SMAKA PÅ BALKAN


 

9 DAGAR

TIRANA | PRIZREN | VALBONA | BUDVA | MOSTAR | TREBINJE

Följ med på en resa genom fyra länder på den vackra Balkanhalvön. Denna del av Europa är för många en ännu oupptäckt pärla. Här finns en intressant historia, storslagen natur, många olika kulturer och inte minst – vänliga  människor. 


 

DAG 1    TIRANA
Avresa. Vi landar i Albaniens huvudstad Tirana och välkomnas av vår svensktalande guide. Vi checkar in på vårt hotell och tar sedan en  promenad för att bekanta oss med staden. Vi fullbordar dagen med en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 2    TIRANA
I dag gör vi en dagsutflykt till staden Berat som ligger ca tolv mil söder om Tirana. Staden finns uppsatt på Unescos världsarvslista och är ca 2400 år gammal. Här samsas österländsk och västerländsk kultur och arkitektur. Vi fascineras av de ljusa, fönsterrika husen som klättrar nerför berget mot floden Osum. Vi besöker slottet från 1200-talet som innanför dess murar har både bysantinska kyrkor och osmanska moskéer. Vi äter en traditionell lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter norrut. På vägen stannar vi till på en vingård för provsmakning av albanskt vin. I den tre tusen år gamla kuststaden Durres besöker vi amfiteatern som upptäcktes av en slump av en markägare år 1966. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 3    PRIZREN
Tre mil norr om Tirana ligger den historiska staden Kruja. Staden är högt belägen och födelseort för nationalhjälten Skanderbeg.  Vi besöker  slottet och den gamla basaren som funnits här sedan 1400-talet. Vi fortsätter till den charmiga staden Prizren i Kosovo där vi spenderar natten. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 4    VALBONADALEN
I dag fortsätter vi vår resa norrut. Vårt mål är de albanska alperna och Valbonadalens nationalpark. Valbonadalen är en av få orörda platser som finns kvar i Europa. Att komma hit är som att resa tillbaka i tiden, när man levde av jordbruk och fårskötsel. Dalen är mycket vacker med höga, branta berg och grönskande betesmarker och små byar. När vi kommer fram installerar vi oss i ett charmigt och familjeägt pensionat. De som vill gör sedan en vandring i den vackra naturen tillsammans med vår guide. Dagen avslutas med att vi umgås med de gästfria byborna som lagar en  traditionell middag åt oss, i sitt hem. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 5    BUDVA
På morgonen åker vi till Fierze där vi tar färjan söderut till Koman. Under drygt två timmar färdas vi på en reservoar med samma namn. Vi omgärdas av karga, höga raviner och glider fram på grönt, spegelblankt vatten. Vi åker direkt till den tvåspråkiga staden (albanska och italienska) Shkodra där vi besöker det venetianska citadellet och får tid för egen utforskning samt lunch i denna charmiga stad. På eftermiddagen fortsätter vi ca två timmar mot Montenegro och kuststaden Budva där vi checkar in på vårt hotell. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 6    BUDVA
Idag har vi en helt programfri dag i Budva. Staden ligger på den Budvanska rivieran och här finns flera vackra stränder, strandpromenad och en mysig gammal stadskärna med smala gränder, trevliga torg och uteserveringar. Det sägs att delar ur filmen ”Pippi på de sju haven” spelades in här. Lunch och middag på egen hand.

DAG 7     MOSTAR
Efter en lugn morgon åker vi vidare. Målet för dagen är staden Mostar i Bosnien Hercegovina men först besöker vi den närliggande Unescostaden Kotor. Här får vi en guidad tur i den gamla stadsdelen som är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Vi åker vidare in i Bosnien-Hercegovina som egentligen består av två självstyrande delar (Federationen Bosnien-Hercegovina och Republika Srpska). Landet led stort under Bosnienkriget som började år 1992 och uppdelningen kom till efter fredsavtalet år 1995. Mostar drabbades hårt under kriget och än idag är staden delad mellan kroater och bosniaker. Men Mostar är numera en populär turiststad, delvis på grund av sin vackra och Unescoskyddade bro från 1500-talet, men också för sin osmanska arkitektur. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag på en lokal restaurang.
Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 8     TREBINJE
Vi utforskar Mostar och ser bland annat bron Stari Most och Ceyvan Cehan-moskén. På eftermiddagen fortsätter vi till vårt sista stopp som är staden  Trebinje. Staden tillhör faktiskt Republika Srpska och är mycket charmig, belägen precis vid floden Trebisnjica. Staden klarade sig bra under kriget och till skillnad från närbelägna Dubrovnik har den gamla stadsdelens bostäder inte ersatts av souvenirbutiker och hotell. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam avskedsmiddag.
Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 9
I dag är det dags att säga adjö till Balkanhalvön och nyfunna resvänner. Vi åker till Kroatien och tar flyget från närbelägna Dubrovnik. 

 


 

RESAN GENOMFÖRS AV:

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.