STORA KANADARESAN


 

En 16 dagar lång odyssé från franskt arv i Montreal till det brittiska Victoria på Vancouver Island, via Niagaras vattenfall och klippiga berg med vilt och vingårdar. I Kanada står naturen i fokus med allt från Niagaras fallande vatten och oändliga prärier till Klippiga bergens storslagna landskap och smaragdgröna sjöar. Historien och kulturen har också sitt att ge av råa nybyggaräventyr och ornamenterad fransk arkitektur. Städerna, hur olika de än må vara till sitt yttre, har en gemensam nämnare: gästvänlighet!

~~~~~~~~~~~~~~

16 DAGAR

 

DAG 1    ANKOMST TILL KANADA
Vi flyger till Kanadas näst största stad, Montreal. Efter en lång resa står på programmet endast busstransfer till vårt centrala och trevliga hotell, Le Centre Sheraton. Efter en välkomstmiddag så är det bara till att acklimatisera och njuta en god natts sömn. 

DAG 2    MONTREAL
Idag lär vi känna denna stad där man vet hur det goda livet ska levas, eller "joie de vivre" som de säger i denna fransktalande del av Kanada. Som besökare tilltalas man först på franska, men om man inte hanterar det så växlar lokalbefolkningen snabbt över till engelska. Skyltar och menyer finns på de båda språken.

Trots OS 1976 och många internationella festivaler är staden ändå ganska okänd. Och för de flesta dyker inte någon speciell byggnad upp i minnet som utmärker staden och dess arkitektur. Dock finns här både Biodome och Biosphere som vackert, modernt sticker ut i kontrast till gamla hamnen Vieux Port och basilikan Notre Dame.

Eftermiddagen och kvällen är öppna för egna upptäcktsfärder. Med kvarter av rätlinjiga mönster, och stadsdelar med sina egna karaktärer är det lätt att hitta. Förutom den franska kulturen finns här också ett Chinatown, ett Little-Italy och Quartier Latin. Kanske hamnar du i The Village för kvällens middag. Här finns stadens mest restaurangtäta gata Rue Sainte Catherine, som också är väl prydd med girlanger och gayflaggor. Montreals gamla stadsdel, Vieux-Montreal är kanske dock den mest charmiga och tilldragande stadsdelen för besökare utifrån.

DAG 3    GANANOQUE OCH DE TUSEN ÖARNA
Saint Lawrencefloden som vi lärde känna redan igår gör vi sällskap med även idag, nu mot sydväst. Landskapet är flackt och grönt. Vid lilla Gananoque ger vi oss ut på en flodkryssning i hjärtat av det som kallas de 1000 öarnas område. Det natursköna området lockar till sig såväl kanadensare som internationella besökare för fiske, kajakturer och andra utomhusaktiviteter i och vid floden. 

Till lunchtid når vi historiska Kingston där Saint Lawrence börjar sitt flöde från sjön Ontario. Det var här som fransmännen etablerade en handelsstation och byggde Fort Frontenac för att kunna kontrollera handeln och kontakten med ursprungsbefolkningen.

Under eftermiddagen reser vi längs Lake Ontarios norra kust och kommer sen eftermiddag fram till Kanadas största stad, Toronto. Som landets främsta handels- och finanscentra bjuder det på en modern och nästan futuristisk arkitektur. Vi checkar in här för de kommande tre nätterna.

DAG 4    TORONTO
Efter en stadig frukost ger vi oss ut på en ordentlig stadsrundtur av Toronto. Här har både Börje Salming och Mats Sundin känt sig som hemma under sina år i Toronto Maple Leafs. Det blir högt och lågt med CN Tower och Downtowns nöjes och finansdistrikt. Däremellan ser vi hamn och Lawrence Market med närproducerat – kanske det perfekta lunchstoppet?Köpcentrum finns det fler av och kanske tillbringar du den lediga eftermiddagen i Eaton Centre eller Bloor-Yorkvilles shoppingdistrikt. 

 

För den som vill upp i CN Tower så är det möjligt men kostar lite extra, och här kan man få en extraordinär upplevelse med en ”EdgeWalk” ute på kanten av tornhuset 356 meter över marken. Om man inte vill ha en adrenalinkick så kan man istället njuta utsikt och middag i restaurangen med 360 graders panorama (restaurangbokning rekommenderas).

DAG 5    NIAGARAFALLEN
Idag gör vi en heldagsutflykt till ett av världens mest kända vattenfall, Niagarafallen. Egentligen är det ett samlingsnamn på tre vattenfall som ligger mellan sjöarna Erie och Ontario. De tre fallen har tillsammans världens högsta flödeshastigheten för vattenfall, vilket är en orsak till att de är så mäktiga och populära att besöka. Man beräknar att det årligen är nästan 30 miljoner besökare till fallen. Det största av fallen är det kanadensiska ”Horseshoe Falls”. Under dagen besöker vi också Niagara-on-the-Lake som är en pittoresk 1800-talsstad där Niagarafloden börjar sin resa ner mot fallen. 

 

Det hinner bli kväll innan vi åter når Toronto, och middag är på egen hand.

DAG 6    CALGARY
Idag flyger vi över prärien till nästa provins, Alberta där vi finner OS-staden Calgary. Det var 1988 sp, man stod som värdstad för OS. Men området har en mycket äldre historia än så då man anser Svartfotsindianerna har varit hemma i området ca 11.000 år! Trots att det idag är en storstad så är den känd för sin ekoturism och just vintersport, med höga berg inte långt från stadens centrum. Väl inne i staden är det hockeylaget Calgary Flames som står för den mesta vintersporten.

