SPANSKA VÄRLDSARV


 

En enormt dramatisk och rik historia och en stor respekt för densamma har gjort att Spanien har så mycket kvar av sitt kulturarv. Över 40 världsarv vittnar om detta. Bara Italien har fler. Dessutom är hela 15 spanska städer upptagna på världsarvslistan. Vi besöker sex av dessa: Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo. Vi startar i Madrid och
får med oss några av Spaniens vackraste landskap på vägen.

10 DAGAR

~~~~~~

 

DAG 1    AVRESA TILL MADRID
Avresa från Skandinavien. På flygplatsen i Madrid möter TEMAs reseledare för en panoramatur genom staden och vidare bussfärd till hotellet.

DAG 2    STADSTUR MED PRADO
Madrid är en av Europas stora huvudstäder med ca 6 miljoner invånare, men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk pulserande av liv, upplevs den som en gemytlig småstad. Under en stadsrundtur ser vi Madrids avenyer, monumentala och eleganta arkitektur, vackra fontäner och tar en promenad i gamla stan. Därpå besöker vi ett av världens förnämsta konstmuseer, El Prado.

Vill man återvända till Prado senare under eftermiddagen kan man utan kostnad erhålla en stämpel på biljetten, så gäller den hela dagen. Hör med reseledaren hur det går till. Vill man njuta mer av konst finns det ytterligare några museer i världsklass, som Museo Reina Sofia med modern konst och intressanta internationella tematiska utställningar. Där hänger även en av 1900-talets mest kända målningar, Guernica av Pablo Picasso.

Ett annat museum som lockar konstintresserade från hela världen är Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamla och nya mästare.Kvällen fri för egna aktiviteter.

madrid

DAG 3    EL ESCORIAL | SEGOVIA & ÁVILA
Vi tar farväl av Madrid och reser norrut mot Guadarramas bergstoppar. Här vid foten av Monte Abantos ligger det gigantiska kungapalatset El Escorial, som Filip II lät bygga under 1500-talets senare hälft, när Spanien var världens största och mäktigaste rike. Den kolossala byggnaden rymmer inte bara det kungliga palatset utan också ett kloster, ett bibliotek och en basilika. Filip II anlitade dåtidens största och mest kända konstnärer från hela Europa för att dekorera insidan. El Escorial lämnar ingen oberörd.

Vi fortsätter till nästa världsarv, staden Segovia, som ligger cirka 55 km norrut. Segovia, muromgärdat sedan romartiden och prydd med en av denna epoks smäckraste byggnadsverk, den 28 m höga och mer än 720 m långa akvedukten. Eftersom det är lunchtid så inleder vi besöket här i Segovia med en riktigt segoviansk lunch i form av helstekt spädgris.

Efter lunchen vandrar vi i Segovias historiska stadsdelar, där vi bland annat beundrar det märkliga Casa de los Picos, ett segovianskt högreståndshus från 1300-talet, vars väggar pryds av diamantformade stenar som skapar ett omväxlande skuggspel över fasaden. Från samma århundrade härstammar Alcázar, det kungliga slottet, som på avstånd ser ut som vore det hämtat från sagornas och legendernas värld. Faktum är att det många gånger har använts i scenografin till ett flertal äventyrsfilmer.

Vi lämnar sagoslott, akvedukter och spädgrisar för att fortsätta till dagens övernattningsort, Avila, Spaniens högst belägna stad, 1131 m över havet. Ávila har spelat en viktig roll i Spaniens historia – både religiöst och politiskt. Några av Spaniens mäktigaste familjer har sina rötter här. Men mest känd är staden för sina två stora helgon, heliga Teresa och Johannes av Korset. Båda bodde och var verksamma här under 1500-talet. Liksom Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo, är staden upptagen på Unescos världsarvslista. Innanför den väldiga och intakta stadsmuren, över 2,5 km lång, från 1000- och 1300-talet, ser vi en mängd medeltida byggnader i mycket gott skick.

DAG 4    UNIVERSITETET I SALAMANCA
Dagen inleds med en stadstur till fots i Ávila, där vi också njuter av en lättare lunch innan vi fortsätter norrut mot Salamanca, en av Spaniens förnämsta städer med ett av den spansktalande världens viktigaste och äldsta universitet, grundat år 1215.

