KRYSSNING I ALASKA


 

Kusterna och skärgårdarna i sydöstra Alaska och British Columbia bjuder på en av de vackraste kryssningsrutterna i världen. Vi glider fram i ett nät av vattenvägar och fjordar som långsamt mejslats ut av mäktiga glaciärer. Hamnarna berättar olika kapitel ur Alaskas färgstarka historia, från ryska bosättare till guldrushens glada dagar. Vi kommer också nära vildmarken och dess djurliv. Allting sker i sällskap med TEMAs kunniga reseledare som är vår personlige guide genom hela kryssningen.

~~~~~~~~~~~~

11 DAGAR

DAG 1    ANKOMST VANCOUVER, KANADA
Avresa från Skandinavien med ankomst till Vancouver samma dag. TEMAs reseledare möter på flygplatsen för gemensam bussresa till hotellet för de närmaste två nätterna. Efter incheckning väntar välkomstmiddag på en lokal restaurang.

DAG 2    VANCOUVER
Vancouver rankas ofta högt i listor över ”världens bästa stad” där livskvalité värderas. Men det är inte bara lokalbefolkningen som trivs här. Efter skogsindustrin är turismen stadens största inkomstkälla och med sitt naturnära läge och multikulturella atmosfär är det inte svår att förstå varför.

Dagens program tar oss först på en stadsrundtur för att bland annat se English Bay, Canada Place, Chinatown och Robson Street. Vi passerar också enorma Stanley Park, som till ytan faktiskt är något större än Central Park i New York.

Nu korsar vi pampiga Lions Gate Bridge för att nå North Vancouver. Här blir vårt första stopp Capilano Suspension Bridge Park, en cederdoftande naturpark som bjuder både på vacker skog, totempålar och möjligheten att lära dig mer om den kanadensiska indiankulturen. Här finns också en laxtrappa i Capilanofloden med tillhörande besökscenter. För den som gillar när det kittlar lite i maggropen kan vi rekommendera en promenad över hängbron som gett parken dess namn – 137 meter lång hänger den uppspänd 70 meter över Capilanos ravin.

Vi fortsätter mot Grouse Mountain, ett populärt område för skidåkning, vandring och mountainbiketurer strax norr om centrum. Väl framme byter vi bussen mot linbanan för att ta oss upp på berget. Belöningen blir en milsvid utsikt över Vancouver, Howe Sound och Burrard Inlet, följt av gemensam lunch. Sommartid brukar Grouse Mountain sjuda av aktivitet och bland annat bjuder lokala skogshuggare på underhållning i The Grouse Mountain's Lumberjack Show, där de visar hur man klättrar i och fäller träd. Här finns också en fristad för hotade djurarter öppen för besök, där du kan lära mer om både gråvargen och grizzlybjörnen.

Senare på eftermiddagen återvänder vi till Vancouver där kvällen står till eget förfogande. Det finns gott om restauranger att välja bland men fråga gärna hotellpersonalen eller TEMAs reseledare om vill ha tips.

DAG 3    VI GÅR OMBORD
Efter frukost på hotellet är det dags att checka ut. Under förmiddagen går bussen mot hamnen där vi checkar in på fartyget och får våra hytter tilldelade. Sen eftermiddag lämnar vi Vancouvers hamn och vårt kryssningsäventyr tar sin början. Den som inte hinner med lunch i Vancouver kan äta ombord på fartyget efter avklarad incheckning.

DAG 4    TILL HAVS
Vi kryssar norrut längs den nordamerikanska västkusten och kanske förstår du redan nu varför just den här kryssningsrutten har kallats en av de vackraste på jorden. Glöm inte hålla utkik efter Alaskas berömda djurliv – det är inte osannolikt att du får se både val och späckhuggare under resan. Här trivs också den vithövdade havsörnen, USA:s nationalfågel, och självklart brunbjörnarna som ibland visar upp sig vid strandkanten.

DAG 5    JUNEAU, ALASKA
På morgonen når vi Tracy Arm Inlet, en av Alaskas mest spektakulära fjordar omgiven av branta klippor, glaciärtäckta berg och den största tempererade regnskogen i USA. Här gör fartyget ett kort stopp på, cirka 30 minuter, innan färden går vidare mot Juneau som vi når strax efter lunch.

Tidig eftermiddag anlöper vi Juneau, en sömning och dimhöljd stad med ungefär 32 000 invånare – mestadels fiskare och småföretagare. Den trivsamma nybyggaratmosfären och de många naturattraktionerna har gjort Juneau till en av Alaskas populäraste turistmål med över en miljon besök varje sommar.

En buss väntar på att först ta oss till Mendenhall Glacier, Alaskas mest berömda och mest lättillgängliga glaciär. Närmare två mil lång slingrar den sig fram som en flod av is och utgör en mäktig syn i det magnifika landskapet.

När vi känner oss nöjda med såväl digitala som mentala bilder, rullar bussen vidare genom Mendenhall Valley till Auke Bay och en av resans stora höjdpunkter – valsafari. Vi bordar ett specialdesignat fartyg som gör att vi får uppleva Alaskas djurliv på bästa möjliga sätt. Koppla av i den varma och bekväma kabinen medan fartyget plöjer fram genom Stephen Passage örika vatten.

Området är under sommaren en populär samlingsplats för stora mängder knölvalar som kommer hit för att äta. Så fort en val siktas, manövrerar kaptenen fartyget så att du får bästa möjliga vy. De majestätiska stjärtfenorna som sträcker sig mot himlen när de dyker, är inget du glömmer i första taget.

Det finns visserligen aldrig några garantier att se val, men vi vågar ändå säga att chanserna är stora – under de 15 år som man erbjudit valsafari i området har valarna visat sig på varje tur. Förutom valarna finns även chans att se späckhuggare, sjölejon, sälar, tumlare och örnar. Med på resan finns en naturexpert som förklarar beteenden och berättar närmare om valar och övriga djur vi ser.

