ISLAY & THE WHISKEY COAST

ISLAY & THE WHISKEY COAST, 4 DAGAR
Du kanske redan vet ett och annat om whisky – som att skatterna en gång i tiden tvingade destillatörer att bara producera nattetid, eller att skottarna själva kallar drycken för "livets vatten". Men oavsett hur mycket du kan, kommer du att lära dig ännu mer på denna fyradagars whiskytur till Islay, "Hebridernas drottning".
Här får du smaka på de rökiga tonerna i Islays berömda single malts, upptäcka öns historiska platser och dela upplevelser och smaknoter med andra whiskyälskare – på sex olika destillerier.
DAG 1 - Loch Lomond & Oban
Vi lämnar Edinburgh och påbörjar vår resa mot Islay, hemvist för den rökiga whiskyn där tradition, natur och hantverk förenas för att skapa legendariska drycker. När vi färdas norrväst förändras landskapet från de böljande jordbruken i Lowlands till de skogsklädda kullarna och bergen runt Loch Lomond och Trossachs nationalpark.
Känt för sin hisnande natur och rika djurliv präglas området av karga klippor, glittrande sjöar, täta skogar och historier om den legendariske hjälten och fredlöse Rob Roy MacGregor. Ett kort stopp i den charmiga byn Callander, vid en glittrande loch, ger en uppfriskande paus innan resan fortsätter.
Vi färdas vidare längs slingrande stigar och genom dolda dalgångar i Trossachs nationalpark, innan vi når de bergiga landskapen i Västra Högländerna och anländer till Oban för lunch. Denna hamnstad var förr ett strategiskt centrum för mäktiga och stridbara klaner, men är idag känd som “Porten till öarna” och berömd för sin färska fisk och skaldjur direkt från båtarna.
För en äkta smakupplevelse rekommenderas ett besök på Oban Seafood Hut, som ligger precis vid färjeterminalen. Här serveras prisvärda fisk- och skaldjurstallrikar med pilgrimsmusslor, havskräftor, krabba och hummer – allt färskt från havet.
Efter denna kulinariska njutning fortsätter vi genom Kilmartin Glen, där du kan utforska stående stenar och urgamla borgar som är över 1 500 år gamla.
Vid Kennacraig kliver vi ombord på kvällsfärjan till Islay. Den två timmar långa båtfärden är perfekt för att koppla av och njuta av den storslagna utsikten. Håll utkik efter delfiner eller de karaktäristiska bergen Paps of Jura, som markerar ingången till Islay – “Hebridernas drottning.”
Väl framme installerar du dig i Bowmore, en lugn småstad vid Loch Indaal, där du bor de kommande tre nätterna.
DAG 2 - Bowmore, Bunnahabhain, & Kilchoman Distillery
Idag fokuserar vi på att njuta av några av Islays finaste och mest unika whiskysorter. Vi börjar på Bowmore Distillery, som har fångat Islays själ i över 240 år. Utforska Bowmores rika historia, lär dig om dess hantverksmässiga produktionsprocess och njut av en provsmakning av tre av deras signaturwhiskys med både sötma och rök, tillsammans med ett whiskyglas som du får behålla.
Därefter fortsätter vi längs kusten till Kilchoman Distillery för en guidad tur och lunch med lokala specialiteter.
Observera att Bowmore Distillery håller stängt för produktion mellan den 7 juli och 18 augusti 2025. Om din tur infaller under denna period kommer upplevelsen att skilja sig något – istället för att besöka produktionsanläggningen får du göra en fatprovning.
Kilchoman är Islays enda Single Farm Single Malt Scotch Whisky och återupplivar den traditionella “från korn till flaska”-processen för att skapa en whisky som är 100 % Islay. På Rabbies exklusiva tur får du utforska destilleriets produktionsanläggning och njuta av Kilchomans unika whisky med toner av torvrök, friska citrusaromer, kryddor och frukt. Efteråt väntar en lunch med lokala smaker.
Efter lunchen färdas vi genom Islays vackra landsbygd till dagens tredje destilleri, Bunnahabhain, där du får uppleva den o-rökiga whiskyn med dess salta toner, från Islays mest avlägsna destilleri.