Efter incheckningen på hotellet påbörjas stadsturen som vi även här gör till fots i de historiska kvarteren. Vi ser de intressantaste byggnaderna, bland annat nya och gamla katedralerna, det märkvärdiga Snäckpalatset, Casa de Las Conchas och Universitetet. Stadsturen i Salamanca kan också göras dag 5 på morgonen.
Kvällen är fri för egna aktiviteter. Varför inte ta det lugnt på någon av uteserveringarna på Plaza Mayor och studera det intensiva folkvimlet i denna internationella universitetsstad!

salamanca

DAG 5    GREDOS, KEJSARENS VILA & PAPRIKAPULVER
Idag lämnar vi regionen Castilla/Leon och provinsen Salamanca. Vi byter stadslivet mot skön och pastoral natur och kommer in i Extremadura som består av två provinser, Cáceres och Badajoz. Landskapet förvandlas snabbt från ganska flackt till allt mera kuperat och snart ser vi Gredosmassivets mäktiga ryggtavla, Kastiliens ryggrad, på vars toppar snön ligger kvar till långt in i maj.

Vi besöker bergsbyn Candelario, vars ursprung går tillbaka till före romartiden. Byn som idag har cirka 950 invånare är mycket väl bibehållen med sina typiska hus och gränder.

Snart är vi inne i Extremadura som är en av Spaniens minst befolkade regioner. Här finns mycket välbehållna medeltida städer och byar och en mängd världsarv. Vi känner igen namnen på flera städer och byar inte bara Cáceres och Mérida utan också Trujillo och Guadalupe. Det var just härifrån flera av Spaniens stora erövrare, conquistadores, kom i från. För att nämna ett par: Hernán Cortez och Francisco Pizarro. Det förklarar många geografiska namn i Latinamerika. Det ger oss också ledtrådarna till varför det var just här man odlade de första tomaterna och potatisen i Europa. De spanska munkarna spelade en viktig roll när det gällde att odla nyupptäckta jordbruksprodukter från den Nya världen. Det förklarar också varför paprikan som krydda fått sin huvudstad just här i ”mitten av ingenstans” i Jaraíz de la Vera. Här tillverkar man det berömda paprikapulvret, pimentón de la Vera. Enligt invånarna själva så är det världens bästa paprikapulver. Liksom kvalitetsvin och olivolja har sina ursprungsgarantier så har paprikan härifrån också skyddats på samma sätt.

På paprikamuseet i Jaraíz får vi lära oss mer om detta hyllade pulver som ingår i många spanska maträtter.
Inte långt från Jaraíz ligger klostret, Monasterio de Yuste, hit drog sig kejsaren Karl V (Karl l av Spanien) tillbaka efter att ha avsagt sig tronen till förmån för sin son Filip II. Efter hans död begravdes han i den lilla kyrkan, men Filip flyttade senare sin fader till mausoleet i Escorial. Denna idylliska plats omgiven av kastanjer och ekar står i stark kontrast till kejsarens enorma makt och storslagna historia.

Efter en intressant och lång dag anländer vi till dagens övernattningsort Jarandilla de la Vera. Hotellet är en så kallad parador och just denna var ursprungligen ett palats, där bland annat Karl V bodde från och till.
Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter. De spanska paradorerna har generellt utmärkta restauranger med olika teman bland annat lokal husmanskost på hög nivå. Reseledaren kan hjälpa med råd.

DAG 6    HERNÁN CORTEZ HEMSTAD
Före avresan till Cácers besöker vi klostret Monasterio de Yuste. Det var hit Karl V drog sig tillbaka och levde resten av sitt liv efter att ha överlämnat styret av det enorma imperiet till sin son Filip ll.

Bussresan till Cáceres tar cirka en och en halv timme, exklusive lunchen som vi äter på vägen. Vi reser genom ett öppet och imponerande landskap och anländer till vi till Cáceres under sen eftermiddag. Cáceres är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden är en av Spaniens femton världsarvsstäder och hamnade där redan 1986 för sitt välbevarade och historiska centrum. Hotellet ligger mitt stan och nära till det mesta. Kvällen är ledig så ta gärna en promenad till det trevliga centrala torget, Plaza Mayor och försvinn in i folkvimlet bland uteserveringar och gågator.

