KLASSISKA KANALRESAN 4 DAGAR

MED M/S JUNO LÄNGS GÖTA KANAL

Göteborg - Stockholm

DAG 1.

1. GÖTEBORG
Göteborg, som ligger på vackra västkusten vid Göta älvs mynning, är Sveriges näst största stad och femte största stad i Norden. Flera av våra kanalkryssningar börjar eller avslutas vid Packhuskajen 10, där Stora Tullhuset från 1867 är beläget. Här i denna byggnad finns bl.a. Casino Cosmopol.

2. LILLA EDET
Ströms sluss vid Lilla Edet, byggdes 1916 och ligger vid Göta älv. Den ursprungliga slussen invigdes 1607 och var Sveriges första sluss.

3. TROLLHÄTTAN
Vi besöker Kanalmuseet i Trollhättan, museet är inrymt i en vacker byggnad från 1893. Här berättas den intressanta historien om Trollhätte kanal och de gamla slussarna både med hjälp av en utställning och i en lättöverskådlig film. Det finns även möjlighet att promenera i det idylliska slussområdet med de gamla 1800-talsslussarna.  Den imponerande slusstrappan vid Trollhättan har fyra slussar och en fallhöjd på 32 meter. Här finns tre parallella slussleder, varav endast den största (från 1916) fortfarande är i bruk.

4. BRINKEBERGSKULLE SLUSS
Brinkebergskulle sluss är den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet, höjdskillnaden är 6 meter. Den äldsta slussen från 1752 kan ses vid sidan av den nuvarande från 1916.

5. VÄNERN
Vänern är Sveriges största sjö, belägen 44 meter över havet. Vänern är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland. Vi färdas genom Väners vackra sydöstra skärgård.

6. LÄCKÖ SLOTT
På en udde i Vänern ligger den gamla biskopsborgen Läckö slott som grundades 1298. Under mitten av 1600-talet gjordes slottet om i barockens anda. Efter att ha stått tomt i 150 år upplever slottet nu en ny renässans med ett rikt kulturliv. Stort arbete har gjorts för att återställa slottet i sin forna glans. På Stora Sverigeresan får du en guidad visning av slottet och utställningarna (mycket trappor), ca 1 km promenad.


DAG 2.

1. SJÖTORP
Vid Sjötorp börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Slussystemet i Sjötorp har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Reser du med Stora Sverigeresan eller Klassiska kanalresan från Stockholm eller Göta kanals pärlor från Norsholm så ingår det ett besök på Sjötorps Kanalmuseum. Här kan du bland annat beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här får du också se var Vänerns alla vrak ligger begravda.

2. GODHÖGEN & HAJSTORP SLUSSAR
Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. På kryssningen Göta kanals pärlor i riktning från Mariestad kan du följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna. Natthamn i Hajstorp för Stora Sverigeresan.

3. TÖREBODA
I Töreboda korsas kanalen av järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Här presenterar man även stolt Lina, Sveriges minsta färja, som trafikerar Göta kanal på tvären.

4. BERGKANALEN
Bergkanalen grävdes 1930-1933 för att räta ut en skarp kurva i kanalen.

5. OBELISKEN
Den grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelisk.

6. TÅTORP
Vid Tåtorp finns en av Göta kanals två bevarade handmanövrerade slussar.

7. SJÖN VIKEN
Den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del. Vi styr genom två av kanalens smalaste passager - Spetsnäskanalen och Billströmmen. Båda trädbeklädda och omgivna av små näckrosfyllda småsjöar.

8. FORSVIKS SLUSS
Forsvik har en mycket intressant brukshistoria. Här finns även Göta kanals äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. En återkommande och uppskattad tradition.

9. KARLSBORG
Vid Vätterns västra strand passerar vi Karlsborg. På Klassiska kanalresan besöker vi Karlsborgs fästning, som byggdes 1819–1909 på initiativ av Baltzar von Platen. Tanken var att fästningen vid krig skulle fungera som rikets reservhuvudstad dit kungafamilj, regering, guldreserv och kronjuveler skulle kunna flyttas till säkerhet. Här får vi vara med om en intressant guidning av fästningen och den vackra Garnisonskyrkan.

10. SJÖN VÄTTERN
Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten.

11. MOTALA
Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.

På Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.


DAG 3.