När vi har lärt känna staden lite bättre så beger vi oss västerut och upp i Klippiga Bergen till Banff där vi bor de kommande två nätterna.

DAG 7    BANFF
Vi befinner oss nu på ca 1500 möh och det är en storslagen natur vi har omkring oss. Dagsturen går genom Banffs nationalpark och i Lake Minnewanka ser vi bergen spegla sig innan vi åker upp på Sulphur Mountain med Banff Gondola. Väl uppe är det en kort promenad till en topp och utkikspunkt som bjuder på en hänförande utsikt. Förutom naturens alla underverk ser vi också det slottsliknande Fairmont Banff Springs Hotel. 

På kvällen gör vi en kort promenad genom centrum till en restaurang som brygger sin egen öl, så till denna gemensamma middag får vi också en mycket lokalt bryggd öl (eller alkoholfritt alternativ). 

DAG 8    COLUMBIA ICEFIELD
Resan är målet, säger talesättet, och idag reser vi på de kanadensiska Klippiga bergens mest sceniska väg, The Icefield Parkway. Längs med sjöarna vi passerar är det stor chans att du ska få se områdets fauna som bighorn sheep, bergsgetter, älg, björn och hjort. Vid Columbia Icefield åker vi i specialdesignad "snöbuss" som göra att vi kommer fram off-road. Columbia Icefield är en iskalott om 325 kvadratkilometer, permanent täckt av is och snö. 

Denna kväll checkar vi in för två nätter i Lake Louise, denna berömda skidort där såväl Anja Pärson och Kajsa Kling har nått framgång i pisterna.

DAG 9    LAKE LOUISE
En heldag till att upptäcka den resort, stad och äventyrsdestination. Passa på att njut en sovmorgon!  

DAG 10    YOHO NATIONAL PARK
Nationalparken Yoho står på dagens program. Yoho kommer från Creeindianernas uttryck för respekt. Och här får man en ytterligare respekt för naturen. Glaciärer har här format sjöar, klippväggar och vattenfall. Intrycken är många, floder som högljutt forsar fram och skogar som tyst omsluter oss. Glacier nationalpark tar sedan vid med Rogers Pass, där järnvägen till slut enade det vidsträckta landet. 

På eftermiddagen ändras naturen drastiskt då vi nu istället färdas genom ett lantbrukslandskap och till slut kommer fram till sjön Okanagan där vi finner dagens slutmål, Kelowna.

DAG 11    KELOWNA MED VINGÅRDAR
Okanagandalen sträcker sig över 250 kilometer och har ett klimat som passar perfekt för druvodlingar med olika jordmån och mikroklimat som ger en stor variation. Vi besöker idag två olika vingårdar för att lära oss mer om kanadensisk vinframställning. Den ena gården är stolta över sitt icewine, dvs ett sött dessertvin framställt på druvor som lämnats på rankorna när frosten kommer. 

På den andra gården där man fokuserar starkt på såväl det organiska som det biodynamiska prövar vi vin men äter också en god lunch. 

På eftermiddagen kan man njuta på hotellet med fina spamöjligheter eller vid fint väder hellre ta ett dopp i poolen eller ge sig ut på sjön med hotellets kajaker.

DAG 12    VANCOUVER ISLAND
Det är dags att bege oss helt till västkusten. Dit kommer vi på Coquihalla Highway som tar oss upp på nästan 1300 möh igen innan vi når havet och går ombord på färjan i Tsawwassen. Båtresan över till Vancouver Island är en 1,5 timme lång njutning bland hav och öar. Väl framme på Vancouver Island har vi en kort körning in till öns, men också hela provinsen British Columbias huvudstad, Victoria.

DAG 13    VICTORIA
Morgonen börjar med en kort promenad till hamnen där vi stiger ombord på zodiakbåtar. Det är dags för en av resans höjdpunkter – valsafari. Safarin är tre timmar lång och det blir ett minne för livet att se kolosser som knölvalar och späckhuggare leka direkt runt båten.

Victoria går under namnet ”The Garden City” och Vancouver Island åtnjuter ett milt och behagligt klimat som gör att flora av olika slag trivs väldigt bra på ön. Vi gör en gemensam stadsrundtur under eftermiddagen och besöker den kanske mest välrenommerade av landets trädgårdar, Butchart Gardens. 

DAG 14    TILL FASTLANDET & VANCOUVER
Efter frukost checkar vi ut och åker färja till fastlandet, och British Columbias största stad, Vancouver. Några av platserna vi besöker är Granville Island, Lions Gate Bridge och Canada Place nere vid Vancouver Waterfront. Kanske återvänder du hit under den lediga morgondagen för att ta en promenad längs hamnen, njuta av stadens vackraste vyer och läsa anekdoter om dess historia intill förstorade gamla foton. 

Stadsrundturen tar oss också genom Stanley Park, som är lika stor som hela citykärnan. Parken är en populär tillflykt för invånarna när de vill till en strand, ha picknick eller ta sig en joggingtur.

När kvällen kommer går vi till en restaurang för en gemensam måltid där vi kan summera två fina veckor tillsammans. 

DAG 15    HEMRESA
Rundresan har kommit till en ände och det har blivit dags att säga hej då till detta välkomnande land och folk. Vi tror att du trivts och önskar en behaglig hemresa.

DAG 16    HEMKOMST
Vi ankommer Skandinavien på förmiddagen.


RESAN GENOMFÖRS AV: 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.