På grund av Kilchomans stängning den 13 maj 2025 besöker turen då istället Caol Isla. Turen den 6 september 2025 går till Ardnahoe.
Tillbaka i Bowmore kan du koppla av vid lochen, njuta av lokala pubar och färska skaldjur eller ta en lugn promenad längs de vitkalkade husens gator och insupa stadens charm och historia.
DAG 3 - Ardbeg & Laphroaig or Lagavulin Distillery
Idag utforskar vi öns södra sida, hem till några av Skottlands mest berömda whiskysorter: Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg. Vi tar en naturskön färd söderut mot Ardbeg, längs smala, slingrande vägar kantade av böljande gröna kullar, fårbetade fält och vidsträckta hedar. När vi närmar oss Port Ellen passerar vi områden täckta av torvmarker, en nyckelingrediens i Islays rökiga whiskyproduktion, som skapar en fascinerande kontrast till det livfullt gröna landskapet.
Ardbegs tysta säsong pågår mellan 9 och 29 juni 2025. Under den tiden deltar du i en guidad provsmakning av deras kärnserie – fem olika whiskyprovningar. Ardbegs destillatörer är envisa pionjärer med en tuff 200-årig historia. De har skapat en whisky som är helt unik – de var först i världen att skicka denna sprit ut i rymden för lagring. Njut av en exklusiv tur med Rabbie’s och en provsmakning av tre av deras exceptionella whiskyvarianter. Därefter kan du avnjuta fina skotska råvaror i Ardbegs vackra restaurang med direkt utsikt över den karga kusten och Atlanten.
Om din tur avgår en fredag ingår inte en full rundtur i destilleriets lokaler vid Ardbeg, utan istället ett besök i stillhuset och en provsmakning med fyra olika whiskyprov.
Under dagen tar din guide dig även till historiska platser som ruinerna av Kildalton Church, hem till ett åttahundratalets kors, ett av Skottlands finaste tidiga kristna monument. Området, omgivet av Islays lugna landsbygd, ger en fascinerande inblick i öns andliga historia.
Senare besöker vi ett destilleri som varierar beroende på vilken dag turen avgår. På måndagar besöker vi Lagavulin Distillery, känt för sin djupa rikedom, karaktäristiska mjukhet och kraftfulla rökiga lager som stannar kvar länge. Om turen avgår på onsdag eller fredag besöker du istället Laphroaig Distillery, som i över 200 år fångat det vilda landskapet i varje flaska.
Laphroaigs tysta säsong infaller mellan 7 juli och 13 augusti 2025. För turer under denna period skiljer sig upplevelsen något – du besöker då museet och provar whisky i baren.
Tillbaka i Bowmore väntar din sista kväll på ön, där du kan koppla av och njuta av stämningen.
DAG 4 - Inveraray & return to Edinburgh
I morse styr vi kosan mot Port Ellen för att ta färjan tillbaka till fastlandet, och lämnar whiskyns rika dofter bakom oss samtidigt som vi njuter av den friska, rena luften i Skottlands västra högland. Under överfarten från Islay kan du beundra vidsträckta vyer över öns dramatiska kustlinjer, ikoniska destillerier och de mäktiga Paps of Jura som tornar upp sig vid horisonten. På det öppna vattnet finns chansen att få syn på havslevande djur, så håll utkik efter delfiner, sälar och ibland även vikvalar eller hajar.
Längs kusten når vi den pittoreska byn Inveraray, som med sina historiska byggnader, gamla båtar och en fantastisk whiskybutik blir din lunchplats. Här kan du smaka på lokala specialiteter, utforska byn, besöka det 1700-talsslottet Inveraray Castle (öppet april–oktober) eller göra en rundtur i gamla fängelset.
Därefter fortsätter vi österut genom de karga Arrochar Alperna och stannar vid utsiktspunkten ‘Rest and Be Thankful’. Sedan går färden vidare till Loch Lomond & The Trossachs National Park, där vi gör ett kort stopp i den charmiga byn Luss, känd för sina pittoreska hus och fantastiska utsikt över lochen.
Med tiden övergår de dramatiska bergstopparna och skogsfyllda dalgångarna i det majestätiska höglandet till låglandets platta, bördiga slätter när vi återvänder till Edinburgh.