DAG 6    SKAGWAY, ALASKA
Under guldrushens glada dagar i Klondike fungerade Skagway som den primära inkörsporten till de legendariska guldfälten, och växte snabbt till att bli Alaskas största bosättning. En livlig och kaotisk samlingsplats för nybyggare och lycksökare med affärer, salooner och hotell.

När guldrushen avtog under 1900-talet försvann Skagway tillfälligt från kartan. Idag lever staden ett nytt liv som inkörsport för en helt annan typ av besökare – turister nyfikna på Alaskas färgstarka historia, djurliv och naturliga skönhet.

I hamnen väntar en buss på att ta oss till starten på White Pass & Yukon Route Railroad, som också utgör starten på dagens äventyr – en 10 mil lång tågresa norrut som tar oss 120 år tillbaka i tiden. Under guldrushen i Klondike 1898, lyckades man bygga en järnväg genom norra Alaskas mest oländiga terräng, ett fantastiskt bevis på människans ingenjörskonst. Spåret klättrar till en höjd av närmare 900 meter medan du kopplar och njuter av utsikten från de klassiskt stilfulla vagnarna.

Det blir ett panorama av berg, glaciärer, vattenfall, klyftor, tunnlar och historiska platser. I klipporna kan du se märken från den första järnvägen, en permanent påminnelse om de tusentals människor som passerade här i jakten på lyckan.

Så småningom når vi Bennett, en numera övergiven stad som en gång var en viktig knutpunkt för den fortsatta resan mot Klondike. Då byggdes många båtar och flottar här för den fortsatta färden över Bennett Lake och vidare längs floden Yukon. Vi kliver av tåget och får lite egen tid att besöka det lokala järnvägsmuseet, promenera längs Lake Bennetts stränder och kanske göra ett besök i kyrkan uppe på kullen.

Tillbaka på tåget igen serveras lunch medan vi tuffar på mot Carcross, en förenkling av stadens rätta namn Caribou Crossing, som blir tågresans slutstation. Här byter vi tåg mot buss och kan njuta av vackra omgivningar längs Klondike Highway på vägen tillbaka till Skagway. Vi anländer Skagway sen eftermiddag.

DAG 7    GLACIER BAY
Ät frukost till bilden av frosttäckta klippor som sakta tycks sjunka ner i mossiga skogar och en 457 meter djup fjord. Glacier Bay är ett av jordens största biosfärområden och har förärats titeln världsarv av Unesco. Här fortsätter mötet mellan is, sten och vatten kontinuerligt att förändra och skulptera det dramatiska landskapet, som hör till kronjuvelerna bland Alaskas naturupplevelser.

I slutet på 1700-talet täcktes fortfarande hela området av en enorm ismassa med en höjd på 1 200 meter. Redan 1916 hade dock glaciärerna dragit sig tillbaka med 105 kilometer, en av de snabbaste återgångarna som registrerats. Detta har lett till att landmassorna nu reser sig med cirka 30 millimeter per år. På vissa platser i fjorden går denna förändring tydligt att iaktta, där nyligen exponerat land uppvisar skarpare kanter och mindre vegetation.

DAG 8    KETCHIKAN, ALASKA
På förmiddagen glider vi in mot Ketchikan som länge varit en hubb för laxfiske i området och där färsk fisk och skaldjur serveras på många av de lokala restaurangerna. Här lever också Alaskas ursprungsbefolknings rika kultur och traditioner en frodande tillvaro hos indiannationer som Tlingit, Haida och Tsimshian.

Tlingit stiftar vi närmare bekantskap med idag när vi besöker Saxman Native Village och Beaver Clan House, Tlingits centrum för träsnideri där skickliga hantverkare för sina kunskaper vidare genom ivriga lärlingar. Här får vi en unik inblick i den lokala kulturen och får ett varmt välkomnande med traditionella danser och sånger från första parkett. I Saxman Totem Park ser vi en av världens största samlingar av totempålar och lär oss mer om betydelsen bakom dessa mäktiga träsymboler.

Från Saxman Village återvänder vi till Ketchikan och eftermiddagen är fri på egen hand. Besök gärna historiska Creek Street, en strandpromenad byggd av Ketchikan Creek där du kan shoppa souvenirer, lokal konst och den rökta laxen området är känd för.

De som fått mersmak på skogshuggare i Vancouver, kan vi rekommendera Great Alaskan Lumberjack Show som visas en kort promenad från piren och fartyget. Här möts några av världens främsta skogshuggare och bjuder på en spännande tävling i ett dussin olika grenar – bland annat huggning, sågning, yxkastning, timmerrullning och klättring. För att vara säker på att få plats kan showen bokas i förväg på fartyget.

DAG 9    TILL HAVS
Den sista kryssningsdagen går i sydlig riktning, tillbaka mot Vancouver, längs såväl amerikansk som kanadensisk kust. Passa på att återigen njuta av det storslagna fjordlandskapet och kanske belönas med en glimt av valfenor som bryter havsytan eller örnar som majestätiskt rider på de kalla vindarna.

DAG 10    VANCOUVER & HEMRESA
Kryssningen har nått sitt slut. Efter frukost ombord checkar vi ut och tar oss gemensamt in till Vancouver som förhoppningsvis blir ett kärt återseende. Dagen är fri för egna strövtåg, så ta chansen att känna denna kanadensiska pärla på pulsen en sista gång – sen eftermiddag går bussen mot flygplatsen.

DAG 11    ANKOMST SKANDINAVIEN
Välkommen hem. Vi hoppas att du har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.


RESAN GENOMFÖRS AV:

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.