DAG 7    CONQUISTADORER & ROMARE
Dagen inleds med en stadstur till fots och vi förflyttar oss tillbaka till 1400- och 1500-talets Spanien. Få städer i Spanien var mer inblandade i upptäckten av den Nya världen som Cáceres. En av stadens mest kända personligheter är Hernán Cortez, Mexikos erövrare. Flera av Spaniens mäktigaste familjer hade sina residens här under 1500- och 1600-talet.

Från Cáceres fortsätter vi söderut till denna rundresas sydligaste ort Mérida, som kom att bli den största och viktigaste under Spaniens romerska epok då den hette Augusta Emerita. Staden hade sina glansdagar första århundradet e Kr när den spelade en mycket viktigt roll som huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien. Då med över 120 000 invånare. Senare under 600-talet blev den huvudstad i det västgotiska eller visigotiska Spanien tills den invaderades av muslimer från Nordafrika. Staden återerövrades år 1230 av de kristna arméerna från norr. Mérida är sedan början av 1980-talet huvudstad i den autonoma regionen Extremadura.

Mérida har en häpnadsväckande samling välbevarade romerska byggnader, för att nämna några av de mest imponerande: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flera akvedukter, en 790 m lång bro över floden Guadiana och ett av Europas vackraste museum, Romerska museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som också skapat Moderna museet i Stockholm.

Vi lär känna historierna och ser de viktigaste monumenten på en spännande stadstur.
Ledig tid för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

DAG 8    GUADALUPE - ALLA SPANSKTALANDES SKYDDSHELGON
Under den här rundresan har vi sett några av Spaniens intressantaste platser och upplevt en överraskande dramatisk och vacker natur. Idag lägger vi till Guadalupe och Spaniens gamla huvudstad Toledo. Landskapet är idag på sina håll ett vidöppet slättland och utgör de västliga delarna av det stora slättlandet La Mancha, där Cervantes lät sin hjälte Don Quijote utföra sina förvirrade bravader.

Efter cirka 1,5 timme anländer vi till Guadalupe, fortfarande i Extremadura. Idag ett litet samhälle men med en stor roll i Spaniens historia. Madonnan i Guadalupe kom att få en enorm status i den spanskkatolska världen eftersom hon kom att bli alla spansktalande länders skyddshelgon. Enligt historiska dokument var det i det enormt påkostade klostret i Guadalupe, som Christofer Columbus banbrytande expedition godkändes.
I klosterkyrkan lär de första indianerna, som spanjorerna tog med sig tillbaka, ha döpts. Vi stannar här och lär oss lite mer. Efter besöket äter vi lunch innan vi fortsätter norrut mot Toledo, dit vi anländer sent på eftermiddagen.

Toledo kallas ibland för El Grecos stad som ligger enastående vackert beläget på en klippa omgärdat och skyddat av floden Tajo. Från toppen av en klippa känner vi igen ett av El Grecos favoritmotiv med Alcázar på avstånd i ensamt majestät över den medeltida staden.

Efter incheckning vårt hotell mitt i Gamla stan är kvällen fri för egna strövtåg i denna fascinerande gamla huvudstad.

DAG 9    STADSTUR I TOLEDO
Förmiddagen ägnas helt åt Toledo, som är en av Europas mest fascinerande städer. Få städer representerar Spaniens historia så bra som Toledo. Rundvandringen till fots på slingrande labyrintiska gator och gränder för dig till den otympliga och mäktiga katedralen med en värdefull konstsamling i sakristian. Vi tittar också närmare på några av stadens verkliga pärlor bland annat Santo Tomékyrkan med El Grecos kända mästerverk "Greven av Orgaz begravning" och den vackra klosterkyrkan San Juan de Los Reyes, som lät resas av det "Katolska kungaparet" Isabella och Ferdinand före invasionen av det muslimska Granada.

Efter den guidade stadsturen är resten av dagen fri för egna strövtåg. På kvällen väntar en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

DAG 10    AVRESA TILL SKANDINAVIEN
Avresa till flygplatsen för flygresa till Skandinavien.


 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 5 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide


RESAN GENOMFÖRS AV:

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.