1. BORENSHULT
Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

 

2. SJÖN BOREN
Vi glider sakta fram över sjön Boren, belägen 73 meter över havet.

3. BORENSBERG
Vid Borensberg finns en handmanövrerad sluss. I närheten av slussen ligger det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och lusthuset i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa).

4. KUNGS NORRBY, AKVEDUKT
Akvedukten vid Kungs Norrby byggdes 1993 och vi passerar här över riksväg 36. För många är det en mäktig upplevelse att stå på däck och titta ner medan båten passerar på kanalen över bilarna.

5. LJUNGSBRO AKVEDUKT
I Ljungsbro passerar vi en av resans två akvedukter. Akvedukten i Ljungsbro byggdes 1970. Kanalen passerar över bilvägen så att du kan titta ner på bilarna medan båten passerar.

6. BERGS SLUSSAR
Bergs slussar ligger norr om Linköping. Hela slussystemet består av totalt 15 slussar och är sammankopplat med sjön Roxen. Tillsammans kallas Bergs slussar för "det stora lyftet", då båtarna som passerar antingen lyfts eller sänks sammanlagt 28,8 meter.

7. VRETA KLOSTER
Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar Vreta kyrka som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.

På Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan har du möjlighet att tillsammans med båtens guide promenera till klosterruinen och kyrkan, ca 3 km. Alternativt kan du ta en promenad på egen hand längs kanalen eller passa på att ta ett dopp i sjön Roxen.

8. BERG, CARL JOHANS SLUSSTRAPPA
Carl Johans slusstrappa vid sjön Roxen är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta slusstrappa. Slusstrappan sänker eller lyfter båten 18,8 m.

9. SJÖN ROXEN
Vi färdas över sjön Roxen, som är belägen 33 meter över havet.

10. NORSHOLMS SLUSS
Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.

11. CARLSBORG-MARIEHOV-DUVKULLEN
Längs en sträcka på cirka två kilometer passerar vi åtta slussar.

12. SÖDERKÖPING
Den idylliska staden Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Hansatiden mycket betydelsefull. Söderköping har dessutom en lång och intressant historia som kurort. Idag är staden även känd för sina glasscaféer. I Söderköping påbörjas alternativt avslutas resan Lilla kanalresan.

13. MEM
I Mem börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Vid Mem invigdes Göta kanal under pompa och ståt den 26 september 1832, i närvaro av kung Karl XIV Johan med familj.

14. ÖSTERSJÖN
Här tar vi oss igenom en kort passage på öppet vatten och båten kryssar mellan kobbar och skär.


DAG 4.

1. SÖDERTÄLJE
Den nuvarande slussen i Södertälje invigdes 1924 av kung Gustav V och är med sina 135 meter Nordens största sluss.

2. MÄLAREN
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och ligger 0,3 meter över havet. På vikingatiden var Mälaren ännu inte en sjö, utan en del av Östersjön. Här kunde båtar segla långt in i Sverige och de många städer som låg längs med kusten. Detta gjorde Mälaren till en mycket viktig trad. Runt 1200-talet hade Mälarens mynning krympt och blivit så grund att man var tvungen att dra båtarna över grundet. Det var omkring den tiden som Sveriges huvudstad Stockholm grundades just på den plats där alla båtar var tvungna att passera. Vid Mälaren finner du två Unescos världsarv – kungaparets residens Drottningholms slott och Birka Vikingastaden.

3. BIRKA VIKINGASTADEN
På Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan (med riktning från Göteborg) gör vi ett stopp vid Birka Vikingastaden. Birka ligger på Björkö och brukar kallas för Sveriges första stad. Här fanns en betydelsefull hamn för internationell handel och sjöfart. Staden var i bruk under ca 250 år och övergavs strax före år 1000. Birka finns med på Unescos världsarvslista. Vi får en guidad tur runt på ön (ca 3 km i kuperad terräng) och besöker även öns vikingamuseum.

4. DROTTNINGHOLMS SLOTT
Drottningsholms slott byggdes efter fransk förebild av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet. Sedan 1981 är det kungaparets hem. Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista. Slottet passeras i mån av tid.

5. HAMMARBY SLUSS
Hammarbyslussen i Stockholm sammankopplar Mälaren och Saltsjön. Hammarbyslussen är den sista, alternativt den första slussen på resan.

6. STOCKHOLM, SKEPPSBROKAJEN 103, GAMLA STAN
I Sveriges huvudstad Stockholm påbörjas alternativt avslutas de två kryssningarna Stora Sverigeresan och Klassiska kanalresan.

 

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.