rastar här. Detta är ett känt område för rariteter. Natt vid Lake Sevan

4 SEP
Tidigt på morgonen åker vi till Lichk vid Sevansjön som är mycket intressant speciellt nu i bästa sträckperioden. I de öppna buskmarkerna ner mot det vassrike området är det spännande att spana efter rödhuvade törnskator, citronärla, rosenstare samt olika småfåglar som rastar här.

Lunchen tar vi på plats i naturen här och sen går färden vidare mot Vardenyats (Selim) passet. Vardenyats högsta berg är 2410 meter och detta är den kortaste vägen som binder samman den platsen Gegharkunik och Vayots Dzor regionen. Detta är ett mycket intressant område för många arter såsom ortolansparv, rosenfink, stentrast, lammgam, mindre skrikörn, ormörn, örnvråk och många fler.

Om vi har tur (vi brukar ha det) får vi se kaukasisk järnsparv, blåhake och snöfink här.

Noravank är ett mycket intressant och naturskönt ställe som är platsen för flera rovfågelarter, klippnötväckor, både östliga och västliga. Rastande småfåglar och andra arter såsom alpkajor och alpkråkor. Bästa platsen för vilda getter! Häruppe finns ett kloster från 1200-talet och i dess trädgård brukar vi se rödpannade gulhämplingar. Natt i Yeghegnadzor

5 SEP
Tidigt på morgonen åker vi i Yeghegnadzorbergen för att titta efter vår målart här. Den kaspiska snöhönan! Häruppe breder ett vackert och grönt landskap ut sig oh vi har chans på både alpseglare och alpjärnsparv bla. På eftermiddagen åker vi till Medea där vi gör en lätt vandring längs en väg. Vitstrupig näktergal, ökentrumpetare, svarthuvad sparv, orientsångare och eksångare har sin hemvist här.

Karahunge eller Armeniens "Stonehenge"lfår också ett besök. Det är blandning mellan kultur och natur. Stora stenar med runda hål i och runt omkring i området ses bla lärkor, piplärkor, sparvar och flyttande rovfåglar. Natt i Goris

6 SEP
På morgonen åker vi till den historiska grottbyn Khndzoresk. Dalen här är en riktigt bra plats för flyttande rovfåglar. Gamar, örnar och falkar. På höststräcket kan både kejsarörn och stäppörn ses här.

Det blir sedan ett stopp på vägen tillbaka mot Yegehgnadzor vid Tatev Monastery. Här kan man bekvämt kolla efter rovfågel i den djupa dalen när man tar en kopp kaffe på restaurangens altan med hänförande utsikt. De som vill besöka klosret och kyrkan kan ta en av de längsta linbanorna i världen upp till klostret. En hänförande och spännande upplevelse. Kanske passerar en örn eller gam utanför fönstret i de bekväma vagnarna.
Natt i Artabuynk

7 SEP
Idag åker vi till Vedi och Ooranots som är en de verkliga höjdarna. I denna kuperade halvöken finns det många rara arter. Smutsgam, örnvråk, lammgam, ökentrumpetare, ökenfink, blek stensparv, persisk stenskvätta, bergortolan, östliga och västliga klippnötväckor, rödpannad gulhämpling, isabella- och medelhavsstenskvätta för att nämna några.

Efter denna heldag här beger vi oss till hotellet i Yerevan. Natt i Yerevan

8 SEP
Armash fiskodlingar är en av Kaukasus viktigaste våtmarker med många intressanta arter. Här finns flera höjdararter såsom sumpvipa, grön biätare, blåkråka, dvärgskarv, hägrar, vadarsvalor, fältsångare, kaveldunsångare. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Här stannar vi en hel dag och botaniserar bland vassar och öppet vatten. Armash ligger vid foten av Noaks berg Ararat som man ser fint både härifrån och i Yerevan.
Natt i Yerevan

9 SEP
Sista dagen på resan. Då beger vi oss upp Aragats som är det högsta berget i Armenien, 4.090 meter. Vägen går ända upp till 3.000 meter och i takt med att landskapet ändrar sig ändrar sig också fågelarterna. kaukasisk järnsparv, ringtrast, alpjärnsparv, snöfink, bergsökenfink, berglärka, alpkråka är några arter vi ska leta efter. Inte att glömma de vackra svarta rödstjärtarna. Lammgam brukar passera. På vägen ner stannar vi till vid Amberd. En gammal fästning som ligger på 2.300 meter. Kyrkan här är från 1100-talet. Natt i Yerevan

10 SEP
Hemresa tidig morgon

 


BalkanhökBalkanhök

LammgamLammgam

AlpjärnsparvAlpjärnsparv

Grön biätare

SumpvipaSumpvipa

Rödpannad gulhämplingRödpannad gulhämpling

BergssångareBergssångare

Kaukasisk järnsparvKaukasisk järnsparv

 

 


PRIS fr 16000 SEK (exkl flyg)


 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.